kvARTal festival 2018 приключи, но Кварталът остава вечен

10.10.2018

Фестивал на идеи, усмивки и слънчево лутане

След Празника на София и един от най-бързо набиращите популярност столични фестивали kvARTal, е време да съберем целогодишно достъпните скрити места в центъра. Както самите организатори на фестивала споделят – мисията е онези локации, през които преминаваме, бързайки за училище, университет или работа, да станат по-видими и да се превърнат в лицето на града.

Точно както Пловдив си има своя Капана фест и всяка година местните и чуждестранни посетители попиват от българската култура, опознават нови места и изпробват непознати храни, така и София може да се радва на същото.

Останаха ни още твърде малко слънчеви уикенди, за да ги загубим пред телевизора, на Витошка или на друго познато място. Предлагаме ви разнообразие за всякакви вкусове и интереси. А най-важното е, че местата са достъпни целогодишно, но ние често предпочитаме като по-удобно да посещаваме все едни и същи локации, като подминаваме онези, които не са популярни и мейнстрийм.

Macondo, ул. Триадица 5А
Снимка: Macondo, ул. Триадица 5А

Ще започнем от противоречивата локация около ЦУМ и Министерски съвет или паркинга, който затваря сетивата ни за заведенията по улица “Триадица” и отваря предразсъдъците ни и асоциациите ни за опасна зона.

Бар Барабар е перфектното място за ранните и късни часове и в случай, че ви се дегустира бира, различна от тази в супермаркетите. Macondo пък ще ви отведе в света на Габриел Гарсия Маркес, тъй като носи името на градчето, в което се развива действието в романа “Сто години самота”. Там ще откриете сто причини да заобичате латино ритмите. Това са все места, в които можем да се насладим на спокойното, но и оживено урбанистично усещане в сърцето на града.

Снимка: Sito Studio, ул. Цар Симеон 47
Снимка: Sito Studio, ул. Цар Симеон 47

В близост до тях е Гешов Gallery, която в своето минимално пространство може да побере твърде много смисъл. Спокойно, допреди месец и аз свързвах Гешов главно с име на булевард. Следващият път, когато се разхождате по Дондуков, може да свиете по улица “Сердика” и да откриете всички нейни градски съкровища. Ако пък имате малко повече свободно време и приятна компания, може да продължите по-надолу по улицата и да се спрете в Бар French 75. Ретро стилът и френското питие те завъртат в коктейл от различни култури и нови преживявания. Само ако и този път не ги подминем, докато бързаме.

Едно от най-ключовите и посещавани места по време на фестивала, а и след него, е графитът на Насимо, а по-надолу по улица “Екзарх Йосиф” е и вторият впечатляващ графит, простиращ се върху сградата на Пожарната. Те са чисто олицетворение на желанието на всички ни да покажем, че ни се живее. Тук и сега. С пламък в сърцата от нечия прегръдка. Но не от коя да е друга, а от тази на нашите близки и приятели, които могат да бъдат до нас само ако останем. По прашните улици, шумните булеварди и препълнени кафенета. Знам, че има надежда щом тези места са още живи и кипящи.

Следващите дестинации са полезни в случай, че търсите интересен подарък. Магазинът за сувенири Art.E предлага уникални чаши, които наистина биха стоплили всяко кафе, а ателието за ситопечат Sito Studio е за всички любопитни как да си измайсторят единствена по рода си тениска, торбичка или плакат.

Ако имате неосъществена детска мечта да бъдете пират и да управлявате кораб, винаги може да се потопите в света на безкрайните плавания в кафе-бар Абордаж на улица “Веслец”. Там имате достъп до настолни групови игри и различни напитки, сред които е сгряващата медовина, за която температурите са просто някакви си градуси.

Щом издържахте дотук, можете да съберете сили като посетите художествената галерия SeeMeOn 29, която с името си ви подсказва къде можете да я намерите. Ще познаете мястото и по съвсем забележимия уютен макет на къщичка, която отваря врати към чужди и наши, познати и непознати светове.

Снимка: Графитът на 140 ideas върху сградата на Пожарната
Снимка: Графитът на 140 ideas върху сградата на Пожарната

Автор: Никол Панкова

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йоанна АнтоваНаръчник за приключенци в София31.08.2018

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино