Кое заглавие печели на пролетния базар на книгата и кой чете тази година?

Пролетен базар на книгата, 2017 г.

Петък. Ден, който така и не беше огрян от слънцето. Но ден, който грееше по един сантиментален начин, защото беше озарен от словото и просветата. В седмицата на писмеността Националният дворец на културата блестеше по свой особен начин, защото в него се побираше най-голямото богатство – книгите.

През пролетта на 2017 година традиционният „Пролетен базар на книгата“  се проведе за единадесети път, от 23-ти до 28-и май. В него традиционно взимат участие най-големите издателства в България. По време на събитието  се провеждат срещи между читателите и популярни български автори, множество четения, дискусии и изложби.

Със зашеметяващ интерес на 24-ти май, базарът в четвъртък и петък се оказа малко по-слаб. Някои от представителите на издателствата, твърдяха, че винаги пролетният базар е по-непосещаван от есенния. Повечето отдаваха слабото присъствие на ремонтните дейности в НДК във връзка с председателството на България в ЕС. Но тъй като времето ни притиска ремонтът не е бил прекъснат за тази седмица.

Закупуването на книга беше съпътствано от работещи машини, които малко разваляха уютната обстановка. Щом влязох, първото нещо, което ми прави впечатление  и на което всички се спираха, беше колелото на късмета на издателство „Софтпрес“, където всеки можеше да получи  определен процент отстъпка за закупуването на книга. Безспорно тази интересна стратегия привличаше читателите и това издателство печелеше голяма част от клиентите.

Няма как да не отбележим, че книгите, носени  в торбички на издателство „Сиела“  изобилстваха. Дълги опашки от читатели се редяха, нетърпеливи  да занесат  нова книга в личната си библиотека. Като най-търсено заглавие  представителите на издателството споделят, че е новоиздадената любима класика, а именно – приказките на Братя Грим.

Освен това поради представянето на  изложба, но и водени от интереса, купувачите се втурвали към „Под езика“ на Дамян Дамянов.  Проектът “Под езика” е започнал през 2016 г. като експеримент на Дамян Дамянов, който представлява 30 идеограми на букви от кирилската азбука, поставящи началото на дадена дума.

На въпроса дали младите четат, представителите на „Сиела“ отговориха с пълно съгласие и казаха, че това се доказва с богатото предлагане и търсене на тийн поредиците.

Естествено, сред издателствата, към които има голям интерес,  беше и  „Колибри“. Промоцията от 5 лева привличаше купувачите и по-специално- криминалният, приключенски и социален привкус на „Парижки потайности“ в два том.Книгите се продаваха бързо, а читателите не вярваха на добрата цена. Още с излизането си романът се превръща в абсолютен бестселър, какъвто остава и дълго след смъртта на автора си- френският „крал на популярната литература“- Йожен Сю, който се откроява със своя забележителен реализъм в описанията на „низшите обществени кръгове“. Освен това „Бостънци“, „Дъблинчани“ и „Доброжелателните“ изпъкваха като едни от най- търсените заглавия.

Обикаляйки, срещнах  млади момче и момиче, на които нямаше как да не задам няколко въпроса. Те вече бяха купили доста книжки и щом видях препълнените им ръце с най-ценното за един човек – писменото слово, надеждата в мен огря, и си казах – младите четат. Оказа се, че интересите им са различни- момичето чете психологически романи, а момчето има пристрастия към фантастиката. Но на въпроса дали си разказват един на друг за това кой какво е прочел и дали би бил им интересен друг жанр книги, от този който предпочитат, те отговориха с пълно съгласие. Оказа се, че не знаят много за представянията на книгите и кога се провеждат, но обещаха, че биха се поинтересували и биха посетили някое от тях с удоволствие.

На базара няма как да подминем и детските щандове, където изгряваха весели и усмихнати герои, пъстри илюстрации и интересни истории.

Представителят на издателство „Прес“ сподели, че определено най- търсени са енциклопедиите, които помагат на малките откриватели да опознаят света около себе си. Относно това дали родителите съветват децата си коя книга да изберат, тя отговори с пълно съгласие, защото те познават най-добре детето си  и интересите му и знаят към какво да го насочат.

Срещнах майка с дете, което без да се притеснява заяви, че обича да чете и след като беше допълнило своята колекция от книжки, беше ред и мама да избере подходящо четиво за себе си.

И докато  виждах детската невинност и чувах шума на машините, забелязах  и друг интересен детски щанд- „Чета и приятели“. Там малките имаха възможност да участват в томбола за спечелване на чашка с любим герой или пък за безплатен артикул. Децата определено бяха привлечени от това, а родителите се печелеха с промоции.

От детското преминах към доста по-сериозното. В „AMG publishing“ бяха помислили за хората, които се интересуват от бизнес.  Сред най-вдъхновяващите и търсени книги тук бяха тези на една от най-харизматичните личности в световното предприемачество – Ричард Брансън,  в които той описва своите успехи и рецептата за печелене на пари чрез кариера.

Бях удовлетворена да чуя, не винтоверта от горните етажи, а разказа за доброто и успешно представяне на книга, с което могат да се похвалят издателството за българска литература- „Лексикон“. Премиерата на книгата – “Спомените ни и след това” от Димитрис Георгиев е съпътствана с  пърформънс по идея на режисьора Марий Росен с актьорите Ана Вълчанова, Елена Телбис, Лилия Гелева, Боряна Пенева, Милко Йовчев. Този проект носи послание от младите към младите и може да отговори на въпросите на всяка девойка и всеки младеж. Представянето е посетено от около 500 души.

Книгата, съчетава в себе си спомените – личните и тези на околните. Чрез тази своя идея младият режисьор от НАТФИЗ Димитрис Георгиев се докосва до читателите. В изданието присъстват  спомените на Галин Стоев, Стефан Икога, Калоян Праматаров, Илиян Любомиров, Иван Димитров, Ясен Василев, Мартин Колев, Димитър Николов, Мариан Бозуков, Марий Росен, Маргита Гошева, Гергана Тодева, Радослав Чичев и Стефан Иванов.

Сред успешните и продавани заглавия на този щанд също са „Грехът на Малтица“ от Лиляна Михайлова и „Ветровете ни мраморни“ от Николай Табаков.

Издателство „Кръгозор“ изпъкваше със своето мото- „Четенето е винаги на мода“. На мода по последен писък при тях беше „Социалната организация“, която може да се похвали с първото задълбочено издание върху социалните мрежи. Авторите на тази книга твърдят, че социалните мрежи действат като жив организъм. В това издание можете да намерите и отговор на въпроса- „накъде отива еволюцията?“

На въпроса дали за младите е модерно да четат, представителите на издателството отговориха, че техните издания са насочени предимно към такава аудитория и на-купуваната  книга на тяхното издателство, освен, че показва, че е модерно  да се чете, но и отговаря на въпросите на младите читатели.

Сред книгите за  най-малките остава новото 3-то издание на Юлия Спиридонова- „Къде си слънце“, където продължава да се разказва историята на жабката

Нямаше как базарът да мине без лек завой към кулинарията и виното. Специализираното в това издателство „Gourmet“  изпъкваше с най-продаваните изкушения на страниците на книгите на Ивелина Иванова. А за ценителите на виното бестселър си остава „Wine folly“, който е обвързан и с фестивала „The vino taste“.

За съжаление, някои издателства споделиха, че посетителите на базара тази година са твърде малко и поради малкия брой на закупените книги те дори няма да успеят да си платят таксите за щанда. Сред тях беше издателска къща „Тангра“. Причините, които те изтъкнаха са отново ремонтните дейности. И въпреки това при тях като водещо заглавие се утвърждава биографичната книга на Атанас Буров. С интерес читателите се обръщат и към „Богомилската алтернатива“.

Издателство „Обсидиан“ печелеше конкуренцията със своите трилъри. Като най-продавани, не само на базара, но и през годината се отличаваха книгите на Гришъм, Лий Чайлд и Балдачи.

Господин на средна възраст се отличаваше с богат опит и много прочетени книги зад гърба си и  не се плашеше от ремонта и от облаците прах, защото искаше словото да огрее като слънце в душата му. Бе закупил около 10 броя книги от базара и каза, че въпреки, че е преподавател и е чел много, ще продължава да обогатява знанията си докато е жив. Такъв човек трябва да бъде пример за нас и да ни доказва, че „човек е това, което е прочел“, че се учим докато сме живи и всяка прочетена книга изгражда нашата същност. Господинът сподели, че в момента се интересува от книги на военна тематика, като заяви, че това е област, която винаги трябва да се чете, във всяко едно време, защото е важна за личностното  развитие.

И за моя приятна изненада, когато посетих издателство „Прозорец“ се оказа, че съветът на господина вече се изпълнява. Представителите там споделиха, че неочаквано и за тях е това, че младите хора се интересуват на този пролетен базар от книги, описващи войните, и по-специално тези за Втората Световна война.

Сред другите прозорливи читатели най-интересни се оказват „Новата учителка“ и едно романтично заглавие- „Художничката от Шанхай“ от Дженифър Коуди Епстайн. Основният конфликт тук е модернистичният подход на главната героиня срещу консервативното шанхайско общество.

Издателство „Слънце“ изгря с две най-четени заглавия- „Заповед за арест“ на Бил Браудър и „Любов под знака на сърп и чук“ на Чипориков. За впечатлението си от базара представителите на издателството споделиха, че липсва реклама. Според тях такова събитие има нужда от по-голямо разпространение в  медиите.

Автор: Ангелина Грозева

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to