Музика

Музикална шевица в нов стил или кои са седемте изпълнители върнали българската музика в плейлиста ни

28.11.2018

В последните десетилетия наблюдаваме изключително явление – стремително възраждане на българския фолкор. Родни изпълнители създават музиката и песните си в нов стил, смесвайки фолклора с елементи от други музикални стилове като поп, рап, дъбстеп, дръм енд бейс, хип-хоп, денс, трап, рок, метъл и дори джаз, смело полагайки здрави основи за бъдещи творци с любов към етно мотивите. Експериментирайки със стиловете, те утвърждават изцяло нов музикален продукт, който се радва на огромен успех не само у нас, а и в световен мащаб. Фолклорната мелодия с модерно звучене е навсякъде около нас, можем да я чуем по радиото, в близкия бар или кафене, а напоследък дори и в дискотеките. Кои са те? Ще ви запознаем с тях в следващите редове:

Елица и Стунджи

Популяризирането на иновативната народна музика започва с най-бързи обороти през далечната (или не чак толкова) 2007, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов (Стунджи) представят България в конкурса ,,Евровизия” с етно-дръм песента ,,Вода”. Дуото класира страната ни на 5-о място и с изпълнението си печели симпатиите на зрители от цял свят. България се превръща в емблема на красивата музика именно благодарение на българския фолклор в изпълнението и завладяващия глас на певицата. Дръм дуото доказва, че има място за нашенската музика на големите сцени и в отзвук на това започват и първите опити в модернизирането ѝ.

Булгара

Инструменталната формация ,,Булгара” води началото си в края 2002. Нейни създатели са Костадин Генчев (кавал) – оркестант и композитор в Оркестъра за народна музика на БНР и солист в концерти на Мистерията на българските гласове, и Кирил Добрев (барабани), композитор и аранжор, работил за български поп и хип-поп изпълнители като Ъпсурт и Братя Мангасариян. Но състава съвсем не приключва до тук – към проекта се присъединяват и перкусионистите Стоян Павлов и Ева Перчемлиева-Тъканова, гайдарят Петьо Костадинов, диригентът и изпълнител на тамбура Димитър Христов, басистът Чавдар Асенов и гъдуларките Даринка Цекова и Христина Белева. Авторският репертоар на ,,Булгара” включва мелодии с джънгъл, поп, рок, джаз и дръм енд бейс звучене, наред с фолклорни инструменти, което я прави една от малкото български формации, чийто стил се доближава до понятието уърлд фюжън. В композициите им важно място заемат кавалът, гайдата, тамбурата, гъдулката и тъпанът, които са съчетани с електрическа китара, ударни инструменти и програмни звуци.

Едва година след създаването си ,,Булгара” печелят наградата за театрално изкуство „Аскеер” за авторска музика към музикалния етно-театрален спектакъл „Дивите” на режисьора Георги Къркеланов по текст на Николай Хайтов. Корифеят на джаза Милчо Левиев ги кани да му партнират в концерт, изнесен в зала „България”. През 2005 групата прави първото си самостоятелно европейско турне с осем концерта в Унгария, Австрия и Германия, тогава излиза и първият им албум ,,Меча сватба”. За десетия си рожден ден издават и втори албум – “Bulgara live”.

DIA

Димана Мирчева (DIA) прави своя дебют на българската сцена през 2015 с песента ,,Егея”. В нея тя комбинира народен фолклор с трап – микс от дъбстеп, хип-хоп и хаус музика, с дълбоки бас линии, което ѝ носи светкавична популярност в България. Скоро след излизането си парчето се завърта по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото към сингъла събира близо милион гледания в YouTube.

Световният отзвук не закъснява – списание “Vice” (Италия) пише материал за нея, определяйки я като „богиня от другата страна на Европа”, а поп певицата и композитор Grimes прави shout-out за ,,Егея” в личния си блог в YouTube.

Почти година по-късно вторият сингъл “Veno Neveno” оглавява родните класации и още повече утвърждава българския фолклор в дискотеките. В песента присъства един необичаен за съвременната музика инструмент – гъдулката. В ръцете на Христина Белева от група ,,Булгара” няма как да не се предаде специфичният ѝ звук в парчето.

,,Огън” е третият сингъл на младата певица. В него тя разказва за любовта като магия, а заедно с ANP Music Production (Алекс Нушев, Петър Алексиев и Атанас Борисов) обединяват мощен вокал, етно елементи на кавал (Константин Генчев) и тъпан, електронни хаус, дъбстеп и трап бийтове.

Последната песен на Димана излезе на 15 октомври тази година под името ,,Девойко”. Този път певицата залага на добре позната за българите песен – ,,Девойко мари, хубава“, отново пришивайки я с модерно звучене. Във видеото младото момиче се намира в приказна гора, която въпреки красотата си крие опасности, а черен демон преследва изпълнителката, за да се всели в нея и да я унищожи, показвайки ѝ, че колкото и да опитва човек, никога не може да избяга от чувствата си.

Продължава на следващата страница…

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Стажанти на "Под Моста"„Нова страница“ за Михаела Филева07.06.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ или страстите Яворови в Народния театърТеатър