Образование

Как социалните мрежи промениха образованието?

28.08.2018

Позитивно за учениците и времето, което прекарват в социалните мрежи

Всички знаем, че социалните мрежи промениха не само начина, по който живеем и комуникираме, но и начина, по който учим в и извън класната стая. Все повече деца имат достъп до смартфони от най-ранна възраст, а това поражда промяна и в начините, по които учителите достигат до тях. Все пак повечето от учениците днес не познават време, в което интернет не съществува.

Според изследвания 96% от учениците, които имат достъп до интернет, използват социални мрежи. Интересно е, че въпреки че голяма част ги използват изцяло с развлекателни цели, има много, които всъщност ги използват, за да популяризират изключително положителни и полезни дейности, сред които намиране на полезен стаж, международни проекти и обмени, вдъхновяващи истории.

Затова няма съмнение, че социалните мрежи могат да бъдат полезни и като активни участници в интерактивното и модерно обучение днес.  Защото го правят още по-удобно, а ученици, учители и родители могат да се възползват от всички позитиви. Затова нека разгледаме как и с какво социалните мрежи промениха образованието в последните години ????

Нов начин на комуникация между ученици и учители

Както споменахме по-рано, комуникацията между учител и ученик днес е много по-лесна. Преди учениците бяха ограничени от имейл или разговори на живо, но сега това може да се случи и чрез Facebook. Родителите също могат да се свържат лесно с учителите на своите деца в случай на извънредна ситуация или ако просто имат въпрос за домашните или предстоящото контролно. Срамежливите ученици пък най-после се престрашават да говорят със своите учители. Ако се притесняват да застанат лице в лице с тях, могат да започнат диалог чрез мобилното си устройство, за да преодолеят първоначалното стеснение.

Винаги в крак с актуалните събития

Учениците, родителите и учителите могат да с в крак с последните новини, свързани с образованието или промени, които касаят подрастващите. Учениците могат да използват телефоните си, за да комуникират бързо с родителите си, за да знаят, че имат нужда от помощ или че са добре. Вече не е нужно да разчитат само на телефонни разговори, които могат да бъдат доста неудобни при определени обстоятелства. Разбира се, като всичко друго и тази комуникация препоръчваме да е с мярка.

Възможности, възможности без край!

Много учители в днешно време насърчават учениците да се възползват от социалните мрежи за своето обучение. Те използват различни методи, сред които насърчаване на участие във форуми и дискусионни групи. За учениците е лесно да се справят с тези задачи, защото така или иначе прекарват много време в социалните мрежи.  Това е чудесен начин за провокиране на интерес в учениците  дори и в свободното им време.

По-лесно е да си взамодействаме

Помните ли онези дни, когато трябваше да се срещнеш със съучениците, за да успеете да направите груповия си проект, да учите за контролно или да подготвите презентация? Да, понякога беше забавно, но със сигурност всеки е имал случаи, в които не му се мърда от вкъщи особено през зимния сезон. Учениците днес не трябва непременно да се срещат, защото могат да свършат всичко онлайн.  С ресурси като Google Docs, групов чат във Facebook и Skype, и различни системи за съвместна работа като Moodle и Blackboard, които са лесни за използване, учениците си взаимодействат много по-лесно.

Освен това много от приложенията позволяват видеочатове, така че учениците да са лице в лице, докато изготвят проектите си.  Тези методи на работа са ефективни и при студенти, които работят и не разполагат с много свободно време.

Творческо пространство за всеки

Социалните мрежи направиха изключително лесно споделянето на творчество. Фотография, поезия, разкази – всеки може да покаже това, което твори и да получи мнение за него. Вече не е необходимо срамежливо да изпращаме текстове за конкурс, за да си сверим часовника или да се състезаваме на олимпиади.

Социалните мрежи помагат на учениците да усъвършенстват творческите си способности и ги насърчават да мислят „извън кутията“. С нарастването на ролята на предприемачеството, създаването на креативни проекти може да бъде от полза, защото позволява на хората да изследват своите таланти и да повишават увереността си извън обичайната училищна среда.

Освен това все повече и повече ученици записват свои видеа и по този начин набират висока популярност сред съучениците си. Най-успешните канали на тийнейджъри съдържат вдъхновяващи видеа от ежедневието или забавни ситуации. Изключително популярни днес са и образователните YouTube канали.

Първи досег до дизайн и програмиране

Социалните мрежи имат за цел да позволят на хората да персонализират собствените си профили. По този начин, учениците се докосват до основните аспекти на дизайна, които не се преподават в училищата, освен ако не изучавате графичен дизайн. Тези умения са полезни и за изграждането на автобиографии и персонални уеб сайтове.

Instagram е отличен пример за това. Много блогъри, фотографи и модели използват този канал, за да се свързват с потенциални клиенти и да представят работата си. Използването на социални мрежи е чудесен начин да развивате таланта и бизнеса си, а освен това и да подобрявате дигиталните си умения.

Намери нови приятели, научи нов език

С видео чата, който е толкова лесно достъпен в множество социални медийни канали, стана много по-лесно за учениците да научат нови езици. Всеки може да се свърже с хора със сходни интереси от различни страни и по този начин да  практикува чуждия език, който изучава. Освен това създаването на познанства е изключително важно за изграждането на кариера или развитие на бизнес напред в бъдещето.

Революцията в технологиите продължава да оказва влияние както върху динамиката на нашето общуване, така и върху начина, по който изучаваме света. Затова е необходимо педагози, учители и родители да се вслушват в тези промени – за бъдещето на нашите деца и тяхното образование.

А вие срещали ли сте добри примери за интегриране на социалните мрежи в класната стая? Споделете с нас в коментарите.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаБезплатно онлайн образование по време на карантина24.04.2020

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE