Как Kasabian направиха втория ден от Spirit of Burgas незабравим

20.08.2015

6 “Spirit of Burgas” 2015 година – 2 дни, пълни с много емоции и, разбира се, качествена музика. Тази година фестивалът навършва 7 години, утвърдил се като най-мащабното музикално събитие на българска територия. Първото издание се състоя през 2008 година, като от тогава насам изпълнители от световната музикална сцена са негови гости. Сред списъка на присъстващите на предходни издания на фестивала се отличават имена като Moby, Prodigy, Deftones, Tinie Tempah, Busta Rhymes, Korn, Armin van Buuren, Mark Knight, Fedde le Grand, Editors, както и много български изпълнители. Тази година поканените отново са звезди от висотите на музикалния бизнес. Основен гост на първия ден беше Robbie Williams, a за втория ден акцентът падна върху британската група Kasabian.

5

Ще насочим внимание директно към втория ден на Фестивала, който започна спокойно. Хората още се възстановяваха от невероятното шоу, което направи Robbie Williams, заедно с всички останали изпълнители  на  7-и август. Разхождайки се из зоната на „Spirit of Burgas„,  човек можеше да види дори родни звезди, присъстващи като обикновени зрители и фенове на случващото  се. Сред забелязаните наши изпълнители бяха  – Владимир Ампов-Графа и Поли Генова (а вероятно и много  други,  неотразени от погледа ни). Красива гледка беше разновидността на хората, решили да посетят концерта.  Хора, които иначе не биха си дали шанс да се опознаят, бяха обединени от общата страст – музиката. Точно това е и идеята на всеки един фестивал – да събере, да сплоти, да дари и да бъде изживян.

2

В минутите преди британската група да се появи на сцената напрежението беше най-силно, цялата публика беше в трепет, с общ сърдечен ритъм, в очакване на кулминацията на втория ден от  „Spirit of Burgas„.  След Bobo and the Gang на сцената се качи българската група Hayes & Y, която достойно подгря публиката за  великите Kasabian.  Момчетата  от Hayes & Y,  въпреки че са млада група, основана едва през 2012 г.,  безспорно имат много потенциал и безкомпромисно влязоха  в ритъма на фестивала. Hayes & Y се състои от Радослав Лозански, Ивайло Делев, Георги Деянов и Благослав  Анастасов.  Стилът им е indie rock и те определено го владеят.  Както и самите изпълнители казаха по време на концерта – ние трябва да подкрепяме българската музика. Hayes & Y са отличителен пример за това как и в България се раждат истински музиканти и изпълнители.

4

Настъпва кулминацията. Kasabian се качват на сцената. Те зарадваха гостите на фестивала с изпълнение на 18 песни, както от новия им албум  – „48:13“, така и от предишните им. Kasabian имат 5 успешни албума, а групата е основана през 1997 г. Носители  са на приза „Най – добра група на живо“ за 2014 г. и освен това имат други 39 номинации и 13 спечелени музикални награди. Безспорно завладяха и омагьосаха публиката, дори и не всички да са били техни заклети фенове отпреди, вече със сигурност искат повече и повече от Kasabian. Не е нужно да си запознат с песните им, за да влезеш в ритъма им дори при първото слушане, още повече когато то е на живо.
3

Групата няма нужда от акомпанимент, от фойерверки или от лазерно шоу.  Не са ѝ нужни специални ефекти или илюзии, за да впечатли публиката.  Достатъчни са само те  –  Том Мейгън (вокал), Серджо Пицорно (вокал и китара), Крис Едуардс (бас китара), Иън Матюс (барабани).  На концерт на британската група има момент на раздвоение – да си зрител или слушател, да припяваш или само да слушаш, да скачаш в унисон с музиката или да се любуваш със страх да не изпуснеш и миг от величието им. Публиката в Бургас правеше всичко това едновременно. Том Мейгън взриви зрителите с хипнотизиращия си глас. Малко са вокалите, които могат да направят такова изпълнение на живо. След като е пял на Glastonbury през 2014 г.,  надали един концерт в нашия Бургас може да го притесни. Серджо Пицорно, разбира се, не изневери на стила си, атрактивен и различен, както винаги, с неговите танцови стъпки и скокове провокира всички да са в тон с движенията му. Той буквално намагнетизира публиката с чара и поведението си. Тази група наистина няма нужда от костюми, няма нужда от екипировка или оборудване за специални ефекти, няма нужда от танцьори или каквито и да е било аксесоари към концерта си, за да бъде той повече от впечатляващ.

7

Това са Kasabian, група със собствен жанр в музиката, група, която е способна да те завладее от момента на стъпването на сцената. Можем само да сме благодарни на организаторите на „Spirit of Burgas“, че ни осигуриха тази емоция и това изключително преживяване.

Автор: Полина Иванова
Фотограф: Ясен Георгиев

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаФеноменът Ара Маликян с три концерта в България догодина15.10.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино