„Зрителна измама“ – колкото повече се вглеждате, толкова повече ще се забавлявате

21.06.2013

Now-You-See-Me-Official-Movie-Trailer   „Зрителна измама” не се опитва да бъде гигантски летен хит със специални ефекти за стотици милиони долари. Нито пък да бъде интимен филм с фокус върху персонажите и историята. Лената на Луи Летерие уцелва точката между тези две крайности със завидна прецизност и се превръща в добро развлечение за всякакъв тип аудитория.

Филмът разказва историята на четирима сценични фокусници, които използват уменията си, за да се превърнат в световноизвестни крадци. По петите им тръгват обран от тях милионер, телевизионен водещ, изобличаващ магьосници, агенти на ФБР и Интерпол. С магическата си тема лентата се асоциира с филми като „Престиж” или „Илюзионистът”, но криминалният елемент, бързото темпо и актьорското съзвездие го доближават повече до „Бандата на Оушън”, отколкото до който и да е филм за вълшебници, били те сценични или не.

Без съмнение звездният актьорски състав е по-добра реклама за филма от какъвто и да е постер, трейлър или друга реклама. Носителите на „Оскар” Морган Фрийман и сър Майкъл Кейн, номинираните за наградата Марк Ръфало, Джеси Айзенбърг и Уди Харелсън, френската звезда от „Гадни копилета” Мелани Лоран… списъкът може да продължи и още, но няма смисъл. На този етап всички вие сте видели поне по 3-4 познати имена, и то от филми, които са ви харесали.

Now-You-See-Me-4  Безпогрешно избраният ансамбъл е и най-големият коз на филма. Всяка една от звездите, посочени по-горе, получава достатъчно възможности да демонстрира таланта и уникалните си умения, като харизмата на Ръфало, изненадващата заплашителност на Кейн, добре познатият глас на Фрийман или пък скритият хумор във всяка реплика на Харелсън. Персонажите, които играят, очевидно им пасват до съвършенство и те също толкова очевидно се забавляват с тяхното пресъздаване на екран. Добрата връзка между актьорите и персонажите, както и изключителните таланти на въпросните актьори, напомнят за „Бандата на Оушън”, но колкото и добър да е „Зрителна измама”, нищо в него не достига и половината от химията между Джордж Клуни и Брад Пит.

Лентата обаче има и своите предимства. Действието се движи със страхотно темпо, зрелището, нужно за един филм с фокусници, също е налице, присъства и доста по-интригуващ сюжет от повечето сезонни хитове. Луи Летерие режисира със стил и майсторство, сценичните представления наистина имат грандиозен вид, а в автомобилното преследване през втората половина на филма, французинът напомня за най-добрите си екшън моменти в оригиналния „Транспортер” с Джейсън Стейтъм.
NOW YOU SEE MEСъщо както в повечето филми за фокусници, и тук има преплитане на факт с фикция. То способства за създаване на определени дупки в сюжета, които взискателни мои колеги биха потърсили като детективи в тъмното и вероятно биха използвали, за да разбият филма на парчета. Е, този автор в частност не пожела да се взира по-близо, отколкото е нужно, а се наслади на всеки един обрат в криволичещия сюжет на лентата. Ако не друго, то поне такъв тип сценарий бе освежаващо разнообразие в сравнение с други блокбъстъри това лято, на които сюжетът им става ясен още от трейлъра.

С такъв тип интригуващо действие, нужна доза зрелище и превъзходен актьорски ансамбъл, в който никой не засенчва другия, „Зрителна измама” се превръща в една от добрите ленти на филмовото лято 2013. Лесно може да се препоръча на млади, стари, мъже, жени и зрители от всички аудитории.

Оценка: *** (7.5/10)

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваТоп 12 актриси, които най-после искаме да видим с „Оскар“ в ръка18.02.2021

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE