„Мисията невъзможна“ – неповторимата екшън поредица

14.08.2018

По случай премиерата на един от най-дългоочакваните комерсиални филми за тази година – шестата част от сериите „Мисията невъзможна“, озаглавена „Разпад“ – решихме да разгледаме причините, поради които една екшън поредица се задържа на големия екран вече двадесет и две години и не спира да изумява зрителите.

Главният герой

С приключенски чар и много съпътстващ го адреналин, Том Круз в ролята на Итън Хънт се превърна в един от най-големите екшън любимци на нашето съвремие. Развитието на Итън Хънт в поредицата е забележително и в същото време нетипично за такава динамична фигура.

За шест филма публиката успя да проследи живота на шпионина чрез смъртоносните му мисии, но и чрез личните му преживявания, които го изградиха през времето. От самото начало Итън Хънт разчита на помощта на екипа си и този екип нараства с всяка следваща част на поредицата. Злодеите стават все по-неуязвими, раните на Хънт нарастват, а мисиите стават все по-невъзможни.

Това „очовечаване“ на безсмъртния герой го прави достъпен и обичан от публиката. Неговата най-голяма слабост, съпругата му Джулия, е израз на метаморфозата на Хънт от шпионин към личност с хуманни ценности и страхове.

Така главният герой се превръща в морално натоварена фигура, разбрана и подкрепяна от зрителя във всеки един момент. Итън Хънт извървява един дълъг път на развитие, като препратките между филмите от поредицата му са многобройни, но не и дотам, че да правят всяка следваща част неразбираема за новите зрители.

Каскадите

Дали ще се приземява от тавана на сантиметри от пода, ще катери най-високата сграда в света, или ще се държи с една ръка за външната врата на излитащ самолет, Том Круз продължава да впечатлява публиката със своите инфарктни каскади, далеч от зеления екран.

Този всеизвестен факт е и причината тази екшън поредица да превъзхожда много други сходни по жанр продукции. Желанието на екипа на „Мисията невъзможна“ е да предостави на публиката възможно най-истинското и адреналинно  преживяване на големия екран, и по тази причина те тласкат възможностите си до крайности, а локациите на екшън сцените са по-предизвикателни с всеки следващ филм.

Счупването на кост по време на каскада не е притеснително нещо за главния актьор, а страхът отсъства тотално от очите му.

Поддържащите персонажи

Вече стана ясно, че екипът на Хънт е едно от най-важните звена в работата и живота му. Изпъкват няколко поддържащи персонажи, чието място е ключово в „Мисията невъзможна“.

Единственият герой, който помага на шпионина във всички филми от поредицата, е Лутър Стикел, изигран от Винг Реймс. От агент, отхвърлен и издирван от ОНМ (Организацията за невъзможни мисии), той се превръща в един от най-упоритите, безстрашни и находчиви съюзници на Хънт в постоянните му опити да спасява света.

Няма как да не споменем и израстването на персонажа Бенджи Дън, изигран от комика Саймън Пег. От леко страхлив техник, отдаден на работата в ОНМ извън бойното поле, той се превръща в най-големия довереник и приятел на Хънт. Неговата стеснителност и притеснение се стопяват с всяко негово следващо участие във филмовата поредица, а придобитите му нови качества, типични за един агент, само радват зрителското око.

Актьорът Джереми Ренър пък успява да въплъти психологическия контрапункт и същевременно физически еквивалент на Итън Хънт в четвъртата и петата част от поредицата. Героят му Бранд извършва полеви подвизи също като централния персонаж, но винаги се осланя на здравия си разум и се опитва да укроти героичното безразсъдство на Хънт. Феновете само могат да съжаляват, че няма да го видят отново в „Разпад“.

Всеки шпионин на нивото на Итън Хънт се нуждае и от помощта на равностоен съюзник от противоположния пол. В петата и шестата част Ребека Фъргюсън в ролята на Илса Фауст се превърна в перфектното допълнение към филмовата поредица с впечатляващи бойни умения, психическа издръжливост и находчивост. Без да представлява романтично влечение за Хънт, Илса играе изключително ключова роля в сюжетите на „Престъпна нация“ и „Разпад“.

Отпечатъкът на режисьорите върху филмовата поредица

Красотата на баланса във всички части на „Мисията невъзможна“ се състои малко или много в различния режисьорски състав. Смяната на режисьори през годините е дала на поредицата спектър от най-различни преживявания за публиката.

През 1996 година режисьорът Брайън Де Палма създава по-малко насилствения и по-напрегнат шпионски филм. Втората част на поредицата е чист маниакален екшън, дело на азиатския визионер Джон Ву.

Третият филм, режисиран от Джей Джей Ейбрамс, е добро съчетание между двете, като поставя повече фокус върху страхотния злодей, изигран от Филип Сиймур Хофман. Брад Бърд създава четвъртата част, „Режим Фантом“, като адреналинов обирджийски филм, а петият филм, „Престъпна нация“, се съчетава в едно неразривно цяло с шестия, благодарение на техния режисьор Кристофър МакКуари. В тях фокусът е окончателно поставен върху изключителните каскади на актьора в главната роля и изумителната операторска работа покрай тях.

Каквото и да става в живота на Итън Хънт, той винаги ще бъде един от най-добре издържаните и развити екшън герои, а Том Круз ще продължава дръзко да се впуска в смъртоносни каскади за своята публика. Впуснете се и в новото му приключение „Разпад“, няма да съжалявате.

Източник на изображенията: Paramount Pictures. Разпространител за България: Форум Филм.

Автор: Алекса Кошутова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров'Logan'/„Логан“ с Хю Джакман и сър Патрик Стюарт - spoiler-free ревю05.03.2017

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование