Образование

Креативните дигитални професии на XXI-ви век, с които е полезно да сме на “ти”

30.09.2019

UX & UI дизайнер

UI дизайнът и UX дизайнът са два от най-често бърканите термини в дизайна на уеб страници и приложения. Съкращението „UI“ означава „потребителски интерфейс (user interface)“. Потребителският интерфейс е графичното оформление на приложението. Състои се от бутоните, които потребителите кликват, текста, който четат, изображенията, плъзгачите, полетата за въвеждане на текст и всички останали елементи, с които потребителят си взаимодейства.

„UX“ идва от „потребителско изживяване (user experience)“, или какво е преживяването на потребителя в уеб пространството – гладко и интуитивно или тромаво и объркващо.

Тези две направления могат да бъдат обхванати и от един уеб дизайнер, но при по-големи проекти и задачите на интерфейса и удобството на потребителя се съблюдават от по-тясно ориентирани дизайнери.

Motion Designer /видео дизайнер/

Монтажът на видеа и създаването на анимации често са възприемани като част от графичния дизайн, тъй като използват същите принципи. Разбира се, това не е далеч от истината, но видеото си има своите специфики и е цял един нов свят на познание.

Креативните любители на видеодизайна се изявяват като графични дизайнери, но най-често уменията им се използват във филмовата индустрия. Филми, телевизионни предавания и новини – всички те имат нужда от личности с идеи, които да превърнат иначе обикновени програми в интересни и привлекателни за зрителя.

Visual Image Developer (3D Modelling)

… или на български – визуализатор

Всъщност и тези специалисти вече са силно ангажирани в киноиндустрията. От години филмите наблягат на все повече и повече визуални ефекти, а дори нормални на глед ситуации се снимат на известния ни зелен фон, а всичко останало се монтира в последствие от многолюден екип. Там, където реалността свършва, идва V-ray…

Но все пак какво друго правят визуализаторите? Сигурно се заглеждате по огромните плакати с красиви или не толкова сгради, все още в строеж. Точно тези реалистични в много отношения цветни картинки ангажират работното време на визуализатора. Не всички проектанти имат уменията, времето или желанието да пресъздадат в 3D своите проекти. Тогава на помощ идват хората, които са се отдали на това да оформят виртуална среда, така че всеки потребител лесно да се ориентира в нея.

Ето, че има много „странни“ професии, които близките ни често не разбират и дълго се чудят с какво точно се занимаваме. Всъщност, не се учудвайте, ако някои направления ви звучат подобно или смятате, че се препокриват. В съвременния технологичен свят повечето дигитални професии се преплитат, а понякога ни е трудно дори да определим от какъв специалист имаме нужда. В колкото повече от тези сфери обаче ви бива, толкова по-лесно ще си проправите път нагоре към желаното поле за изява. Както е казал нашият любим Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече“.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Цветелинка ЦветановаQA върху общите заблуди и притеснения за дигиталното образование30.11.2018

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE