Международен фолклорен фестивал 2015

Тази година от 17 до 21 август в Бургас за 43- ти път ще се проведе Международният фолклорен фестивал. Над 50 състава от 25 държави са заявили желание за  участие , но само десет от тях са допуснати.  Гостите на МФФ ще се запознаят с фолклора на Грузия, Китай, Италия, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Естония, Непал и не на последно място- България.  По традиция в деня на откриването всички държави ще преминат през центъра, начело с  кмета на града. Шествието ще достигне до Летния театър, където ще се провеждат концертите. Освен тях фестивалът включва  представления  в региона, изложба-базар на традиционни сувенири, демонстрация на занаяти, научни беседи по темата- фолклор. Тази година програмата е под надслов “Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!”

Снимка : burgas-reporter.com

Снимка : burgas-reporter.com

 

Най-старият фестивал в България  се провежда за пръв път през 1965г.. Оттогава досега участие в него са взели над 20хил. артисти. Традиционно при откриването на фестивала се връчва наградата за народно песенно и танцово творчество “Нестинарка”, учредена от Община Бургас. Наградата представлява статуетка “Нестинарка” – дело на скулптора Ненчо Русев.

 

Бургазлии и гостите на града с нетърпение очакват фестивала, който изпълва града с музика, творчество и красота . Освен това успява да обедини хора от различни националности. В края на фестивалните дни всяка година участниците споделят, че нямат търпение отново да се завърнат, за да изживеят неповторимата емоция и да зарадват публиката със своите представления.

 

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to