„Спасяването на Франческа” е в нейните ръцe

 

След като ни потопиха в две интригуващи японски криминални мистерии: „Зодиакалните убийства” и „Убийства в Декагона”, издателство „Милениум” предоставят на читателя един от акцентите си за настоящата година, а именно „Спасяването на Франческа” на австралийската писателка Мелина Маркета.

Мелина дълги години е работила като учителка преди да се отдаде на писането. Предполагам, че именно на това се дължи пълнокръвното описание на героите ѝ, които са предимно в тийнейджърска възраст. Трудно е за 240 страници да изградиш толкова много различни образи и те да звучат така достоверно, но Мелина определено се е справила.

Книгата е отличена с престижната награда на Американската библиотечна асоциация за най-добър тийнейджърски роман за 2005 г., но може да бъде четен от всички възрасти, защото историята далеч не е сладникава и банална.

Франческа Спинели, или Франки, е шестнайсетгодишна тийнейджърка, която наскоро се е преместила в нова гимназия, която преди е била изцяло мъжка и старите порядки са трудни за изкореняване. Малката групичка от момичета, които учат там се борят за равноправие, но срещат главно пренебрежение и подигравки.

У дома нещата също приемат неочакван обрат. Майка ѝ, която е най-дейният и целеустремен човек, когото познава, е повалена от тежка депресия, причината за която родителите ѝ крият от Франческа и по-малкия ѝ брат.  Съсипана от това да вижда бледа сянка на предишната си амбициозна майка, момичето все повече се затваря в себе си. Раздялата с брат ѝ, когато ги изпращат при бабате им също й повлиява негативно.

„Спасяването на Франческа” разисква проблеми, които съпътстват живота на всяко шестнайсетгодишно момиче – нежеланата промяна на статуквото, ново училище, стари приятели, бунтът към родителското тяло и любовта, която обърква всичко още повече. Макар в анотацията да се казва, че Франческа получава помощ от неочаквани съюзници, които ще ѝ дадат сили да спаси социалния си живот, семейството и най-важното – себе си, смятам, че книгата ни показва как спасяването на Франческа всъщност винаги е било само и единствено в нейни ръце. Това не е поредният young adult роман за загубенячката, която става мис на училищния бал, лошото момче се влюбва в нея и вече не е толкова лошо, родителите ѝ подаряват Ферари за 16-ия рожден ден, а любимата ѝ баба ѝ оставя в наследство имение на Карпатите. Това е една реалистична история и именно затова е толкова хубава. Защото в различните герои и фрагменти всеки тийнейджър може да открие себе си.

Освен като най-добър тийнейджърски роман за 2005г, „Спасяването на Франческа” получава и наградата на Съвета за детски книги на Австралия за роман на годината през 2004. Преводът е на Илияна Бенова-Бени, а художници на корицата са Ина Бъчварова и Владимир Венчарски.

„У дома, където сме най-чувствителни, тя е мама. Когато разказваме на други хора за нея, е майка ни, но в моята глава тя е просто Миа. Била съм й ядосана толкова много пъти, че исках да се дистанцирам от нея, и избрах да осъществя целта си чрез обръщението.”

„- Родена съм преди седемнайсет години – едва успявам да проговоря. – Мислиш ли, че хората забелязват присъствието ми?

– Аз забелязвам отсъствието ти. Това брои ли се?”

Елис Eмин

на 21 години, студент по “Журналистика” в Софийския университет. Най-важното нещо в живота и са книгите и именно затова, след стажа си при нас, се превърна в най-сериозния ни автор за всичко свързано с литература.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to