Концептуалният артист Хулиета Аранда гостува в Червената къща

05.11.2017

Аранда e в София в рамките на програмата „Близки срещи – визуални диалози School4artists“ на ИСИ-София
Хулиета Аранда

Хулиета Аранда е една от най-комплексните и харизматични личности на световната арт сцена днес. Практиката й на художник, теоретик и редактор, активист и преподавател свързва в една биография най-актуалните проблеми на изкуството и теорията, които занимават световната артистична и теоретична общност днес.

На 5 ноември (неделя) от 17:00 ще можете да присъствате на нейна презентация в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”. Презентацията е в рамките на образователната програма „Близки срещи – визуални диалози School4artists“ на Института за съвременно изкуство-София. Събитието е на английски език, а  входът е свободен.

Хулиета Аранда е родена 1975 г. в Мексико Сити, но живее и работи в Берлин.  В артистичната си практиката Хулиета Аранда се интересува от механизмите и „поетиката” на циркулацията на идеи, неща и хора; от потенциала на политизирания субект, видян през възприятието и употребата на времето, както и през идеята за власт над въображаемото. Разнообразното й творчество съществува отвъд границите на обекта; определящи са усилията й да визуализира изплъзващите се представи за времето, кръговрата и въображението. Нейните инсталации и проекти са дълбоко свързани с конкретно място; изследват социалните взаимодействия и ролята, която играе оборота на обекти в цикъла на продукция и консумация. В много от своите работи тя се занимава с времето – понякога за да изследва алтернативи на времевия опит, друг път за да се ангажира с условността му. Работите й варират от изпитанието на времевите координати в собственото й тяло, до визията за съществуване му в алтернативните пространства на космоса.

От 2003 г. Хулиета Аранда е съ-автор на e-flux – платформа за информация и архивиране, артистичен проект и кураторска рамка, както и културно предприятие, основано от Антон Видокле през 1998 г.  Понастоящем, заедно с него и Браян Куан Ууд, Аранда е редактор на e-flux journal – в момента най-вдъхновяващата периодика за съвременно изкуство и теория, свързана с изкуството. В рамките на тази платформа тя е съавтор на проекти, представящи нови модели за циркулация и разпространение на изкуство, като например e-flux rental – пътуваща видеотека от творби на художници от цял свят, които се предлагат за безплатно наемане от публиката в различни градове.

През 2015 г. в рамките на основната изложба на Венецианското биенале беше представен проекта на e-flux със заглавие Supercommunity. Тук авторите на проекта и водещи художници, теоретици и писатели „ексхумираха” всякакви дистопични и утопични визии за бъдещето, които се съдържат в настоящето. С думите на авторите на проекта: „Аз съм Суперобщността и вие едва сега започвате да ме разпознавате. Аз израснах от нещо, което в миналото наричахме човечество. Някои ме сравняват с разгневените тълпи на градските площади; други – с вятъра и атмосферата, или пък със софтуеър… Аз превръщам грижата в жестокост, а жестокостта в загриженост. Аз превръщам политическите желания в икономически дефекти и данни, а тях – обратно. Аз превръщам революциите в откровения. Аз не желая; аз искам да си тръгна, за да разпръсна себе си навсякъде и по всяко време.”

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОстава по-малко от месец до спектакъла "Lord of the Dance"19.03.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование