Литература

„Лунно сияние“ на Майкъл Шейбон – разказ за живота и смъртта

14.12.2018

От 12 декември на пазара e „Лунно сияние“ – втората книга на Майкъл Шейбон, представена на български от издателство „Еднорог“. Американският писател Майкъл Шейбон е носител на редица награди, включително „Пулицър“, „Хюго“ и „Небула“. „Лунно сияние“ е последният му засега роман, издаден в края на 2016 година.

Лунно сияние“ е поредният експеримент на Шейбон, един от най-разноликите и пъстри съвременни прозаици. И тук той се проявява като блестящ разказвач и стилист.  Книгата ни отвежда в САЩ в средата на миналия век – в периода преди, по време на и след Втората световна война,  най-голямата война в историята на човечеството, последвана от най-бурното технологично и социално развитие, на което човешката цивилизация е ставала свидетел.

Новият роман

„Лунно сияние“ е картинна, дълбоко емоционална история – не толкова повествование, колкото житейска философия, рекапитулацията на един живот, направена с прозрението, навестяващо хората на прага на смъртта. Самият Шейбон изтъква, че това е романизирано описание на спомените на неговия дядо, направено с голяма творческа свобода. На смъртното си легло старият човек се отдава на спомените за мъка и любов, страдания и секс, приключения и надежда, за един пъстър и драматичен живот. Това обаче не е документален разказ или обикновена история. Това е разказ за истината и лъжата, семейните легенди, копнежите и поривите за оцеляване. Разказ за бягството от страшното наследство на войната, за мечтата за Луната и космоса, за копнежа на човека по нови, неизследвани простори – и за сблъсъка на големите амбиции и големите интереси от една страна и на големите мечти от друга.

Ако приемем тезата на китайците, че да живееш в интересни времена е проклятие, то тогава дядото на Майкъл Шейбон е бил несъмнено прокълнат. Той е военен инженер и ракетен ентусиаст, женен за френска еврейка с тежки психически проблеми, оцеляла от терора на Третия Райх. Една странна двойка, която носи белезите от войната, но трябва да оцелява сред  предизвикателствата на следвоенна Америка. Това е една история за ракети и за невероятна, несломима любов. Преди всичко обаче е роман за силата на човешкия дух и за безграничната позитивна енергия, който той развива, когато е насочен към доброто.

Фикция и реалност

Действието на рамковата история започва през 1989 година, когато дядото на Шейбон  лежи на смъртен одър. Големите дози болкоуспокояващи са елиминирали задръжките му и той започва дълга поредица разговори с внука си. Дядото разказва цялата си вълнуваща съдба – за детството си, за службата си във войската, за кариерата си в НАСА, за своя голям копнеж по Луната, който го изправя  на пътя на един враг, споделящ същата мечта – Вернер фон Браун, за тежките душевни проблеми на жена си, за своите последни години във Флорида и за последната си любов, която среща също там.

Всеки, който е чел поне една книга на Майкъл Шейбон, знае, че той е гениален работохолик. Неговите произведения са плод не просто на богато въображение и професионално перо, но и на безчет часове систематично изследване. Затова и всеки един от романите му представлява палитра от жанрове, теми и проблеми. „Лунно сияние“ не прави изключение. Книгата не подлежи на стандартно резюмиране, тъй като езикът и емоцията в нея са далеч по-важни от обичайното повествование. Благодарение на изключителния си талант Шейбон съставя от фрагментите на спомените, от мечтите и емоциите една вълнуваща и неповторима картина, създадена с невероятен финес и усет, на каквито са способни малко съвременни прозаици. Шейбон е майстор на словото, който реди думите с прецизността на часовникар.

„Лунно сияние“ е уникален микс между въображение и реалност. „Придържал съм се към фактите, освен в случаите, когато същите тези факти отказваха да се подчинят на паметта, на целта на повествованието или пък на истината, такава, каквато аз предпочитам да я виждам“, казва в началото на книгата Шейбон.

И постъпва правилно.

Защото животът рядко може да бъде толкова интересен, колкото прозата на Майкъл Шейбон.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър Панайотов„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ – книгата, която чакахме от години30.04.2018

Още от Под Моста

Кино "Искра" Велико Търново
Калоян ГуглевНа кино в малкия градКино