Образование

Колко е важно да бъдеш грамотен – полезни онлайн ресурси за правопис и граматика

01.11.2021

Именик ли съм или именник? Сложен въпрос! На кого говоря или на кой говоря? Дори и сега автоматичната корекция на MS Word  ми подчертава верните думи.

В разговорната реч толкова често неглижираме произношение и граматика, че вече масово не прави впечатление и леко спънатият правопис, който болшинството хора използват из социални мрежи, блогове и други популярни ресурси на информация.

Всичко е наред, ще кажат много хора, не всеки е филолог! Обаче човек и добре да живее, все някога му се налага да напише два-три абзаца молба до шефа, работен доклад или пък презентация. Ако случайно колегите ви се окажат от онези педантични хора, които старомодно държат на запетаи в изреченията и правилно поставяне на пълния член, не се отчайвайте веднага и да не сте били най-прилежните в часовете по български. За всеобща радост онлайн пространството дава възможност на всеки да се изяви и понякога се появяват доста полезни страници и блогове, та дори и такива за правопис и граматика.

Ако се чудите  дали „не знаете“, или по-скоро „незнаете“ някоя дума, ето няколко платформи, в които ще откриете отговорите.

„Как се пише?“ с Павлина Върбанова

Ако не сте попадали на „Как се пише?“, значи не сте сверявали знанията си достатъчно често. Само въведете в търсачката „(някаква дума) как се пише“ и Google с удоволствие ще ви изкара на първо място един от най-полезните сайтове в българското интернет пространство. Платформата на Павлина Върбанова дава отговори на най-честите правописни, граматически и пунктуационни питанки на българите. Ако не намирате търсения от вас казус, можете да изпращате и лично запитване. Но едно е сигурно – повечето важни правила вече са изяснени и справките в „Как се пише?“ са едни от най-бързите и изчерпателните.

Снимка: Facebook

Специално за Деня на народните будители платформата ще бъде допълнена с  нови категории. В секцията „И още…“ ще бъдат предоставени полезни съвети за публичната реч – как да се изразяваме по-добре, когато общуваме официално, как да пишем служебни имейли и др. Ще бъдат разгледани и често допускани грешки в медиите, както и някои нови тенденции в публичното говорене.

Институт за български език

„Написаното остава. Пиши правилно!“ Чували сте за тази кампания, нали? Е, това е още един лесен начин всеки от нас да опресни знанията си по български. Както е обяснено и на сайта на ИБЕ, в рамките на кампанията се предоставят за използване разнообразни речници и справочници; публикуват се материали, свързани с българската лексика, граматика и правопис; организират се езикови игри и викторини. Имайте предвид единствено, че Речник на българския език все пак е тълковен и не е съобразен с най-съвременните правописни норми. Ако се колебаете за правопис, сверете и с други онлайн ресурси.

„Българска граматика“

От година вече съществува и блогът „Българска граматика“. На страниците във Facebook и Instagram ежедневно се пускат анкети с най-често бърканите думи, изрази или пунктуационни норми. Освен да търсите специфични думи, лесно можете да преговаряте и да се пробвате сами какво знаете. Ако пък се затруднявате с отговора в някоя анкета, това е добър повод да потърсите в интернет или речник. В края на всеки ден „Българска граматика“ публикува верните отговори, както и статистика колко души са ги познали. Полезното се съчетава с любимото на толкова хора „скролване“ в социалните мрежи.

Етимологичен просветител

Стигаме и до един по-различен с тематиката си блог. Думата „етимология“ идва от гръцки и назовава науката за произхода и развитието на думите. Е, тогава вече ни е ясно, че блогът „Етимологичен просветител“ ще ни разясни как много от думите са достигнали до нас в съвременната си форма, както и връзките между думи със сходни корени не само в нашия, но и в чуждите езици. На базата на историческа информация и огромен списък от етимологични речници един лингвист може да направи немалко изводи, а за нас остава само да прочетем синтезираните изводи и да направим връзка между думите. Със знанието кое как се е изменило с времето и в кои езици, и днешният правопис ще ни се струва по-ясен и логичен. Разбира се, класически речници и справочници не са за подценяване. Интернет дава възможност за бърза справка, но копие от „Как се пише?“ на бюрото никога не е излишно.

Главна снимка: Nick Morrison / Unsplash

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧат приложения в помощ на онлайн образованието31.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование