MyStory of Folklore – неочаквана концепция за фолклорния звук в Sofia Live Club

27.10.2017

На 13 ноември 2017 г. от 19 ч. в Sofia Live Club виртуозите на народната музика Мария Александрова (вокал), Петър Йорданов  ̶  Бъни (перкусии), Христина Белева (гъдулка), Ангел Димитров (тамбура) и DJ Nevahrest представят за пръв път в София новоизгряващия проект MYSTORY OF FOLKLORE  ̶  неочаквана концепция за фолклорния и етнозвук, пресъздаваща и модернизираща традиционната фолклорна музика по впечатляващо иновативен начин.

MyStory

Музикалната идея на MyStory се ражда преди години като комбинация на акустичен и електронен звук в пластична амалгама, която не ги противопоставя, а ги съчетава в единна хармония, включвайки постепенно и органично човешки глас. Проектът прохожда през 2016 г., а първото участие е на фестивала „Drum and Jazz“ 2017 г. в Пловдив. Всеки от участниците, постепенно приобщени към групата, вгражда дългогодишния си опит на музикалната сцена в обединените усилия за създаване продукт, лишен от его и отвъд чисто личностната изява, вдъхновен от българския фолклор и древните традиции.

Музикантите изпълняват български народни песни, всяка със своята лична история, вплели живота и емоциите на българите в миналото с техните мисли, чувства, беди и светоусещане. МyStory пресъздава тази атмосфера и пренася слушателите в дните на техните предци.

Логото на проекта е вдъхновено от старинния символ на бог Тангра, въплъщаващ представата за Природата, Слънцето, Бог и Вселената. Наречен е MyStory на „майсторите“, занаятчиите, създавали отделните елементи от бита на българина и предавали от поколение на поколение стари занаяти и технологии, запазвайки древните традиции. „Моята история“ обаче е и историята на българина, на всеки от нас. Проектът цели не просто да я запази, а да възроди народните песни и легенди от родния бит за различните поколения по необикновен начин, включвайки електронна музика, фотография, кинематография, сценография, художествено осветление и др.

Очакваме в Sofia Live Club хора от всякакви възрасти, едновременно носещи българското в себе си, но и отворени за предизвикателства и нестандартно звучене. Навлизаме в културното пространство със своите музикални творби, но сме замислили и други изяви, породени от същата тематика.

Преди появата на групата на сцената подгряващо рамо ще дадат китаристът Петър Георгиев и Павел Терзийски, вокал.

На концерта ще се продава демо албум със 7 парчета, които ще могат да бъдат закупени и онлайн.

MyStory

В проекта участват:

Мария Александрова  ̶  народна певица. Част от вокално трио „Евридика„, солист на женски народен хор „Български гласове – Ангелите“ и хор „Нови български гласове“, участник в международния проект „Еструна“ – събиращ в едно фламенко музика и български фолклор.

Петър Йорданов – Бъни – перкусии. Добре познат от група „Оратница“, с която обикаля повечето световни фестивали в Европа, Азия, САЩ и Далечния Изток. Свири на разнородни перкусионни инструменти като кахон, хенг дръм, джембе, калимба и др.

Христина Белева – гъдулка. Член на дуото Христина Белева и Петър Миланов, участва в група „Булгара“ и е свирила заедно с Мистерията на българските гласове и в много други уникални проекти.

Ангел Димитров – тамбурист – свири фолк, рок, джаз, фънк, фюжън и фламенко и е сред най-видните експериментатори във фолклорното общество.

Nevahrest – продуцент и DJ на проекта, човекът в сянка, който ще се погрижи за нискочестотните звуци и ефекти атмосфери за пълен завършек на този магически лайв.

Проектът е представен от новосъздадената продуцентска къща DiMar Studios.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКонцерт на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази през април03.03.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино