„Убийства в Декагона” от Аяцуджи Юкито

15.11.2016

32607966След „Зодиакалните убийства” изд. Милениум ни радват с издаването на втори криминален хит от японски писател. „Убийства в Декагона” е сравнявана с най-известния роман на Агата Кристи – „Десет малки негърчета”. Сюжетът и структурата на романа са своеобразна почит към Първата дама на криминалния свят.

На остров Цуноджима е извършено жестоко четворно убийство, което остава неразкрито. В изгорена къща са намерени само останките от труповете на четирите жертви. Шест месеца по-късно седем студенти от Клуба на писателите на детективски романи решават да посетят злокобния остров и да прекарат една седмица в декагона.

Декагонът всъщност е особен вид постройка – това е десетоъгълна къща с десет сектора, разположени един до друг и подредени около вътрешен декагон, образуващ салон. Състои се от приемна, кухня, тоалетно помещение и седем напълно еднакви спални. Масата, чиниите, чашите, формата на стаите – всичко възможно е с форма на десетоъгълник. Гостите слагат табелки с имената си на вратите, за да не объркат в тази прецизна идентичност. Всеки от тях е с псевдоним, носещ името на велик криминален автор – Агата Кристи, Едгар Алън По, Джон Диксън Кар, Елъри Куин, Гастон Льору и С. С. ван Дайн.

Но освен страстта към криминални загадки, ги обединява и още нещо – те са неволни или не дотам съучастници в смъртта на тяхна състудентка. Едноседмичният им престой на острова, започнал като ваканция поема неочакван обрат. Ръката на невидим убиец ги покосява един по един. Нямат връзка със сушата, а претърсването на острова за неканен гост остава безрезултатно. Табелките с имената им мистериозно се подменят с нови: първа жертва, втора жертва и т.н. Убиецът е един от тях седмината, но кой и защо?

decagon-01Удушване, отравяния, пребиване до смърт, запалване – докато на острова не остава никой. Междувременно на сушата вече бивш член на клуба – Каваминами, получава загадъчно писмо. Подателят е бащата на убитото момиче. Но той е и единият от четиримата брутално убити половин година по-рано. Оказва се, че и други членове на клуба са получили същото писмо – недодялана шега или възмездие за смъртта на момичето е това?

Три отделни престъпления се свързват в едно. Но чия е ръката, която раздава отмъщение?

Сюжетът може да бъде разделен на две линии: убийствата, които се случват на прокълнатия остров и разкритията на четворното убийство на сушата. Наяве излизат тайни, пазени в продължение на много години.

След като е сравняван с „Десет малки негърчета” няма как да не обърна внимание на нещата, по които „Убийства в Декагона” отстъпва на класическия роман.

И това са персонажите – не достатъчно пълнокръвни и точни. Докато Кристи е отделила първите глави на романа на описание на гостите на Негърския остров, то Юкито просто ги стоварва там и на моменти читателят се чуди кой точно герой говори. Тук трябва да вметна, че да им даде имена на криминални автори е чудесна хрумка. Освен засвидетелстване на почит към тях това улеснява четящия, който не е обременен да помни труднопроизносимите им японски имена.

Аяцуджи Юкито е сред емблематичните имена на японския трилър и хорър. Романът е на осмо място в класация за Стоте най-добри японски мистерии на всички времена.

Преводът е на Маргарита Терзиева, а корицата на Живко Петров.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаПодари книга за Коледа!16.12.2018

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика