„Малкият свят на чудесата“ в Хамбург

http://peika.bg/pictures/30993_650__5.jpg

Хората, които като деца са обичали да строят градове от детски коснтруктори, биха заплакали от щастие пред “Светът на чудесата”. Миниатюрният хамбургски музей представлява най-големия ЖП модел в света.
Идеята е на германецът Фредерик Браун. Докато се разхожда из центъра на Цюрих през 2000г., Фредерик вижда витрина на магазин за ЖП модели. Тогава в главата му изплува забравената детска мечта да построи най-големият такъв и само няколко дни по-късно проектът вече е в ход.

https://lh3.googleusercontent.com/R60aVaj6mfBmI2qdRJKWPGp6Py881JwSRhaDTklq4wIZ3-VFJuzotCgb02xWkj6KPAOVjw=s114

Днес в Хамбург се намира най-големият малък модел на железопътна мрежа, който от 2001 година до днес продължава да се разраства. Към него непрестанно се добавят нови сгради, градове, държави и дори континенти. Според плановете до 2020 г. площта на експозицията трябва да достигне над 2300 кв.м. Нищо от „строежите“ не е скрито от посетителите на музея. Така те могат да видят как техниците и моделиерите създават нови и нови пейзажи пред собствените им очи.
Мини музеят се състои от над 13 000 м. релси, по които се движат повече от 1000 влакчета. Техният маршрут минава през градове, планини, фиорди. Най-голям е моделът на самия Хамбург – над 200 кв.м. площ и 250 човешки фигурки на квадратен метър. В мини света могат да бъдат видени Австрийските Алпи, Швейцария, Италия, Франция и още много страни. Това дава възможност на посетителите да обиколят света за един ден. Общо над 200 000 са фигурките, които „се разхождат, надничат, тичат или просто почиват“ върху музея.

http://www.nasamnatam.com/travel-img/schweiz-publikum-buehne.jpg

Осветлението е специално, водата е течаща, могат да се видят над 3600 мостчета и сгради, в морето на всеки 30 минути се симулират приливи и отливи. Всяка една дестинация има собствени истории, а на посетителите се дава възможност сами да създават свои приказки с помощта на бутони, които задвижват различните превозни средства. По време на цялото „пътешествие“ могат да бъдат видени плаващи кораби, пълни със зрители стадиони, полицейски преследвания, коли и камиони на пътя, как деня се превръща в нощ. Друга забележителна част от експозицията е летището в измисления град Кнуфинген. То се простира на над 150 кв.м. площ, върху която непрестанно се движат и излитат самолети.

http://peika.bg/pictures/30997_650__5.jpg

Миниатюрният свят на Хамбург е една напълно функционираща, пълна с живот малка вселена. Музеят се намира в центъра на града, в традиционно индустриална зона, на по-малко от километър от оживената търговска улица „Мьокенбергщрасе. Точният адрес е Kehrwieder 2-4.

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to