LIFE

Любимите ни български подкастове

18.02.2019

Почти всичко хубаво, което се случва на Запад, идва в България със закъснение. Изключение не правят и подкастовете – онлайн аудио предавания на различни теми. Публицистичното радио на 21 век. Те завладяха света още преди десетилетие, но у нас тепърва навлизат и все още аудиторията им не е такава, каквато трябва да бъде. Въпреки това ние забелязваме позитивната тенденция все повече хора да правят специализирани подкастове, които се радват на внимание. Затова ето и някои от нашите най-любими, които със сигурност ще са ви интересни.

Говори интернет

Какво: Подкаст, който е труден за описание. Съществува от 2017 година и вече има 82 епизода. Това е проект на двама приятели, които говорят за интернет, технологии и нещата от живота. Всеки епизод има различна тема, която не е строго специализирана в определена рамка. Тук ще намерите епизоди за дигиталното образование, електронните спортове, свободата на словото, умните градове, феминизма, стендъп комедията, пътешествието и още много други.

Кой: Създатели на подкаста са Владимир Каладан Петков и Еленко Еленков. Двамата са едни от пионерите на българския интернет, занимавайки се с блогове, сайтове, WordPress, дигитални технологии, бизнес и маркетинг още от време, когато нета вървеше по телефонните кабели и беше с ваучери. Еленко е популярен (вече бивш) блогър и автор и се занимава с IT мениджмънт. Каладан е блогър, баща, фотограф, преподавател и IT мениджър.

Защо го харесваме: На първо място ще признаем, че тук сме невероятно субективни. Каладан е наш преподавател (в страхотната магистратура „Е-Европа“), на когото дължим много от знанията, които направиха „Под Моста“ това, което е. Каладан и Еленко са абсолютни гурута (без да претендират за това) на българския интернет и постиженията им са много повече, отколкото бихте могли да разберете, ако Google-нете имената им. Обединената им сила прави „Говори интернет“ може би най-професионалния и качествен подкаст, който бихте могли да слушате на български. Разнообразни теми, интересни гости, дълбочина на съдържанието, безупречно качество и монтаж.

The Bulgarian History Podcast

Какво: Този подкаст е много интересен, защото е за България и по-специално нейната история, но не е на български и не се прави от българин! Трябва да признаете – доста рядка комбинация. Подкастът е на английски и излиза от 2013-та година, като досега има 5 сезона и 82 епизода. Целта му е да разкаже по увлекателен, но фактологически проверен, начин цялата българска история, започвайки от Първата българска империя. До момента е стигнал до затишието на Османското владичество.

Кой: Подкастът се прави от Ерик Халси, родом от Вашингтон, който от 2005 година се интересува от българската история. Освен бакалавърската си степен, която включва една година Американския университет в България, Ерик завършва и магистърска програма по изследвания на национализма в Централноевропейския университет в Будапеща. Тезата му е била за политическата идеология на Александър Стамболийски, а след това продължил изследванията си в София със стипендия Фулбрайт.

Защо го харесваме: Подкастът е изключително професионално направен, а хостът Ерик се справя повече от чудесно да разказва по увлекателен и завладяващ начин родната ни история. Не на последно място той удря струните на патриотичното ни самосъзнание с факта, че някой чужденец се интересува толкова задълбочено от родната история. Предимство е, че и Ерик се опитва да бъде максимално обективен и фактологичен, стараейки се да разкаже българската история безпристрастно. И ако не друго трябва да му признаем – със сигурност не е обременен от предразсъдъците и клишетата, които ние носим от деца.

Градски детектив

Какво: Подкаст със (засега) само 6 епизода, но какви! „Градски детектив“ е ърбън подкаст за София в жанр документалистика. Той разаказва за софийския ъндърграунд, история, култура и градски легенди.

Кой: Прави се от Ана Благова, Яна Пункина и Радослав Чичев в периода 23 април-23 юни 2018 година и е финансиран от културната ни програма за председателството на ЕС.

Защо го харесваме: „Градски детектив“ е безобразно добре изпипан. Само когато отвориш великолепния му сайт и вече разбираш, че някой е правил това не просто да източва културни програми, а с идея, мисъл и страст. Прекрасна, модерна и оригинална визия. Самият подкаст пък помага на софиянци да открият малко повече за града си и неговите скрити от хорските очи тайни. В подкаста ще научите повече за „софийския химн – флекса“, първите български графити, култовата Зона Б-5, мавзолея, Младежкия фестивал от 1968 г. и много други. Всичко това поднесено по увлекателен начин, с добър монтаж, чувство за хумор и умело написан сценарий. Нямаме търпение за новия му сезон, който тръгва в началото на април 2019 година!

Свръхчовекът с Георги Ненов

Какво: Подкаст за успели и вдъхновяващи (предимно) млади хора в България. „Свръхчовекът“ съществува от около 2 години и вече има 123 епизода – повече от които интервюта с личности, за които авторът смята, че си струва да говорят. Тук ще намерите истории на хора от всякакви сфери и професионални поприща, които има с какво да се гордея. От проф. Пимпирев (полярен изследовател) през Лазар Радков (известен фитнес инструктор) до Самуил Петканов (създател на Не!Новините).

Защо го харесваме: Защото ни запознава с всякакви интересни хора, без да има помпозни претенции. Ние не сме фенове на безкритичното, надутото, успялото, мотивиращото, позитивното на всяка цена и т.н. Смятаме,  че огромна част от българските „инфлуенсъри“ страдат от мания за величие и често са известни с това, че са известни, а няма нищо по-лошо от човек, който си е повярвал твърде много. „Свръхчовекът“ обаче успява да избяга от този фалш и често ни показва хора, които наистина си струва да чуеш и които не задължително са под светлината на прожекторите.

Радио „Реакция“ 

Какво: „Реакция“ не е точно подкаст, а студентско онлайн радио, но няма как да не попадне в тази класация. Радиото е основано през 2010-та и е независима студентска платформа, която се помещава във Факултета по журналистика. „Реакция“ е нещо много повече от подкаст или радио – това е място, което вече почти 10 години е дом и първа любов към аудиото на студенти, любители и гости на многобройните му предавания.

Защо го харесваме: Заради неговата свобода, уникална атмосфера и възможности за изява, които дава. Всеки минал през „Реакция“ става част от едно уникално общество. На сайта му можете да намерите огромен архив от предавания на всякаква тематика и с най-разнообразни гости. Тук със сигурност клишето „за всекиго по нещо“ е повече от вярно. 

Inglourious Kunts нa OperationKino

Какво: Inglourious Kunts е изключение за тази класация, защото това всъщност е видео-подкаст. Слагаме го тук обаче, защото спокойно може и само да се слуша, а и е безспорно най-добрият влог или подкаст за кино в България в момента. В него ще намерите 83 епизода на различни кино теми, коя от коя по-интересни. Ревюта, класации, епизоди за цели жанрове, филмови вселени и много други.

Кой: Екипът на най-големия сайт за кино в България – OperationKino.net. Лицата в него са добре известни във филмовите среди и заради многобройните си гостувания по телевизии, радия и онлайн проекти. Сайтът има най-добрата кино новинарска филмова секция у нас, но е най-известен с острия си и безкомпромисен език в секция „Ди-Секшън“, където се правят не ревюта, а истински дисекции на не малка част от излизащите филми.

Защо го харесваме: Малко хора могат да говорят повече за кино у нас, отколкото Дринов, Благой, Влади и Марин. Задълбочени анализи, комбинирани с много интересни факти, правят подкаста задължителен за всеки любител на киното. Епизодите за заснети професионално и с безупречно качество и монтаж. Подкаста обаче не е за чувствителни, тънкообидни, политкоректни и непонасящии черен и режещ хумор души. Чувствайте се предупредени.


Това са само част от любимите ни подкастове в България и сме напълно сигурни, че изпускаме много неща, които си струват. Затова и със сигурност в бъдеще ще пишем за нови предавания, някои от които все още сигурно дори не са излезли. Макар и все още не достатъчно богата – българската подкаст сцена има свои перли, които заслужават вниманието ви.            

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаПо дирите на думите: Интервю с Виктория Бешлийска10.02.2021

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от юли, които трябва да слушатеМузика