Къде ще бъдеш, когато магията изчезне – представяне на „Аурелион: Вечният баланс – Храмът“

16.05.2016
Заедно в час

13217591_1085206161518476_3529257353211965347_oНа фаталния петък 13-и се състоя премиерата на втора част от фантастичната трилогия „Аурелион: Вечният баланс – Храмът“. Представянето се състоя в бар „Дак“, а част от екипа  „Светлини сред сенките“ запозна своите гости с фантастичното и митичното в новата им книга.

Във втора част на „Аурелион: Вечният баланс – Храмът“ се разказват истински истории от нашия живот, но погледнати през призмата на фантастичното. В трилогията няма изцяло лош или изцяло добър герой, а всичко се подчинява на „вечния баланс“. Тъй като екипът на „Светлини сред сенките“ е съставен от млади хора – ученици и студенти, техните лични истории се преплитат с  тези на героите от романа. Животът на планетата Аурелион се ръководи от нещата в реалия живот и постоянно се преобръща. Описани са събития по действителни случаи, но пречупени през погледа на героите в „Аурелион“. Пример за такива е убийството на студента Стоян Балтов пред столична дискотека, както и студентските окупации.

Главният герой в романа е 8-годишният елф Айк, който няма родители и живее сам, издържа се и оцелява, като краде. Историята в трилогията се завърта около една монета, която малкият елф открадва. Самата вещ е ценна и много фантастични същества имат полза от нея. Започват да преследват елфа и да се опитват да си върнат монетата, но каквото и да се случи,  всеки път тя остава у него. Всичко това се случва поради някаква причина.

Екипът на „Светлини сред сенките“ работи по нов проект – визуален роман. Това представлява книга-игра и комикс със санудтрак. По новата идея от половин година работят и хора от Словакия и Канада. За екипа на трилогията това означава протягане на ръка към целия свят и превеждането им в един нов мистичен свят.

Освен над 10 издадени книги, „Светлини сред сенките“ имат и няколко заснети клипа по свои творби, които са получили награди в различни конкурси.

В кратко интервю с Валентина Димова, която е ръководител на „Светлини сред сенките“ и съавтор на трилогията „Аурелион: Вечният баланс“, тя разказа за вдъхновенията и любимите си герои.

Под моста: Какво Ви вдъхновява да творите?

Валентина Димова: Животът около нас и желанието ни да го опишем такъв, какъвто го виждаме. Това, което много често казват за художниците, е, че те са хора, които виждат това, което другите не могат, и се опитват да го покажат на околните. При нас е същото, защото ние, фантастите, виждаме нещата по малко по-различен начин, но всичко, което сме написали, е вдъхновено от реалността.

13094147_1085206138185145_4168395662037143975_n

ПМ: Трудно ли е да се пише фантастика?

ВД:  За мен не. Аз цял живот съм се занимавала с това. Винаги съм чела и съм писала фантастични разкази.

ПМ: Колко човека участват в трилогията на „Аурелион: Вечният баланс“?

ВД: Дванадесет човека участват в написването на трилогията.

ПМ: Имате ли си любим герой от „Аурелион“?

ВД: Моят любим герой не е този, който аз водя. Той се казва Валерион – тъмен елф и е много мистичен, интересен, отговорен… невероятен герой. Има и много интересни дарби. Аз много харесвам тази дарба (телепатията), но при него се проявява по много интересен начин. Също и фактът, че той е лош, но се превръща в много добър герой.

ПМ: А оприличавате ли се на някого от героите?

ВД: Да, на моята героиня – Киа. Ходи много късо подстригана, прави се на мъж, изпозлва модулатор, който променя гласа ѝ. Всичко това е за защита, защото всъщност е контрабандист и крадец. Това, което прави Киа, много ми харесва, защото тя много се привъзрва към главния герои Айк и решава да му стане родител, въпреки че е на 20 години. Въпреки че аз съм създала моята героиня, всъщност всички заедно водим героите от самото начало. Всеки измисля един герой, но после заедно започваме да водим героите според историята.

ПМ: А Вие къде ще бъдете, когато магията изчезне?

ВД: На пост. Ще се боря да я върна.

 

Автор: Таня Панайотова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Мартин Янков„Внезапни улици” – красива разходка из неизминатите пътища в живота23.04.2014

Още от Под Моста

Карина НиколоваХишам Матар – анатомията на две хубави книгиЛитература