Образование

Khan Academy България и Розалина Лъскова за бъдещето на образованието

20.12.2019

С Кан Академия всеки може да научи всичко, наистина всичко!

Няма как да не сте чували за Khan Academy, но ако сега попадате на него, то знайте, че това е най-мащабният онлайн портал за образование в света. В него могат да бъдат открити над 10 000 видео урока и 100 000 интерактивни упражнения. Те са вградени в учебна социална мрежа, като учителите получават достъп до полезна информация за управление на класната стая.

Какво е присъствието на Khan Academy в България, кой стои зад преводите на уроците и достъпността на платформата у нас и какво предстои в образователната среда през новата година, разговаряме с Розалина Лъскова, част от Кан Академия България и изпълнителен директор на „Образование без раници“ .

Розалина Лъскова

Как и кога стартира Кан Академия на български и кой стои зад това безплатно образование на световно ниво? Разкажи ни повече за идеята и вашия екип. 

Кан Академия е първата подобна платформа за онлайн учене в света, стартирала преди повече от 10 години в САЩ. Междувременно се превежда на почти 50 езика. Създателят е Салман Кан, един от визионерите на образованието – много от читателите Ви сигурно помнят първото му известно участие в TED Talks, с разговор накрая с Бил Гейтс. Сал е един от онези хора, които – с топ образование от университети като MIT и Harvard – изоставят блестяща корпоративна кариера и се посвещават на кауза и на собствена идея.

Сал осъзнава, че „безплатно образование за всички, навсякъде по света“ – каквато е мисията ни – е напълно възможна кауза-мечта! И така, междувременно Кан Академия помага на 72 млн. души по света да учат и да се развиват, като амбицията е да стигнем до абсолютно всяко дете и всеки човек, желаещ да учи, навсякъде по тази красива планета, на която обаче не всеки има равен шанс за качествено образование. 

В България преводът стартира като доброволческа инициатива, задвижена именно от подобен тип хора като Сал Кан – Иван Господинов, най-първият ни „езиков адвокат“, Даниел Чолаков, Николета Николаева, Ангел Георгиев, Никола Чернев, Мая Лекова и много други. През годините от 2011 г. насам, те увличат след себе си стотици доброволци.

В един момент си дават сметка за мащаба и потенциала на Кан Академия за българското образование. Създават сдружение „Образование без раници“, което да управлява целия процес систематично, да набира средства и да създаде постоянен екип, който да се погрижи да имаме по-скоро пълна българска версия на Кан с всички предмети; и да популяризира платформата и ползите ѝ сред ученици, учители и институции. Поканиха мен да се включа в новото сдружение като изпълнителен директор и от 2015 г. заедно градим една професионална организация за тази мащабна кауза. Целият екип на „Образование без раници“ е страхотен, повече за всеки можете да прочетете на сайта ни.

Какво е да работиш за кауза, какво ти носи? 

Да работиш за кауза на първо място е работа, понякога по-отговорна от друга, ако приемем, че каузата касае много хора или дори цялото общество. Често да работиш за кауза е по-трудно и натоварващо, защото повечето каузи „се работят“ от граждански и хуманитарни организации (сдружения и фондации), които нямат постоянно финансиране, не продават стоки и услуги в смисъла на корпоративния сектор, и затова често функционират в една финансова, че и политическа несигурност. Това не е никак леко за хората, работещи в тези организации.

От друга страна е изключително възнаграждаващо да работиш за кауза, защото, ако работиш добре, това носи резултати и подобрява човешки животи. Често ти виждаш пряко полезния резултат от своята работа. Това носи безценно удовлетворение, носи още смисъл в живота ни.

Каква е ролята на дигиталното образование за теб в обучението днес и как виждаш бъдещето му?

Ролята на “дигиталното” в образованието е, първо, да го направи по-достъпно и по-лесно за всички, за абсолютно всички! Защото с все по-масовия достъп до интернет и технологии, е възможно и лесно всички да получат достъп до дигитални образователни ресурси. Технологиите могат да направят образованието по-ефективно – те позволяват индивидуализиран подход: сам избираш какво да учиш, да преговаряш и упражняваш според твоите нужди, според твоите силни и слаби страни, според твоите лични интереси и стремежи; учителят може с един поглед да проследява напредъка ти онлайн и да ти помага конкретно за това, за което имаш нужда.

И не на последно място – достатъчно развити инструменти като Кан Академия сами проследяват как се справяш, на база на алгоритми и анализ на цялото ти поведение в платформата, и ти предлагат онзи процес на учене, който ще ти гарантира, че ще разбереш, ще схванеш наистина, и ще покриеш 100% умения.

Кан Академия стъпва на т.нар. mastery-based approach – само „учене до съвършенство“ се насърчава! 🙂 Защото в живота имаме нужда от 100% квалифицирани лекари, от 100% квалифицирани учители, журналисти, продавачи, готвачи, от 100% интересни кино режисьори и т.н. 🙂

Въобще, ролята на дигиталното в образованието е като ролята на технологиите в живота по принцип. В ежедневието постоянно боравим с технологии, а в училище или университета – не. А нали подготвяме адекватни за съвременния живот хора? Както в живота, така и в образованието технологиите следва да ни улесняват – те се адаптират към индивидуално потребителско преживяване – в обучението с цел максимален успех, знание и максимално добри умения.

А какво е бъдещето на дигиталното образование?

Технологиите ще ни дават все по-голям избор и възможности как, кога и откъде да учим. Независимо дали става въпрос за училищно или висше образование, или за образование и преквалификация на възрастни хора – защото демографското развитие, заедно с автоматизацията и навлизането на изкуствен интелект и биотехнологии, ще доведат до масова нужда от бърза и ефективна преквалификация на хора в бъдеще.

Ученето с дигитални средства ще значи все по-ефективно учене и упражняване. И днес вече студенти по медицина се упражняват в 3D виртуални реалности, например. Всичко това може да е в огромна полза на човечеството. Но ще е изключително важно да боравим с технологиите все по-отговорно и да решим на политическо ниво въпроси около защитата на личната ни сфера и др.

Кое е най-важното, към което се стремите и с „Образование без раници“, и с Кан Академия? 

Да помогнем на всеки да реализира потенциала си. Да осъзнае, че „може да научи всичко“ – както неслучайно е мотото на Кан Академия. Искаме това да е възможно независимо от произхода, финансовите му възможности или социалния му произход. С безплатни и толкова добри ресурси като Кан Академия, това вече е възможно! Кан наистина помага, редица изследвания го доказват.

И когато всеки може лесно и безплатно да получи основното си образование, ние вярваме, че ще може да търси онази реализация и онзи начин на живот, които най-много го удовлетворяват и носят най-голям принос за него лично, за семейството му, за обществото. Но образователният успех на всеки е резултат на индивидуални усилия и мотивация, както и на усилията на подкрепящите го – учители, родители. С Кан Академия се стремим да помагаме и на тях, за да могат пък те да помагат по-добре на учащите.

Какво предстои да видим от Кан Академия на български през новата година? 

Зависи 🙂 Зависи от финансирането, с което боравим. Благодарение на подкрепата досега, Кан на български език предлага вече над 4000 видео урока и десетки хиляди упражнения по математика, физика и астрономия, химия, биология, компютърни науки и програмиране, здраве и медицина, а скоро и световна история, музика, философия и етика. От юли 2019 г. имаме и мобилно приложение – първо по рода си в България, обхващащо в дълбочина основните общообразователни предмети!

В момента набираме финансиране, за да довършим съдържанието в науките и да стартираме теми по икономика, предприемачество, история на изкуството и др., за да адаптираме спрямо българските учебни програми повече предмети  (засега са само математиката и физиката), за да предлагаме все повече обучения на учители (тук можете да чуете отзиви) и за да популяризираме още Кан Академия, така че не само десетки хиляди, а стотици хиляди български деца и родители да знаят за нея, за ползите ѝ, и да я ползват.

Имаме най-добрия продукт в света, и то безплатно (сигурно сте попаднали на мнението на Forbes за Кан, като номер 1 глобално), но изоставаме с популяризирането ѝ в България, поради трудностите да оперираш като гражданска организация с доста ограничен финансов и човешки ресурс. Затова се надяваме да привличаме и все повече подкрепа – повече индивидуални дарения, защото всяко, малко или голямо дарение, ни е много важно; и да привличаме нова подкрепа от компании и фондации, и дори от институциите – в диалог сме и с Министерство на образованието.

Иначе през годините до момента нямаше да се справим без подкрепата на организации като фондация „Америка за България“, Telus International, Сладкарници „Неделя“, Посолството на САЩ, Skyscanner, EasyPay, Vivacom, Viber, Microsoft Bulgaria, Haemimont, Столична община, Konstant.bg, Noble Graphics и т.н. В разговори сме с много други и дано имаме положителни резултати. От тях и от желанието на повече хора да подкрепят каузата зависи Кан да помага на все повече деца в България, не само по света.

Кой е най-важният урок, който научи тази година, работейки за по-добро образование? 

Може би най-важният урок не бе нов, но е хубаво да си го припомняме – когато предлагаш нещо смислено и помагащо, то бива оценено. Когато вложиш сериозни усилия и успееш да предложиш една изключителна платформа като Кан Академия, когато обърнеш внимание на всеки учител, дошъл да научи нещо ново, тогава е нормално растежът на потреблението ти да се увеличава с темпове между 70 и над 100% годишно.

Друг урок обаче е, че понякога не е достатъчно да си най-добър, за да „оцелееш“. Докато живеем в свят, в който все още почти всичко се купува и продава, докато не прегърнем малко повече концепциите за общи и „споделени“ блага, то организации като нашата, която предоставя образованието съвсем безплатно – като общодостъпно човешко благо, ще трябва по-добре да се съобразяват с нуждата да имат „маркетингов подход“.

Очевидно трябва постоянно да обясняваме ползите от това, което правим, и да накараме повече хора да разберат, че няма как да се справим без вашите дарения или без подкрепа от друго естество. За радост, и в България все повече хора и компании се ангажират за промяна – нашата цел е да разширяваме тази общност.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваЦентър за творческо обучение, моделът 1:1 и гъвкавостта на облачната платформа31.03.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование