Литература

Кои са любимите научно-фантастични романи от времето на родителите ни?

30.04.2020

20-и век е златното време на научната фантастика като литературен жанр. Много от най-великите sci-fi романи са написани и издадени именно по време на предишното столетие. Това от своя страна е позволило на нашите родители да израснат с вълнуващи истории, разказващи епични истории за космически приключения, извънземни раси и неизследвани планети.

Разбира се, всички тези класики на научната фантастика са актуални и днес. Те нямат давност и не биха могли да имат. В тази статия ще ви представим някои от най-великите sci-fi романи на всички времена.

“Дюн” на Франк Хърбърт

Безспорно един от най-епичните и култови трудове в историята на научната фантастика. Историята на Франк Хърбърт разказва за планетата Аракис, където единствено се намира т.нар. “подправка” – ценен материал, до който всички искат да се домогнат. “Дюн” проследява политическите борби за контрол над Аракис, а в своята история Франк Хърбърт успява да вмъкне и важни теми като религията, екологията и дори човешката еволюция. В края на тази година очакваме на кино екраните и епичния филм на режисьора Дени Вилньов, който отново ще ни отведе във вселената на “Дюн”.

“Фондация” на Айзък Азимов

Категорично определяна като един от върховите трудове в историята на научната фантастика, томовете на “Фондация” на Айзък Азимов ще ви оставят така запленени, както малко други заглавия. Сюжетът се изгражда върху Хари Селдън и създадената от него наука психоистория, която предсказва на Галактиката мрачен период от 30 000 години анархия и хаос. За да предотврати това, Селдън създава две Фондации – една тайна и една явна, чрез които това да бъде избегнато. Планът обаче се проваля, а това води до шеметни и грабващи съзнанието събития.

“Невромантик” на Уилям Гибсън

Уилям Гибсън е смятан за един от основоположниците на киберпънк жанра, а “Невромантик” е едно от най-прочутите и признати заглавия в неговата творческа биография. Историята на романа разказва за хакера (и наркоман) Хенри Кейс, който е отлъчен от бизнеса, след като се опитва да пресече пътя на погрешните хора. Хенри обаче получава още един, може би последен шанс за изява, когато мистичен работодател го наема за опасна мисия, изправяща го срещу мощен и безпогрешен изкуствен интелект. За тази книга Уилям Гибсън печели множество престижни награди.

“Хиперион” на Дан Симънс

“Хиперион” на Дан Симънс е считан за един от най-великите цикли в историята на научната фантастика, като поредицата се състои от общо четири романа. В света на Симънс човечеството се е разпростряло на хиляди различни места в Галактиката, но нито едно от тях не е толкова вълнуващо, но и опасно колкото планетата Хиперион. Ужасяващото същество Шрайка пази от човешки допир т.нар. Гробници на времето, а в навечерието на апокалипсиса, седем поклонници тръгват на едно последно и опасно пътуване към Хиперион.

“Соларис” на Станислав Лем

Краткият роман “Соларис” на Станислав Лем е доказателството, че понякога качеството е по-важно от количеството. Въпреки че именитият полски писател ни представя тази история в сравнително малък на брой страници, “Соларис” успява да пленява млади и стари и до днес. Историята ни среща с човешки екип, който се озовава на планетата Соларис и се опитва да разгадае тайните на тамошния свят. Това е роман, изпълнен с множество моменти на брилянтна философия, като не е случайност, че е екранизиран на кино екран повече от веднъж.

“Звездните рейнджъри” на Робърт Хайнлайн

Във вселената на “Звездните рейнджъри” човечеството е в непрестанна война със зловеща извънземна раса, наричана от тях “буболечките”. Протагонистът в историята е млад мъж на име Джони Рико, който се отказва от предначертания от родителите му път, записвайки се в армията. За Рико предстои продължително и тежко обучение, а в своя роман Хайнлайн залага много от собствените си възгледи и открито критикува начина, по който функционира американското общество през 50-те години на миналия век.

“Деветте милиарда имена на Бога” от Артър Кларк

Правим уточнението, че това тук не е роман, а безценна колекция от разкази на Артър Кларк, събрани на едно място. И до днес Кларк е считан за един от най-влиятелните автори в историята на научната фантастика, а разказите, събрани в този том, ще ви дадат ясен отговор защо това е така. Както пишат от престижното издание “Таймс” – “Много от разказите на Артър Кларк остават неподвластни на времето”.

Това е само малка част от най-великите трудове в историята на научната фантастика, с които нашите родители са имали възможността, а и привилегията да израснат. Сигурни сме, че дори и днес, толкова време след тяхното написване, младите читатели биха могли да открият много в тях. Никак не е случайно, че Холивуд се обръща толкова често към класическата научна фантастика за вдъхновение. Тези книги ще ви представят някои от най-вълнуващите истории, които някога сте чели.

Автор: eкипът на Ozone.bg

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста10 класически романа, които всеки трябва да прочете09.02.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование