LIFE

Кратък наръчник на холандската улична кухня: разходка из Амстердам и Утрехт

22.11.2019

За колкото и време да посетим един град, никога няма да можем да разгледаме всяко едно място, което заслужава да бъде видяно. Когато пък имаме само два дни, това е съвсем непосилно.

Амстердам ме посрещна с огромна опашка на паспортния контрол и с температура, далеч от приятна на предпочитащата ми да вирее в 25 плюс температурна среда душа. Температурата от „имам нужда от одеяло“ по Целзий никак не ме предразположи да започна с обиколката си из площади и забележителности от ранни зори (кацнах в около 9 сутринта).

Амстердам

Докато пиех капучино в едно много приятно местенце на ъгъла на тиха улица с широк канал, осъзнах, че заради температурата, но по-скоро заради факта, че щях да прекарам само един ден в Амстердам, а остатъка от уикенда в Утрехт (много по-красив и чаровен от Амстердам град, впрочем), ще посветя малкото си бягство не на обиколки на музеи и разходки с лодки, а на далеч по-приятно занимание – консумиране на храни и напитки.

Утрехт

Храната и напитките са сигурен начин за опознаване на нечия култура, за надникване в чуждата паничка, за придобиване на нечий чужд опит. Представям ви моя наръчник от първи стъпки във вкусотиите, които можете да намерите из улиците на Амстердам и Утрехт.

Капсалон

Дюнерът е красота и любов. Представете си сега, че тези красота и любов могат да бъдат подобрени по начин, който ги прави едно от най-съвършенните неща на света. Ако сте си го представили, значи виждате капсалон.

Не съдете за капсалона по външния му вид, в сърцевината си той е любов

Капсалонът представлява месо от дюнер и пържени картофки, разтопено сирене гауда, айсберг, краставица, лук и домат, заляти с чеснов сос. Калорийна бомба, която ражда радост за душата, вина за мозъка и съзвездие от малки пъпчици по лицето. Капсалонът е измислен преди около 20 години. Името му преведено означава „фризьорски салон“, а създателят му е фризьор.

Сурова херинга

Суровата херинга се смята за деликатес в Холандия. Въпреки това моят местен гид опита за първи път заедно с мен тази риба, поднесена по този начин. За негова радост му хареса, за моя радост, прие да изяде и моята порция.

Суровата херинга е осолена и приготвена с киселина, сервира се с наситнен лук и кисели краставички. Вкусът на рибата сякаш е приятен, но консистенцията е лепкава и неприятна. Успях да преглътна първото си парченце риба. Вторият опит обаче (нека да си представим, че не съм го казала) ме накара да изплюя парче риба в канала, за радост на един може би гларус, който побърза да го нагълта.

Пържени картофки

Холандците имат около сто вида пържени бързи хапвания, всякакви наденички, смлени бърканици от месо, пържени пръчки паста дори. Някои от тях са вкусни, други не съвсем. Нещо, което обаче със сигурност е вкусно са пържените им картофки. Сервират ги във фунийки и с майонеза. Понякога сосът е полегнал направо върху тях, моите обаче са по-естетически издържани и имаха малка сладка вградена във фунийката чашчица за майонеза.

През 1885 година Винсент ван Гог рисува картината си „Селяни, ядящи картофи“. От 1885 досега отношението към картофите не се е променило – лесно е да усетиш любовта на холандеца към картофа. Още по-лесно е да прихванеш от тази любов, когато картофът е в такава апетитна и хрупкава форма.

Пържена риба (Кibbeling)

Мисля, че тази пържена риба отмества капсалона от първото място в класацията на сърцето ми за холандска храна. Рибата е треска и прегърната в съвършено хрупкава панирана коричка. Сервира се с чесново-майонезен сос, а моят имаше и мънички парченца кисели краставички.

Преди първата хапка устата ми се напълни със слюнка, а след първата хапка чух малки камбанки в далечината и започнах да се смея като адски радостно малко дете. Тази риба носи еуфория и топлина и ни кара да се чувстваме много по-близо до хората около нас в чужда държава отколкото, който и да е било средновековен замък.

Щропвафели (Stroopwafels)

Време е да преминем към сладката страна на живота и десертите. Честно да си призная си падам далеч повече по солена храна, но душата има нужда и от захар. А когато говорим за захар в Холандия, логичният избор е щропвафели.

И преди съм яла щропвафели, и сега имам една опаковка в чантата си. Затопляла съм ги, заливала съм ги с топъл течен шоколад. Вкусът им обаче няма нищо общо с току-що изпечени щропвафели, с още гореща карамелена сърцевина. Този, който виждате на снимката има също и бял шоколад за разкош.

Холандски мини палачинки (Poffertjes)

Ех, какъв по-хубав финал на хранителното ни пътуване от тези малки, красиви, поръсени с пудра захар и с любов палачинки! Големината на тези мини палачинки е точно колкото е една човешка хапка и бяха единствената храна в този списък, която не успях първо да заснема, а след това да опитам.

Сервират се с шоколад, мармалад, каквото душата желае, класиката обаче е пудра захар и голямо парченце неразтопено масло. Освен красивият вкус на тези палачинки, получаваме и привилегията маслото да се стопи в устата ни. Резултатът отново е голяма усмивка и лека душа.

Към всички вкусни и „сурова-херинга“ храни, които можете да опитате из улиците на Амстердам и Утрехт, добавям в задължителния списък за опитване бирите на една местна пивоварна – Jopen. Бирата на снимката е наливен бок, но предполагам, че по всяко  време на годината ще можете да номерите вкусна-вкусна крафт бира, произведена от пивоварната.

Всичката храна в този списък не е необходимо да издирвате и да правите списък с определени места, на които може да я консумирате – тя е навсякъде и сама ще Ви намери по пътя ви между местата, на които търсите топлинка. Приятно хранително пътешестване!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаВроцлав - to-do list в колоритния Бреслау02.03.2020

Още от Под Моста

Ивана ХитковаРаниците Kånken от Fjällräven – многообразие и удобство с мисъл за природатаLIFE