“Извънредно положение” на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”

От 20 до 30 април в София е обявено  „извънредно положение“ със степен 11 заради протичането на ежегодното издание на  Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Важна мисия на фестивала от началото на съществуването му е да скъсява дистанцията между публиката и съвременното изкуство. За тази цел той използва всевъзможни оръжия. Едно от тях е платформата Teachback/ „Без дистанция“, която предлага територия за любопитни и непосредствени срещи между артисти, изследователи и зрители.

През 2018 г. програмата на „Без дистанция” е съставена от 9 публични събития, всички от които са с вход свободен. На 28 април (събота) от 11:00 до 14:00 ще можете да присъствате на пърформативната дискусия „Фестивал за 1 000 и за 1 000 000 евро” в „Червената къща”. Събитието е на английски език, а негови водещи са Биляна Тануровска-Кюлавковски и Ивана Васева (Македония). Техният опит в организирането на фестивали за различни изкуства при най-различни условия води до разработването на игрови модел за изследване на функцията и структурата на фестивалите. Те ги разглеждат като поле, което изгражда временни отношения, в това число и икономически, както и нови начини на работа и концепции.

Изданието на пърформативната дискусия в София ще включи местни организатори на фестивали в различни сфери на изкуствата. В публична дискусия-игра те ще предложат различни подходи за изграждането на концепция за фестивал с бюджет от 1 000 и 1000 000 евро. След това техните предложения ще бъдат дискутирани от действащи арт критици. Така на разискване ще бъдат подложени съвременните нагласи към фестивала като културен феномен. Той ще бъде обсъждан като пространство за създаване на културен капитал и разпространение на културни ценности. Накрая публиката ще може да гласува за „най-добрия фестивал”.

Форматът е успешно представян на престижни форуми като международния танцов фестивал „Импулстанц” – Виена, фестивала за съвременен танц Co-Festival – Любляна, Първото биенале на съвременния танц от Източна Европа в Букурещ през 2016 г. и др.

Платформа Teachback/„Без дистанция” в рамките на 11. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ (20-30 април 2018) e част от проекта Life Long Burning, организиран от Локомотива и Номад Денс Академи България като представители на мрежата на Номадска танцова академия, с подкрепата на Програма „Култура” на Европейския съюз. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община, Министерството на културата на България, Министерството на културата на Република Македония, Гьоте-институт България, Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” и Галерия „Структура”. Със съдействието на Платформа „Нови драматургии“.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to