Киното изследва изкуството във фестивала ‘Master of Art’ през април

20.04.2017

През пролетта на 2017 г. за втора поредна година се провежда фестивалът ‘Master of Art’. Между 20 и 30 април в рамките на програмата му ще бъдат излъчени над 60 документални филма от цял свят, които ще разкажат за личности от световната култура. Това е първият по рода си на територията на Балканите международен филмов фестивал, който представя рекламни и документални ленти, посветени на изкуството, и единственият такъв в Югоизточна Европа.

Master of Art’ цели да представи селекция от най-добрите документални филми, разпределени в общо 8 на брой категории. В „Музика и танц“ са събрани световноизвестни имена, сред които диригента Ленърд Бърнстейн и покойният джаз изпълнител Джими Скот, заедно с колективни истории като тази за афро-американските артисти, оставили следа във Франция в началото на XX в., и съвременен разказ за съдбата на българско момче, белязана от името „Кремона“.

Секция „Литература“ е приготвила срещи с Ханна Арендт, Йосиф Бродски, Исак Бабел, Ян Флеминг, Ане Франк, Георги Господинов и други, които нямат нужда от представяне, но лентите предлагат какво още може да бъде научено за тях. Повече за акциите на триото ‘Pussy Riot’, швейцарският колекционер на китайски произведения Ули Зиг, превземането на парижка кула от улично изкуство и преживяванията на един имигрант в САЩ в късометражния „Елис“ с участието на Робърт де Ниро ни предоставя категорията „Арт инсталации, съвременно и протестно изкуство“.

ELLIS – trailer from SOCIAL ANIMALS on Vimeo.

„Изобразително изкуство и фотография“ отправя вълнуващ поглед към живота и творчеството на легенди като Клод Моне, Пабло Пикасо, Дейвид Линч. Личният шофьр на Стенли Кубрик разказва за режисьора в документалистика от селекцията „Театър и кино“, където компания му прави Иржи Менцел, историята за най-мащабният театър в света и три филма с главни герои българи.

Паралелната селекция филми от Панорама „Америка за България“ внася още разнообразие, което позволява на зрителите да се вдъхновят от българката с множество начинания зад граница Юлия Кръстева, 95-годишната модна икона Айрис Апфел, писателят между два свята Насим Хаксар, френският писател и драматург Реймон Русел, повлиял Салвадор Дали и още сюрреалисти.

Освен награди за най-добър филм във всяка една категория от фестивала, ще бъдат раздадени и такива за най-добър късометражен, български документален и видео арт филм, както и за най-добро арт решене във видео игрите. Зрителите ще определят ‘Master of Pop Art’, както се нарича и Наградата на публиката, а Голямата награда, кръстена на фестивала, включва статуетка и парична награда за най-добрият филм на фестивала. Прожекциите ще се състоят в Кино „Люмиер Лидл“, Кино „Одеон“, „Евро Синема“ и Културен център “G8”. Повече информация за всички филми от ‘Master of Art’ може да намерите в официалния сайт на фестивала и неговата Фейсбук страница.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"София Филм Фест – лятното кино на път към Велико Търново07.06.2018

Още от Под Моста

Габриела КанджеваПреди концерта: любимите ни 5 песни на Il VoloМузика