На 10 май връчват наградите на литературен конкурс „Развитие“

08.05.2018

За 10 път литературният конкурс „Развитие“ за непубликуван български роман връчва своите награди. Юбилейната церемония ще се проведе на 10 май от 18 часа в Централния военен клуб.

Главният мениджър на корпорация „Развитие“ и основател на конкурса Александър Александров обяви, че за двойния юбилей – 10-то издание на конкурса и 25 години „Развитие“, размерът на Голямата награда се увеличава на 12 хиляди лева, като само за настоящото издание се прави и Специална награда от 7 хиляди лева. Организаторите са готови да издадат и до 10 заглавия, препоръчани от журито. Именно неговият председател, проф. Ивайло Знеполски, ще обяви тазгодишните победители.

Минути преди това обаче ще бъде показан за първи път и документалният филм, продуциран от „Развитие“, за изработването на уникалната статуетка, която ще стане притежание на носителя на Голямата награда. Статуетките са уникални, предназначени за носителите на голямата и на специалната награди на юбилейния 20-ти конкурс за непубликуван български роман „Развитие“. Техен автор отново е художникът Боряна Зафирова, която направи и 8-те стъклени пластики, връчвани на победителите в досегашните издания на конкурса. Филмът целия процес по създаване на статуетките – от идейния проект, нахвърлян на хартия, през изработката на калъпа и топенето на стъклото до студената обработка и „извайването“ на пластиките. Боряна ще влезе и в ролята на „гид“, който ще води екипа, ще разказва и обяснява по време на тази разходка.

Междувременно са ясни и 7-те номинирани романа, един от който ще спечели голямата награда и статуетката. Това са:

Виктор Стоянов – „КУЛА ОТ ЛЪЖИ“

Десислава Шейтанова-Лекова – „ТРИ ЗА ЩАСТИЕ“

Диана Петрова – „ВОДНАТА КУЛА“

Димитър Тодоров – „НАЦИОНАЛНО СЪКРОВИЩЕ“

Добромир Байчев – „ГЛИНЕНИЯТ ЦАР“

Иван Стоилов – „ЕКСТРИЙМ – ЕДНА РОКАДЖИЙСКА ИСТОРИЯ С АВТОБУС“

Страхил Събев – „ТОГАВА И ВИНАГИ“

 

Според професор Знеполски броят на номинираните е седем, а не пет, каквато е традицията на конкурса, тъй като има повече равностойни като качество и достойнства текстове. Повече информация за номинираните автори може да прочетете тук. 

Конкурсът „Развитие“ е без аналог в България като история, парична награда и състав на журито. Той се провежда от 1997 г., а негови лауреати са били автори като Георги Господинов (именно „Развитие“ правят първото издание на „Естествен роман“),  Ина Вълчанова, Здравка Евтимова, Петър Чухов, Теодора Димова, Едвин Сугарев, Ваня Щерева и много други. С множеството си преиздавания и преводи на чужди езици те се превръщат в литературни събития. Тези романи обаче виждат бял свят, именно благодарение на конкурса. 

Той до голяма степен е пряко обвързан с възхода на новата българска литература. Много от тези автори правят дебютите си и печелят популярност чрез конкурса „Развитие“. Но освен голямата награда, организаторите винаги са се стремяли да издават колкото се може повече номинирани романи, останали извън наградите. За 9 конкурса до сега са издадени повече от 20 книги. И макар не всеки ръкопис да печели, то всички получават нещо много ценно – прочит и рецензия от някои от най-големите писатели и литературоведи в България.

През годините част от авторитетното жури на „Развитие” са били Блага Димитрова, акад. Тончо Жечев, проф. Боян Биолчев, Алек Попов, проф. Валери Стефанов, Георги Цанков, Георги Господинов, проф. Ивайло Знеполски. Към конкурса е създаден и Обществен съвет, включващ едни от най-именитите български литературоведи, писатели и интелектуалци.

До момента от конкурса са издадени 24 романа, а подадените ръкописи през годините са над 1000. Това, което го отличава от останалите конкурс, е че издава само непубликувани романи – така всеки дебютант получава своя голям шанс. 

 

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЕвропейска премиера на "Остров Крах" на Ина Вълчанова в клуб "Перото"14.03.2018

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика