Kulture Knot – ново място за по коктейл, книга…или цяло кино!

27.07.2018
Kulture Knot

В новото заведение Kulture Knot има всичко – бар, книги и… кино студио! Културната атмосфера е разупена от летни коктейли и джаз музика, защото „възелът“ е за хора, които преди всичко обичат да се забавляват.

Петър Минов, един от основателите на клуба, разказва на бара:

ПМ: Как Ви хрумна да създадете Kulture Knot?

Петър Минов: Ние сме трима – аз, Зорница и Юлия. На тях двете идеята за мястото отдавна им е хрумнала. След като се появи възможност, просто действахме. В началото изпитахме няколко трудности, но като започнахме да търсим, видяхме, че не е толкова страшно. Не се отчаяхме и продължихме да се оглеждаме, а като попаднахме на това място, си казахме, че е перфектно. Идеята по някакъв начин се е въртяла в главите и на тримата.

ПМ: Какви събития сте имали досега?

ПМ: Първото беше представяне на книгата на Петър Крумов – „Катафалка, два носорога“ и планираме да продължаваме с това. После Иван Чешиев от „Етюдите на София“ също ни посети и представи фотографиите си, като разказа историята на всяка една снимка.Той е човек, който с любопитство гледа на София и говори с голяма любов. Заслужава си човек да го чуе, защото те кара да се замислиш за това колко много пропуска човек всеки ден, като не оценява града, в който живее… Имахме и лекция на тема „джаз“. Въобще смятаме да правим всякакви интересни и културни събития и изложби.

Kulture Knot

ПМ: А има ли вход?

ПМ: Не. Все пак не мислим, че е подходящо да искаме пари от авторите.

ПМ: Как се свързвате с хората?

ПМ: Различно, някои са ни познати, други откриваме чрез Фейсбук. Един журналист, който дойде тук на откриването, пита за мястото и се оказа, че той пък пише пътеписи и най-вероятно ще го поканим през септември да ги представи.


За основателите

ПМ: На каква възраст сте?

ПМ: Всички сме под 35, най-общо казано.

ПМ: Плаши ли ви това, че сте млади?

ПМ: Малко е страшно, защото никой от нас няма опит. Смятам обаче, че ще се учим в движение. Всеки, занимавал се с подобна дейност, казва, че сме луди да се захващаме с подобно нещо. Обясняват ни, че това не продължава дълго и че е много ангажиращо. Също така се оказа, че лятото не е подходящ сезон за отваряне на заведение.

Студиото за прожекции на Kulture Knot

ПМ: А Вие с какво се занимавате?

ПМ: Занимавам се с кино. Наскоро заснех един филм – „Момичето“, като част от майсторския клас на НБУ. Участвах в разни фестивали с него, сега вече готвя друг.

ПМ: Ще го излъчвате ли тук?

ПМ: Предпочитам да излъчвам произведенията на други хора.

ПМ: Какви филми мислите да пускате ?

ПМ: Късометражни, български… Имам идея за дискусии за експериментално кино, направил съм страничка във Фейсбук. Никой не прожектира експериментални и различни филми, а тук това е възможно. Харесва ми възможността да обсъдиш с някого това, което правиш.

ПМ: Какви автори бихте искали да поканите?

ПМ: Всякакви… нови, български. Интересна е срещата с автора, защото той разказва история. Друго е да си поговориш с него, защото така виждаш нещата по по-различен начин. Все пак той разказва, а това не е само като да прочетеш книгата вкъщи.

ПМ: Мислите ли да обогатите книжната си библиотека ?

ПМ: Засега разполагаме само с поредицата „Критика и хуманизъм“ , но сме решени да се сдобием с още книги, особено от нови автори. Харесва ми, че след представянето те си оставят книгите тук. Така хората после могат да ги забележат, прочетат и купят.


За самото изкуство…

Част от заведението

ПМ: Какво ви мотивира да заложите на изкуството?

ПМ: Не мога да говоря за другите, но в крайна сметка изкуството може да е клише, но е и нещо, което те обогатява, зарежда, вдъхновява… Това чувство просто е достатъчна мотивация.

ПМ: А Вие какви книги харесвате?

ПМ: Всякакви. Четох последно Хенри Милър и много ми допадна. Сега даже го препоръчвам. Благодарение на книгите му открих нови хоризонти.

ПМ: Модерно ли е да си културен?

ПМ: Ние се опитваме да не се взимаме много насериозно. Човек трябва да подхожда за някои неща с малко ирония или чувство за хумор. Не искаме това да бъде сухо място, а хората да се забавляват. Трябва да избягаме от прекалената сериозност на културните събития. Искаме да сме културни, без да сме скучни.

ПМ: Какво ви различава?

ПМ: Не се опитваме да се състезаваме с по-големи заведения. Искаме това да е просто човешко място, не кооперативно. На една наша визитка даже подхвърляме идеята, че всеки може да напише нещо, което би искал да се случи тук. Ние ще се опитаме да го направим . Отворени сме към всичко, даже и към това клиентите да ни помагат.


За коктейлите

Как ги правите, откъде черпите идеи?

Стараем се да експериментираме. Предлагаме импровизирани коктейли, но и класически. Примерно прекръстихме традиционния White Russian с Big Lebowski, защото във филма той постоянно пие от него.


Посланието

Какво бихте казали на потенциалните си клиенти, които може би в момента четат „Под моста“?

Не се страхувайте от новото. И изобщо – не се страхувайте.

Разгледайте и Фейсбук страничката за адрес и за да видите новите събития: https://www.facebook.com/kultureknot/


Интервюто взе: Анина Сантова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЗа по-добри градски пространства – интервю със създателите на ПОдЛЕЗНО11.06.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE