Международен фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”

31.07.2016

Днес е последният ден на Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”.Той се провежда в периода 28 юли – 31 юли във Велико Търново в Архитектурно-музеeн резерват „Царевец”. Идеята на фестивала е да бъде пресъздаден автентично периодът  XII-XIV век – времето на династията Асеневци.

Източник :http://bolyarski.com/
Източник :http://bolyarski.com/

„Фестивалът „Ежедневието на средновековен Търновград” се провежда за втора поредна година и има за задача чрез историческа реконструкция на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа през посочения период да пренесе посетителите в едно друго, загадъчно и пълно с приятни изживявания време.”

Организатори на фестивалът са Община Велико Търново, РИМ Велико Търново, НД Традиция – Регионален клон Велико Търново. В неделя лагерът отваря в 9,00 ч. до 16,30 ч. Достъпът до фестивала е свободен, като се заплаща само входната таксата за Царевец.

В първите два дни на фестивалът бяха показани традиционни за този период занаяти  – леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие. Бяха приготвени и гозби по рецепти от XII – XIV век  от Византия, Западна Европа и Ориента, които да допринесат за автентичния дух на атмосферата.

Представено бе и въоръжението на различните народи през Късното Средновековие, като за първи път в историята на фестивала бе демонстриран и двубой с меч. Бяха организирани и състезания по стрелба с лък, състезание на шивачите, състезанието на тъкачите и още много други.

За последният ден от фестивала организаротите са подготвили училище по средновековни танци за публиката, стрелба с бойни метателни машини, демонстрация на средновековни игри и още много изненади.

Флора Велчева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста""Дикси Джаз Фест" в Търново и този юли03.06.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино