Културен афиш срещу постпразнични депресивни състояния (14 – 19 април)

14.04.2015

Редколегия „Под моста“ емпатично кимва, когато види как си понесъл мързеливите си следпразнични крака и полузатворени от делничен ужас очи към работното/учебното ложе. Ето затова същата тази [редколегия] подбра няколко събития за клетите ти крайници, с които малко да забързаш крачката след работа и да забравиш бързо, че допреди един ден си имал цялото бездействие и козунаци на света.

14 април (вторник):

Планинарско кино под Липите – 14 -17 април , Стара Загора

От днес (14 април) започват три дни на планинарско кино в Стара Загора, което включва прожекции на филми за приключения, пътешествия и екстремни спортове. Организатори са Туристическо дружество “Сърнена гора”, Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”, Община Стара Загора и Регионална библиотека “Захарий Княжески”. Метни око на програмата тук.

Лекция на тема „Мимесис и памет. Платоновата миметична теория у Ж.П.Вернан

От 18:00 часа Американски център на Столична библиотека, пл. „Славейков” 4А ще се проведе лекция в рамките на програма Advanced Academia на Център за академични изследвания София (CAS Sofia), подкрепена от Фондация „Америка за България” и Stifterverband für die Deutsche Wissenschaft на тема Мимесис и памет. Платоновата миметична теория у Ж.П.Вернан с лектор гл.ас. д-р Камелия Спасова.

Пътуващо автокино в Троян, Ловеч, Плевен, Враца, Видин, Монтанаавтокино

Пътуващото Автокино продължава тази седмица с прожекции в Троян (14 април), Ловеч (15 април), Плевен (16 април), Враца (17 април), Видин (18 април), Монтана (19 април).

Във всеки от градовете ще има по 2 или 3 прожекции от 20:00 ч., 21:30 ч. и/или 23:00 ч. Киновечерите ще представят различни актуални български, европейски и американски филми.

Автокиното се състои  от голям външен филмов екран, операторска кабина, щанд за храни и напитки и паркинг за 50-70 автомобили. В рамките на това затворено пространство, посетителите могат да гледат филми в уединение и комфорта на своите автомобили.

Звукът се изпъчва от нискомощностно AM или FM радио, и се приема директно от радиото в автомобила на съответната честота.

Повече информация относно прожекциите и резервациите можете да намерите тук.

15 април (сряда):

Представяне на „Една ампула мрак“ от Виолета Христова

В Софийска градска художествена галерия от 18:30 часа ще се състои представянето на книгата „Една ампула мрак“ – издание на на Литературен кръг „Смисъл“ , първият издателски жест на сдружението, в което участват редица талантливи писатели и поети. Редактор на книгата е Валентина Радинска, а художник на прекрасната корица и илюстрации е Ина Христова, а предпечатът и оформлението са дело на  Ани Антонова. – https://podmosta.bg/edna-ampula-mrak-ot-violeta-hristova/

испанско киноСъвременно испанско кино – 15-29 април, Институт Сервантес – София

Три нови ленти на съвременното испанско кино ще намерят място в Институт Сервантес на 15, 22 и 29 април, съответно Рана на Фернандо Франко, Стокхолм на Родриго Сорогойен дел Амо и Разни хора на Хуан Кавестани. Всяка една от прожекциите започва в 18:30 ч., входът е свободен.

16 април (четвъртък):


Откриване на фотографска изложба на Мира Недялкова – „Еликсир за съществуване“ – Водата като символ на женското начало, на несъзнаваното, на всичко, което остава извън светлината на нашето съзнание можем да открием в предстоящата изложба. В този свят телата губят своята материална плътност и портретите на Мира запечатват превъплъщенията на душата.

Повече за събитието тук: https://www.facebook.com/events/469730463177127/

Уикенд (18-19 април):

Bulgaria tattoo expo – Зала 3 на НДК, 18-19 април

На 18 и 19 Април 2015г. зала 3 на Националния Дворец на Културата (НДК) ще приюти за втори път посланиците на tattoo културата за творческа среща, която, както се изразяват организаторите, да бъде изпълнена с размяна на творчески идеи, дискусии, музика, добро настроение и вдъхновяващи картини. Повече информация тук.

Пролетен ArTBoX фестивал – 18 април (галерия „Антракт” от 11:30 до 19:00 ч.) – 19 април (кафе-галерия Synthesis )

Еко работилници, музика и срещи, са само част от програмата, която тазгодишният ArTBoX фестивал в София предлага на всички желаещи да се заредят с творческа енергия през идния уикенд (18 и 19 април). Входът е безплатен, но желаещите могат да оставят дарение в подкрепа на организаторите от Сдружение „Петя Павлович”. tatoo

9-те игри на бизнес успеха – 19 април (неделя)

Вече поговорихме за това събитие, виж тук: https://podmosta.bg/na-19-april-shte-se-provede-interaktivnata-bordova-sesia-9-te-igri-na-biznes-uspeha/

Elegant Ride Style – винтидж шествие с ретро велосипеди – 19 април; 13:00 ч., начална точка: Телефонната палата в София

Винтидж любителите могат да облекат своите сака от туид, Fair Isle джъмпери, вълнени сака, елечета, рокли с точки, поли с висока талия, папионки с фигурални мотиви и панталони с прав ръб и да скочат на своя ретро велосипед за стилното винтидж шествие с велосипеди, което ще върне София в края на 19 и началото на 20 век.

Организаторите от велосипедното движение Tweed Run подканват всички, които имат желание за разнообразна и по-цветна неделя да се включат в шествието, което започва в 13:00 ч. на Телефонната палата и обещава събития като чаена почивка на фона на джаз и суинг, ретро снимки и конкурс за най-елегантно облекло и велосипед. Преди това обаче, всеки желаещ трябва да се регистрира за участие чрез имейл в свободен текст на elegantridestyle@gmail.com, с посочени две имена и вид колело.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваАприл – 5 букви, 5 събития01.04.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино