Какво можем да научим от „Европейска нощ на учените“, 2015?

21.09.2015

Европейска нощ на ученитеПетък е чуден ден за „Европейска нощ на учените“! Събитието ще се проведе за десета поредна година на 25 септември и ще зарадва малки и големи с множество интересни презентации, прожекции, изложби, демонстрации и кабинети по любопитство. „Нощта на учените“ е ежегодно събитие, което се провежда едновременно в над 300 европейски града и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Дейностите в рамките на „нощта“ насочват общественото внимание към постиженията на различните области на науката – физика, химия, биология, история, астрономия и други.

Основната програма ще се проведе в Национална галерия „Квадрат 500“ от 19:00 до 22:00 часа, а входът е свободен. Още преди официалното откриване можете да посетите презентацията Науката в картини и слово. Тя представя науката през очите на младите хора. Финалистите в конкурса на НБУ за ученици и студенти „Науката в картини и слово“ ще представят своите проекти и освен това ще разкажат как виждат бъдещето си в разработката на иновативни научни проекти.

Друго, което можете да научите в „Нощта на учените“ е как дигиталните технологии могат да ни помогнат в обучението по математика и чужди езици, за по-здравословно хранене или дори за развитие на социалните ни умения? Четири млади екипа ще представят своите разработки за Иновационната лаборатория на Самсунг.

Космическото бъдеще на човечеството пък ще разкрие какво попада в Топ 5 на най-интересните и вълнуващи места в Слънчевата система. Дали откритата наскоро „втора Земя“ ще заеме първото място? Какво точно откриха последните космически мисии и какво още да очакваме? За космическото бъдеще на човечеството ще ни разкаже астрофизикът и главен редактор на сп. BBC Знание д-р Владимир Божилов.

Ако се чудите защо светулките и охлювите светят не пропускайте демонстрациите и кабинетите по любопитство. Дали наистина в рибата се съдържа фосфор и кои риби светят? На тези и други въпроси за светлината в животинския свят ще ви отговорят  учените от Националния природонаучен музей при БАН.

Изключително любопитен е и кабинетът по зрение и оптометрия, в който ще може да се види каква е разликата между късогледство, далекогледство и астигматизъм. Ще научите още за какво ни служат двете очи, как благодарение на тях се ориентираме в пространството, гледаме стереограми и 3D кино. Учените от СУ ще ви разкажат още какво е това „оптометрия”.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаСтартира проект за обучение на работещи в сферата на образованието13.10.2015

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE