Джейсън Стейтъм – последният екшън герой на нашето време

05.08.2015

Джейсън Стейтъм е една от звездите в най-успешната комедия за 2015-а година дотук – „Шпиони” на режисьора Пол Фийг. Резкият скок от екшън жанра към комедийния изобщо не се оказа неблагоприятен за актьора. Даже напротив. Поддържащата му роля в хитовата комедия му донесе масово критическо одобрение, но никой не го познава с по-характерни превъплъющения от различните екшън герои, които е изиграл с голямо майсторство пред широката аудитория.
Jason-Statham-PodMostaПървите филми, които представят Джейсън пред световната пулбика, са именно комедии. Това са криминалните филми „Две димящи дула” от 1998 година и „Гепи” от 2000 година, и двата режисирани от Гай Ричи. И двата филма печелят международно признание.
jason-statham-snatch-PodMostaДве години по-късно, след като го забелязва в тези две продукции, Люк Бесон дава на Джейсън Стейтъм главната роля във френския екшън „Транспортер”. Успехът му в критически и комерсиален аспект показва на света, че на сцената е пристигнала нова екшън звезда и това е Стейтъм. Ролята на Франк Мартин – наемен „транспортер”, който би доставил всичко навсякъде, се оказва ключова и знакова в кариерата му. Филмът го прави международна звезда, а броят на предложенията за големи роли в проекти като „Италианска афера” и „Мобилна връзка” бързо започва да се увеличава.

Три години по-късно на големия екран излиза продължението на „Транспортер” – „Транспортер 2”. Този път действието се развива в Маями, Флорида, а главният герой Франк Мартин превозва младо момче, което бива отвлечено и по-късно – спасено от него. Филмът, естествено, отново отговаря на всички изисквания за супер успешен екшън. Както във всеки филм с участието на Стейтъм, внушителните каскади, често изпълнявани от самия актьор без услугите на дубльор, оставят почитателите на зрелищното действие напълно удовлетворени.

В периода от 2005 до 2008 година Джейсън взима участие в няколко продукции, най-успешните от които са „Банковият обир” и „Огън в кръвта”. „Банковият обир” разказва историята на обир, който не е отразен от медиите по заповед на английското правителство, а по-късно става ясно, че в историята са замесени убийства, корупция и секс скандал. Това е един от най-високо оценените филми в кариерата на Стейтъм.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Алексия ПетроваДжоузеф Гордън-Левит – обещаващият талант на много полюси12.06.2016

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование