Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ с 25-то издание

25-тото юбилейно издание на фестивала „Любовта е лудост“ започва днес, 25 август, във Варна. Морската ни столица вече четвърт век е домакин на международния филмов форум, който и тази година представя над 90 игрални филма между стените на Фестивалния и конгресен център. В конкурсната програма ще се състезават 12 заглавия от Дания, Полша, Франция, Русия, Украйна, САЩ, Турция, Иран и др. У кого ще отиде Голямата награда „Златна Афродита“ и останалите отличия решава жури с тазгодишен председател режисьора Иглика Трифонова.

Фестивалът ще бъде официално открит на 25.08 от 19 ч. с прожекция на „Анна Каренина. Съдбата на Вронски“ на Карен Шахназаров, който ще бъде и специален гост на събитието. Историята надниква в живота на Вронски и сина на Каренина – Сергей, след събитията в романа. Следващите дни продължават с още ленти от световното кино като наградения с „Оскар“ тази година за най-добър чуждоезичен филм „Търговският пътник“ (2 септември, 20 ч., Зала Европа).

Българските предложения включват „Извън пътя“ на Николай Волев и Аня Пенчева, която също участва във филма заедно с Деян Донков (27 август, 20 ч., Зала 1). „Асансьор за пациенти“ ни среща с герои на различна възраст, но с близка съдба, разказана от Иглика Трифонова с помощта на Христо Гърбов, Светлана Янчева и куп млади актьори (31 август, 18:15 ч., Зала „Европа“). Сред документалните предложения се отличава късометражният „88 MHz“, който спечели Наградата на публиката на фестивала ‘Master of Art’ с историята за незрящия журналист Йордан Георгиев (26 август, 10 ч., Зала „Европа“) и „Отвъд скока“, посветен на олимпийската медалистка Йорданка Благоева (26 август, 11 ч., Зала „Европа“).

За първи път у нас на голям екран пристига „Чърчил“, където в кожата на британския министър-председател влиза Браян Кокс. Премиерен за страната ни е още „Мис Слоун“ с Джесика Частейн в ролята на амбициозен лобист (2 септември, 17:30, Зала 1). „Диванът на Сталин“ ви очаква с Жерар Дерардийо и Фани Ардан (26 август, 18 ч., Зала 1) , а Пенелопе Крус ще видим в „Кралицата на Испания“ (3 септември, 17:45ч., Зала 1). След “София Филм Фест” британският “Лейди Макбет” идва на екран и във Варна, за да покаже една класическа история в атмосфера на трилър и лек полъх от Хичкок.

Сред заглавията на програмата „Фокус Дания“ в рамките на фестивала е включен филмът „Кралски афери“ – едно от първите заглавия в кариерата на Алисия Викандер, както и „Меланхолия“ на Ларс Фон Триер. На фокус са още Индонезия, Унгария, а сред останалите паралелни програми се нареждат „Дни на руското кино“ (с вход свободен), „Ехо от световните кинофестивали“, „По глобуса“, „Фестивали и награди“, „Френско кино – младият герой, свят и граници“, и още. За първи път в рамките на „Любовта е лудост“ е включен „Младежки модул“, посветен на световно кино за по-младата публика.

„Джаки“ с Натали Портман като легендарната първа дама на САЩ ще видим на 1 септември след церемонията по награждаване от 19 ч. Прожекциите в рамките на фестивала обаче продължават до 3 септември включително. Очакват ни и съпътстващи събития: Red Вull party, концерт на Руска камерна филхармония и представяне на книги. Актрисата Емилия Радева ще бъде в книжарница Ciela на 27 август, където от 17 ч. ще говори за книгата си „Ние, артистите“. В нея тя разказва от първо лице за Апостол Карамитев, Невена Коканова и още легенди на българското кино. На 29 август на същото място от  18: 30 ч. театралният и кино критик Ирина Канушева ще разказва за събраните от нея истории на Никола Анастасов, които продължават да живеят в книгата й „Истории с усмивка“ след смъртта на актьора миналата година.

Пълна информация за изданието на „Любовта е лудост“ през 2017 г. може да откриете на официалния сайт на фестивала, неговата Фейсбук страница или сайта на Фестивален и конгресен център-Варна.

Деница Димитрова
е на 23 г., завършила е „Социален мениджмънт“ в родната си Варна, а по настоящем изучава електронни медии в Софийския университет. Отразява онова, което я впечатлява, вдъхновява и кара да се наслаждава на бъркотията живот в блога си Wondermess. Не може да живее без повсевместно търсене на красота, изкуство, пътувания… и кафе, даващо енергия за всичко останало.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to