Международен фолклорен фестивал 2015

14.08.2015

Тази година от 17 до 21 август в Бургас за 43- ти път ще се проведе Международният фолклорен фестивал. Над 50 състава от 25 държави са заявили желание за  участие , но само десет от тях са допуснати.  Гостите на МФФ ще се запознаят с фолклора на Грузия, Китай, Италия, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Естония, Непал и не на последно място- България.  По традиция в деня на откриването всички държави ще преминат през центъра, начело с  кмета на града. Шествието ще достигне до Летния театър, където ще се провеждат концертите. Освен тях фестивалът включва  представления  в региона, изложба-базар на традиционни сувенири, демонстрация на занаяти, научни беседи по темата- фолклор. Тази година програмата е под надслов „Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!“

Снимка : burgas-reporter.com
Снимка : burgas-reporter.com

 

Най-старият фестивал в България  се провежда за пръв път през 1965г.. Оттогава досега участие в него са взели над 20хил. артисти. Традиционно при откриването на фестивала се връчва наградата за народно песенно и танцово творчество „Нестинарка“, учредена от Община Бургас. Наградата представлява статуетка „Нестинарка“ – дело на скулптора Ненчо Русев.

 

Бургазлии и гостите на града с нетърпение очакват фестивала, който изпълва града с музика, творчество и красота . Освен това успява да обедини хора от различни националности. В края на фестивалните дни всяка година участниците споделят, че нямат търпение отново да се завърнат, за да изживеят неповторимата емоция и да зарадват публиката със своите представления.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаАртисти от върховете на класациите пълнят сцените на EXIT Festival08.03.2018

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика