Образование

Как се създава дигитален учебник и други алтернативи на онлайн обучението

10.04.2020

Иновативни решения на издателска група „Просвета“

В условията на пандемия дигиталното образование навлезе преждевременно в голяма част от училищата и университетите в света. Едни бяха подготвени, други не чак толкова, а на трети това създаде огромно количество допълнителна работа. В България за дигитализиране на учебния материал за учениците се появиха индивидуални инициативи на учители и организации в различните градове, както и издателство „Просвета“.  

Свързахме се с издателска група „Просвета“, за да поговорим с тях за стъпките по създаване на дигитален учебник и за различните онлайн платформи и обучения, които предлагат. Целият им екип работи на пълни обороти, за да направи възможно дигиталното образование, макар това да им коства извънреден труд и максимална, дори извънредна заетост. От издателството предлагат няколко интересни алтернативи на ученето от вкъщи.

Платформата „e-prosveta“

На тази платформа издателството предоставя електронни учебници. Достъпът е безплатен, като в платформата се съдържат учебници и учебни тетрадки по всички предмети от 1. до 10. клас и електронни познавателни книжки за най-малките в детските градини. Електронните учебници са дигитална версия на печатните учебници, но на някои места са обогатени с интерактивни задачи, игри, образователни клипчета и филми, панорамни снимки, аудио записи, дигитални разходки, тестове за самопроверка, 3D-анимации и други електронни ресурси.

Електронните учебници се създават от технологичната компания „Просвета Либри”, която пусна първите дигитални учебници у нас още преди 10 години. Освен високите дигитални умения и компетенции на „IT“-екипа, учебниците се създават и благодарение на успешното сътрудничество между редактори, специалисти по методика на образованието, автори, учители и технически сътрудници.

Сред най-полезните интерактивни ресурси са видеоклиповете, благодарение на които децата имат възможност да запомнят по-лесно големия обем учебен материал. Учебниците по „История“, например, съдържат богат набор от адаптирани видеоматериали, които информират по достъпен начин за исторически личности (от крале и царе, до военни генерали и президенти), различни епохи и сгради, важни исторически битки и други съществени части от естеството на предмета.

Повечето клипчета, свързани с историята на страната ни, са създадени от Viva History – съвместен образователен проект на Vivacom и сдружение „Българска история“ и са приспособени от „Просвета Либри“ така, че да съвпадат с материала и темите за различните класове. Благодарение на „Viva History“ са адаптирани и качени в дигиталните учебници всички важни исторически теми, а кратки клипчета много по-лесно се запомнят акцентите на исторически събития. Други от предлаганите видеоресурси са части от документални серии на БНТ и докумнталните филмчета „5 минути София“.

Създаването на електронни учебници може да се опише в няколко лесни стъпки.

Започва се с идея, която се разписва в сценарий, в който се предвиждат всички детайли, важни за реализацията на проекта. След това идва ред на диктор, който записва необходимите текстове в студио. Гласът му се обработва на специален софтуер, за да се постигне максимално качество на звука. Голяма част от аудио-файловете към учебниците по езици се записват, например, от native speakers.

За някои учебници се организира видеозаснемане на различни дейности. Всички видеоматериали също се обработват, подреждат се сцени, нанасят се допълнителни цветови корекции и се включват видео-ефекти. Друга част от електронните учебници са професионално изработените анимации, които се изготвят от цял екип мултимедийни дизайнери.

Важни са и звуковите ефекти – обработеният дикторски глас, музикалния фон и всички други аудио-компоненти допринасят за въздействието на материалите и интерактивността. Понякога музиката се композира и аранжира в студиото на „Просвета Либри“. Тонрежсиьорът подбира най-доброто между стотици звукови файлове. Освен това издателството осигурява безплатно обслужване и дистанционна поддръжка на дигиталните ресурси чрез кол-център.

Photo by Kaboompics .com

В дигиталните версии на учебници и тетрадки се съдържат, разбира се, и основните инструменти за работа с електронни книги – маркер, с който да се отбелязват акценти, молив и гумичка. Има също опции за приближаване на детайли, изглед на една или две страници, както и на цял екран и възможността да се отворят два учебника едновременно. Ресурсите са съобразени с образователните програми и стандарти.

Въпреки липсата на интерактивни задачи на всяка страница, платформата е лесна за работа, а информацията, която е необходима на учениците, е напълно достъпна за тях. Предвид кризисните обстоятелства и краткото време за реакция от страна на учители и издателства, „Просвета“ успешно изпълняват своята мисия да подпомагат образованието, а инициативата им да пуснат всичките си дигитални ресурси безплатно, е похвална.

„Учим онл@йн с учител”

В допълнение на електронните учебници и с цел по-качествено разбиране и усвояване на учебния материал, издателска група „Просвета“ разработва онлайн уроци за своите ученици, които да бъдат лесно достъпни в домашни условия. „Учим онл@йн с учител” включва серия от видеоуроци за начален и прогимназиален етап, които учениците ще могат да следят от домовете си по всяко време на сайта на „Просвета“ и на страницата им във фейсбук. Целта е те да наваксат заложения по програма учебен материал, за да могат успешно да завършат учебната година и да се справят с националното външно оценяване.

Онлайн часовете се провеждат по подобие на нормалните занятия в училище. Връзката с учениците е дистанционна. Учениците получават задачи за самостоятелна работа, като учителите им дават нужните съвети и препоръки. Седмокласниците имат и възможност да задават въпроси на учителите, водещи уроците по български език, по литература и по математика, при тяхното първо излъчване на живо. Освен видеата, на сайта могат да бъдат открити и аудио-диктовки за националното външно оценяване в 4. клас, както и график на излъчването на клипчетата по теми и класове. На фейсбук страницата на издателството има създадени събития според същия график, а след приключване на live-излъчването, видеата остават достъпни, както и всичките въпроси и отговори в коментарите.

От скоро учениците, а и техните родители, могат да гледат видео уроците за онлайн обучение на ученици от начален и прогимназиален етап на обучение и в специалната секция секция “Училище“, включена във филмовия пакет MAXI за VIVACOM IPTV и за TV GO.

Екипът е мотивиран и ентусиазиран да подобрява и развива своята работа в името на едно по-добро образование. Засега тази иницитивност води до задоволителни резултати – учители от страната коментират във фейсбук, че ресурсите на „Просвета“ много им помагат в провеждането на дистанционното обучение.

За още образователни материали, дискусии и полезна информация, включете се в групата Образование 4.0: https://www.facebook.com/groups/382671339255280/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможна15.09.2021

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование