Музика

Музикална шевица в нов стил или кои са седемте изпълнители върнали българската музика в плейлиста ни

28.11.2018

В последните десетилетия наблюдаваме изключително явление – стремително възраждане на българския фолкор. Родни изпълнители създават музиката и песните си в нов стил, смесвайки фолклора с елементи от други музикални стилове като поп, рап, дъбстеп, дръм енд бейс, хип-хоп, денс, трап, рок, метъл и дори джаз, смело полагайки здрави основи за бъдещи творци с любов към етно мотивите. Експериментирайки със стиловете, те утвърждават изцяло нов музикален продукт, който се радва на огромен успех не само у нас, а и в световен мащаб. Фолклорната мелодия с модерно звучене е навсякъде около нас, можем да я чуем по радиото, в близкия бар или кафене, а напоследък дори и в дискотеките. Кои са те? Ще ви запознаем с тях в следващите редове:

Елица и Стунджи

Популяризирането на иновативната народна музика започва с най-бързи обороти през далечната (или не чак толкова) 2007, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов (Стунджи) представят България в конкурса ,,Евровизия” с етно-дръм песента ,,Вода”. Дуото класира страната ни на 5-о място и с изпълнението си печели симпатиите на зрители от цял свят. България се превръща в емблема на красивата музика именно благодарение на българския фолклор в изпълнението и завладяващия глас на певицата. Дръм дуото доказва, че има място за нашенската музика на големите сцени и в отзвук на това започват и първите опити в модернизирането ѝ.

Булгара

Инструменталната формация ,,Булгара” води началото си в края 2002. Нейни създатели са Костадин Генчев (кавал) – оркестант и композитор в Оркестъра за народна музика на БНР и солист в концерти на Мистерията на българските гласове, и Кирил Добрев (барабани), композитор и аранжор, работил за български поп и хип-поп изпълнители като Ъпсурт и Братя Мангасариян. Но състава съвсем не приключва до тук – към проекта се присъединяват и перкусионистите Стоян Павлов и Ева Перчемлиева-Тъканова, гайдарят Петьо Костадинов, диригентът и изпълнител на тамбура Димитър Христов, басистът Чавдар Асенов и гъдуларките Даринка Цекова и Христина Белева. Авторският репертоар на ,,Булгара” включва мелодии с джънгъл, поп, рок, джаз и дръм енд бейс звучене, наред с фолклорни инструменти, което я прави една от малкото български формации, чийто стил се доближава до понятието уърлд фюжън. В композициите им важно място заемат кавалът, гайдата, тамбурата, гъдулката и тъпанът, които са съчетани с електрическа китара, ударни инструменти и програмни звуци.

Едва година след създаването си ,,Булгара” печелят наградата за театрално изкуство „Аскеер” за авторска музика към музикалния етно-театрален спектакъл „Дивите” на режисьора Георги Къркеланов по текст на Николай Хайтов. Корифеят на джаза Милчо Левиев ги кани да му партнират в концерт, изнесен в зала „България”. През 2005 групата прави първото си самостоятелно европейско турне с осем концерта в Унгария, Австрия и Германия, тогава излиза и първият им албум ,,Меча сватба”. За десетия си рожден ден издават и втори албум – “Bulgara live”.

DIA

Димана Мирчева (DIA) прави своя дебют на българската сцена през 2015 с песента ,,Егея”. В нея тя комбинира народен фолклор с трап – микс от дъбстеп, хип-хоп и хаус музика, с дълбоки бас линии, което ѝ носи светкавична популярност в България. Скоро след излизането си парчето се завърта по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото към сингъла събира близо милион гледания в YouTube.

Световният отзвук не закъснява – списание “Vice” (Италия) пише материал за нея, определяйки я като „богиня от другата страна на Европа”, а поп певицата и композитор Grimes прави shout-out за ,,Егея” в личния си блог в YouTube.

Почти година по-късно вторият сингъл “Veno Neveno” оглавява родните класации и още повече утвърждава българския фолклор в дискотеките. В песента присъства един необичаен за съвременната музика инструмент – гъдулката. В ръцете на Христина Белева от група ,,Булгара” няма как да не се предаде специфичният ѝ звук в парчето.

,,Огън” е третият сингъл на младата певица. В него тя разказва за любовта като магия, а заедно с ANP Music Production (Алекс Нушев, Петър Алексиев и Атанас Борисов) обединяват мощен вокал, етно елементи на кавал (Константин Генчев) и тъпан, електронни хаус, дъбстеп и трап бийтове.

Последната песен на Димана излезе на 15 октомври тази година под името ,,Девойко”. Този път певицата залага на добре позната за българите песен – ,,Девойко мари, хубава“, отново пришивайки я с модерно звучене. Във видеото младото момиче се намира в приказна гора, която въпреки красотата си крие опасности, а черен демон преследва изпълнителката, за да се всели в нея и да я унищожи, показвайки ѝ, че колкото и да опитва човек, никога не може да избяга от чувствата си.

Продължава на следващата страница…

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под МостаИталианското трио Il Volo се завръща в България през септември12.03.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър