LIFE

Любимите ни български подкастове

18.02.2019

Почти всичко хубаво, което се случва на Запад, идва в България със закъснение. Изключение не правят и подкастовете – онлайн аудио предавания на различни теми. Публицистичното радио на 21 век. Те завладяха света още преди десетилетие, но у нас тепърва навлизат и все още аудиторията им не е такава, каквато трябва да бъде. Въпреки това ние забелязваме позитивната тенденция все повече хора да правят специализирани подкастове, които се радват на внимание. Затова ето и някои от нашите най-любими, които със сигурност ще са ви интересни.

Говори интернет

Какво: Подкаст, който е труден за описание. Съществува от 2017 година и вече има 82 епизода. Това е проект на двама приятели, които говорят за интернет, технологии и нещата от живота. Всеки епизод има различна тема, която не е строго специализирана в определена рамка. Тук ще намерите епизоди за дигиталното образование, електронните спортове, свободата на словото, умните градове, феминизма, стендъп комедията, пътешествието и още много други.

Кой: Създатели на подкаста са Владимир Каладан Петков и Еленко Еленков. Двамата са едни от пионерите на българския интернет, занимавайки се с блогове, сайтове, WordPress, дигитални технологии, бизнес и маркетинг още от време, когато нета вървеше по телефонните кабели и беше с ваучери. Еленко е популярен (вече бивш) блогър и автор и се занимава с IT мениджмънт. Каладан е блогър, баща, фотограф, преподавател и IT мениджър.

Защо го харесваме: На първо място ще признаем, че тук сме невероятно субективни. Каладан е наш преподавател (в страхотната магистратура „Е-Европа“), на когото дължим много от знанията, които направиха „Под Моста“ това, което е. Каладан и Еленко са абсолютни гурута (без да претендират за това) на българския интернет и постиженията им са много повече, отколкото бихте могли да разберете, ако Google-нете имената им. Обединената им сила прави „Говори интернет“ може би най-професионалния и качествен подкаст, който бихте могли да слушате на български. Разнообразни теми, интересни гости, дълбочина на съдържанието, безупречно качество и монтаж.

The Bulgarian History Podcast

Какво: Този подкаст е много интересен, защото е за България и по-специално нейната история, но не е на български и не се прави от българин! Трябва да признаете – доста рядка комбинация. Подкастът е на английски и излиза от 2013-та година, като досега има 5 сезона и 82 епизода. Целта му е да разкаже по увлекателен, но фактологически проверен, начин цялата българска история, започвайки от Първата българска империя. До момента е стигнал до затишието на Османското владичество.

Кой: Подкастът се прави от Ерик Халси, родом от Вашингтон, който от 2005 година се интересува от българската история. Освен бакалавърската си степен, която включва една година Американския университет в България, Ерик завършва и магистърска програма по изследвания на национализма в Централноевропейския университет в Будапеща. Тезата му е била за политическата идеология на Александър Стамболийски, а след това продължил изследванията си в София със стипендия Фулбрайт.

Защо го харесваме: Подкастът е изключително професионално направен, а хостът Ерик се справя повече от чудесно да разказва по увлекателен и завладяващ начин родната ни история. Не на последно място той удря струните на патриотичното ни самосъзнание с факта, че някой чужденец се интересува толкова задълбочено от родната история. Предимство е, че и Ерик се опитва да бъде максимално обективен и фактологичен, стараейки се да разкаже българската история безпристрастно. И ако не друго трябва да му признаем – със сигурност не е обременен от предразсъдъците и клишетата, които ние носим от деца.

Градски детектив

Какво: Подкаст със (засега) само 6 епизода, но какви! „Градски детектив“ е ърбън подкаст за София в жанр документалистика. Той разаказва за софийския ъндърграунд, история, култура и градски легенди.

Кой: Прави се от Ана Благова, Яна Пункина и Радослав Чичев в периода 23 април-23 юни 2018 година и е финансиран от културната ни програма за председателството на ЕС.

Защо го харесваме: „Градски детектив“ е безобразно добре изпипан. Само когато отвориш великолепния му сайт и вече разбираш, че някой е правил това не просто да източва културни програми, а с идея, мисъл и страст. Прекрасна, модерна и оригинална визия. Самият подкаст пък помага на софиянци да открият малко повече за града си и неговите скрити от хорските очи тайни. В подкаста ще научите повече за „софийския химн – флекса“, първите български графити, култовата Зона Б-5, мавзолея, Младежкия фестивал от 1968 г. и много други. Всичко това поднесено по увлекателен начин, с добър монтаж, чувство за хумор и умело написан сценарий. Нямаме търпение за новия му сезон, който тръгва в началото на април 2019 година!

Свръхчовекът с Георги Ненов

Какво: Подкаст за успели и вдъхновяващи (предимно) млади хора в България. „Свръхчовекът“ съществува от около 2 години и вече има 123 епизода – повече от които интервюта с личности, за които авторът смята, че си струва да говорят. Тук ще намерите истории на хора от всякакви сфери и професионални поприща, които има с какво да се гордея. От проф. Пимпирев (полярен изследовател) през Лазар Радков (известен фитнес инструктор) до Самуил Петканов (създател на Не!Новините).

Защо го харесваме: Защото ни запознава с всякакви интересни хора, без да има помпозни претенции. Ние не сме фенове на безкритичното, надутото, успялото, мотивиращото, позитивното на всяка цена и т.н. Смятаме,  че огромна част от българските „инфлуенсъри“ страдат от мания за величие и често са известни с това, че са известни, а няма нищо по-лошо от човек, който си е повярвал твърде много. „Свръхчовекът“ обаче успява да избяга от този фалш и често ни показва хора, които наистина си струва да чуеш и които не задължително са под светлината на прожекторите.

Радио „Реакция“ 

Какво: „Реакция“ не е точно подкаст, а студентско онлайн радио, но няма как да не попадне в тази класация. Радиото е основано през 2010-та и е независима студентска платформа, която се помещава във Факултета по журналистика. „Реакция“ е нещо много повече от подкаст или радио – това е място, което вече почти 10 години е дом и първа любов към аудиото на студенти, любители и гости на многобройните му предавания.

Защо го харесваме: Заради неговата свобода, уникална атмосфера и възможности за изява, които дава. Всеки минал през „Реакция“ става част от едно уникално общество. На сайта му можете да намерите огромен архив от предавания на всякаква тематика и с най-разнообразни гости. Тук със сигурност клишето „за всекиго по нещо“ е повече от вярно. 

Inglourious Kunts нa OperationKino

Какво: Inglourious Kunts е изключение за тази класация, защото това всъщност е видео-подкаст. Слагаме го тук обаче, защото спокойно може и само да се слуша, а и е безспорно най-добрият влог или подкаст за кино в България в момента. В него ще намерите 83 епизода на различни кино теми, коя от коя по-интересни. Ревюта, класации, епизоди за цели жанрове, филмови вселени и много други.

Кой: Екипът на най-големия сайт за кино в България – OperationKino.net. Лицата в него са добре известни във филмовите среди и заради многобройните си гостувания по телевизии, радия и онлайн проекти. Сайтът има най-добрата кино новинарска филмова секция у нас, но е най-известен с острия си и безкомпромисен език в секция „Ди-Секшън“, където се правят не ревюта, а истински дисекции на не малка част от излизащите филми.

Защо го харесваме: Малко хора могат да говорят повече за кино у нас, отколкото Дринов, Благой, Влади и Марин. Задълбочени анализи, комбинирани с много интересни факти, правят подкаста задължителен за всеки любител на киното. Епизодите за заснети професионално и с безупречно качество и монтаж. Подкаста обаче не е за чувствителни, тънкообидни, политкоректни и непонасящии черен и режещ хумор души. Чувствайте се предупредени.


Това са само част от любимите ни подкастове в България и сме напълно сигурни, че изпускаме много неща, които си струват. Затова и със сигурност в бъдеще ще пишем за нови предавания, някои от които все още сигурно дори не са излезли. Макар и все още не достатъчно богата – българската подкаст сцена има свои перли, които заслужават вниманието ви.            

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни науки03.09.2019

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от януари, които трябва да слушатеМузика