Къде ще бъдеш, когато магията изчезне – представяне на „Аурелион: Вечният баланс – Храмът“

16.05.2016

13217591_1085206161518476_3529257353211965347_oНа фаталния петък 13-и се състоя премиерата на втора част от фантастичната трилогия „Аурелион: Вечният баланс – Храмът“. Представянето се състоя в бар „Дак“, а част от екипа  „Светлини сред сенките“ запозна своите гости с фантастичното и митичното в новата им книга.

Във втора част на „Аурелион: Вечният баланс – Храмът“ се разказват истински истории от нашия живот, но погледнати през призмата на фантастичното. В трилогията няма изцяло лош или изцяло добър герой, а всичко се подчинява на „вечния баланс“. Тъй като екипът на „Светлини сред сенките“ е съставен от млади хора – ученици и студенти, техните лични истории се преплитат с  тези на героите от романа. Животът на планетата Аурелион се ръководи от нещата в реалия живот и постоянно се преобръща. Описани са събития по действителни случаи, но пречупени през погледа на героите в „Аурелион“. Пример за такива е убийството на студента Стоян Балтов пред столична дискотека, както и студентските окупации.

Главният герой в романа е 8-годишният елф Айк, който няма родители и живее сам, издържа се и оцелява, като краде. Историята в трилогията се завърта около една монета, която малкият елф открадва. Самата вещ е ценна и много фантастични същества имат полза от нея. Започват да преследват елфа и да се опитват да си върнат монетата, но каквото и да се случи,  всеки път тя остава у него. Всичко това се случва поради някаква причина.

Екипът на „Светлини сред сенките“ работи по нов проект – визуален роман. Това представлява книга-игра и комикс със санудтрак. По новата идея от половин година работят и хора от Словакия и Канада. За екипа на трилогията това означава протягане на ръка към целия свят и превеждането им в един нов мистичен свят.

Освен над 10 издадени книги, „Светлини сред сенките“ имат и няколко заснети клипа по свои творби, които са получили награди в различни конкурси.

В кратко интервю с Валентина Димова, която е ръководител на „Светлини сред сенките“ и съавтор на трилогията „Аурелион: Вечният баланс“, тя разказа за вдъхновенията и любимите си герои.

Под моста: Какво Ви вдъхновява да творите?

Валентина Димова: Животът около нас и желанието ни да го опишем такъв, какъвто го виждаме. Това, което много често казват за художниците, е, че те са хора, които виждат това, което другите не могат, и се опитват да го покажат на околните. При нас е същото, защото ние, фантастите, виждаме нещата по малко по-различен начин, но всичко, което сме написали, е вдъхновено от реалността.

13094147_1085206138185145_4168395662037143975_n

ПМ: Трудно ли е да се пише фантастика?

ВД:  За мен не. Аз цял живот съм се занимавала с това. Винаги съм чела и съм писала фантастични разкази.

ПМ: Колко човека участват в трилогията на „Аурелион: Вечният баланс“?

ВД: Дванадесет човека участват в написването на трилогията.

ПМ: Имате ли си любим герой от „Аурелион“?

ВД: Моят любим герой не е този, който аз водя. Той се казва Валерион – тъмен елф и е много мистичен, интересен, отговорен… невероятен герой. Има и много интересни дарби. Аз много харесвам тази дарба (телепатията), но при него се проявява по много интересен начин. Също и фактът, че той е лош, но се превръща в много добър герой.

ПМ: А оприличавате ли се на някого от героите?

ВД: Да, на моята героиня – Киа. Ходи много късо подстригана, прави се на мъж, изпозлва модулатор, който променя гласа ѝ. Всичко това е за защита, защото всъщност е контрабандист и крадец. Това, което прави Киа, много ми харесва, защото тя много се привъзрва към главния герои Айк и решава да му стане родител, въпреки че е на 20 години. Въпреки че аз съм създала моята героиня, всъщност всички заедно водим героите от самото начало. Всеки измисля един герой, но после заедно започваме да водим героите според историята.

ПМ: А Вие къде ще бъдете, когато магията изчезне?

ВД: На пост. Ще се боря да я върна.

 

Автор: Таня Панайотова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаИзлиза втора част от романа трилогия на „Светлини сред сенките“22.04.2016

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика