Образование

Наръчник за спасяване на света Vol.1 – неправителствени организации с кауза

21.05.2019

От малки слушаме колко е важно да си изберем добра професия, да учим престижна специалност и да сме стабилни финансово. Материалното изражение на знанията и работата сякаш надделяват, никой не ни показва как да правим нещо интересно и носещо добро. Особено характерно е, че всеки член от семейството ни дава съвети (и всички двадесет лели и чичовци имат различна визия за бъдещото ни развитие, но какво да се прави…). В западната култура обаче най-високо се цени не това, от което добиваме финансови средства, а онова, което правим за общото благо без да очакваме друго възнаграждение, освен социални умения и лично удовлетворение.

Днес в България също е пълно с неправителствени организации и клубове, всеки със своята кауза, всеки, стремящ се да подобри обществото. Дали не е време по-активно да насочваме децата си именно към доброволчеството? Чрез него младите се изграждат като личности, оформят ценностната си система, а и се сприятеляват със свои връстници със сходни интереси.

„Под Моста“ подбра няколко организации, които са перфектен старт за ученици и студенти.

Erasmus Student Network Bulgaria

Erasmus Student Network – България е неправителствена организация на доброволни начала, част от европейската студентска мрежа – Erasmus Student Network (официално регистрирана през 1990 г.). Българската секция се ражда през 2008 г., а сдружението се основава на идеята за културна толерантност и обмяна на добри практики.

Организацията е идеална за всички студенти – повечето членове са активни младежи, които работят за популяризирането на студентската мобилност в България. ESN организира многобройни и различни по характер събития, както за българските студенти, заминаващи по обмени в чужбина, така и за местните чуждестранни студенти. ESN България има единадесет локални секции, работещиа в сътрудничество с университети, които осъществяват мобилност с цел обучение. Предоставя възможност на техните чуждестранни студенти да се запознаят с България и традициите ѝ, да намерят своето място в една мултикултурна среда. Всяка година студентската мрежа се разширява на национално и на международно ниво, така че студентите могат да се чувстват свободни да поставят началото на нова секция в някой от многобройните университети в България

“Доброволчеството е призвание. Да си доброволец значи да се отдадеш изцяло на кауза, която припознаваш като своя. Не е нужно да направиш нещо голямо, за да се наречеш доброволец. Магията на доброволчеството се крие именно в това да подадеш ръка на някого в нужда, когато никой не те гледа.  Да си доброволец в Erasmus Student Network е привилегия. Ние имаме невероятната възможност да оставим следа не само върху местното общество, а в европейски, а скоро и в глобален аспект. Вече 10 години доброволствам в различни организации и бих казала, че доброволчествто е начин на живот!”, Нели Калинова, Президент на ESN България 2018-2019

Операция „Плюшено мече“

„Операция Плюшено Мече“ е организацията, която ръководи най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи в неравностойно положение. Преди единадесет години тя стартира като гражданска доброволческа инициатива, а през 2016-та е регистрирана като Сдружение в обществена полза, с цел пряка и целогодишна систематична работа с даровити младежи в неравностойно положение. През октомври 2017-та стартира Менторска програма „Скритите таланти на България“, която дава шанс за професионална реализация и по-добро бъдеще на талантливи деца и младежи, лишени от родителска грижа или в риск, чрез достъп до частни уроци, семинари, работилници, състезания, лагери, индивидуална работа с обучен ментор, необходимите материали и възможност за подготовка за кандидатстване в университет или намиране на стаж/работа.

Коледната кампания, ръководена от организацията, се осъществява изцяло от доброволци, които всяка година даряват три месеца от живота си, за да реализират кампанията. В нея безвъзмездно работят четиридесет регионални отговорници и над двеста доброволци в цялата страна. Всяка година в периода октомври-декември организацията набира доброволци за Коледната кампания във всички двадесет и осем региона в страната, които помагат с логистика, събиране на подаръци, общуване с дарители, сортиране на подаръци, разпространяване на информация, транспортиране, раздаване на подаръци и обратна връзка след края на кампанията.

За „Скритите таланти на България“ организацията работи с доброволци, които отговорят на определени критерии, за да станат ментори на конкретни младежи в Програмата. Всеки кандидат за ментор, трябва да живее в населеното място на детето, с което ще работи. Кандидатът изпраща CV и мотивационни писмо, минава през интервю, одобрение от екипа на Сдружението, директор или настойник, самия младеж и задължителни менторски обучения през годината.

На 1 юни 2019 ОПМ ще празнува Деня на детето на „Смях с кауза“ – благотворително комедийно шоу в полза на „Скритите таланти на България“, което се организира от Сдружението и комедиантите от Inside Joke Stand Up. Събитието започва в 19:00 в Sofia Live Club, София и всеки закупен билет осигурява достъп до частни уроци за талантливо дете без родител или в риск от Програмата. Вземете си билет и дайте шанс на таланта: https://www.eventim.bg/bg/bileti/smh-s-kauza-sofi-sofia-live-club-521822/event.html

„Ако не ти харесва нещо, не го коментирай, а го промени! Промяната почва от теб, затова бъди промяната, за която мечтаеш, защото, ако нещо в света някога се е променило към по-добро, то е било благодарение именно на единиците хора и малките групи, които са запалили огъня на промяната в сърцата на стотици! Промяната почва от теб!“, Михаела Стойкова – основател и изпълнителен директор на НПО „Операция Плюшено Мече“

„Заедно в час“

Мисията на „Заедно в час“ е да открива, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти, които да работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. Визията на организацията е всяко дете в страната да има достъп до качествено образование – независимо от това къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на семейството му. За да я постигне, „Заедно в час“ търси мотивирани и способни хора, които да обучава и подкрепя, за да станат учители и да развият лидерските си умения, а също и да променят живота на децата, с които работят.

„Заедно в час“ предоставя възможност на нови за образователната система хора, които да преподават за период от две години в български училища, в които голяма част от децата произлизат от среда с нисък социално-икономически статус и имат нужда от допълнителна мотивация, за да повярват в себе си и да бъдат успешни.

За да се случи това, екипът на фондацията работи всяка година и с група от стажанти – доброволци от университети в България и чужбина. Те са Посланиците на „Заедно в час“ и отговарят за това Фондацията да достигне до най-добрите студенти в университетите и  подкрепят осъществяването на различни дейности, свързани с маркетинговата кампания. Посланиците на „Заедно в час“ работят съвместно с екипа за организиране и рекламиране на събития, разпространяват материали, свързани с кампанията за привличане на участници, говорят с техни колеги, за да увеличават разбирането за възможностите, които програмата предлага. Посланиците се обучават в меки умения, като заедно с това се запознават много детайлно и с дейността на фондацията и участниците в програмата на „Заедно в час“.

„Благодарна съм на „Заедно в час“ за невероятната възможност да усъвършенствам качества, които са безценни помощници на кариерното ми развитие, свърза ме с мотивирани хора, които работят усилено всеки ден достъпът до качествено образование да бъде равностоен на този до въздуха за дишане, направи ме част от голямата промяна като насърчавам хора да правят това, което искат (важи и за мен). Какво по-хубаво от това?“, Гергана Костадинова, посланик на „Заедно в час“ в УНСС

Добродейците

Преди около четири години няколко приятели решават да направят нещо добро за някого. Наближава Коледа и те избрат да организират празнична вечеря за бездомни хора. Оказва се, че в София има зимен център за настаняване на такива хора с капацитет около 150-180 души. Така се появява каузата „Сподели Коледа“.  Това е и първата кауза, която неопитната група организира.  Но не и последната… Няколко души  смело се борят за мечтите на другите, „обединени от обща идея, че солидарността и добруването са начин на живот“. 

„Ние нямаме строга организация или пък структура, но имаме доброто намерение да помагаме на хората и така с общи усилия и задружно успяхме да осъществим няколко мероприятия.  Нашата групичка всъщност отдавна вече се превърна в едно красиво, подкрепящо приятелство, което не познава граници.“, казва Дияна Христова, един от „виновниците“ за дейността на задругата.

„Добродейците“ и техните събития откриваме в интернет, а в зависимост от вида на инициативата  може да се включи всеки, който желае и му допада идеята. До този момент са организирани четири празнични вечери за бездомни, настанени в Кризисен център за временно настаняване на бездомни  хора – София.

Осъществени са пет пътувания с кауза, посетени са около сто и тридесет  обезлюдени  и бедни  села в областите около  Враца, Плевен, Ловеч, Ивайловград и Смолян, а четиристотин и деветдесет броя пакети с хранителна помощ са раздадени на нуждаещите се.

Миналото лято се реализира и най-детската им идея –  морска ваканция за бедни семейства с деца, за които е осигурен апартамент в Поморие, където всяко семейство е настанено безплатно за пет нощувки.

„Добродейците“ продължават да помагат на хора, живеещи в лишения и бедни условия. Редовно се обявяват конкретни дати и места, където всеки желаещ може да донесе закупени от него хранителни продукти. Също така има нужда от помощ и със самото сортиране и раздаване на продуктите до определените семейства. Така че не се колебайте и се включете към благородната кауза!

Мисля си, че добруването е преди всичко добрият пример. Полезно е да го правим, защото света се нуждае от добронамерени хора, а вярвам в максимата, че промяната тръгва именно от всеки един човек.Вярвам в думите на един мъдър човек  Х.А.Ливрага  –  „Даването е любов и любовта е даване“, за мен това е доброволчеството – Любов.“, Дияна Христова – съосновател на „Добродейци“

„Новият Акропол“ – България

„Новият Акропол“ е международна организация с философски, културен и доброволчески характер. Организацията е създадена в Аржентина през 1957 г. от философа и историк професор Хорхе Анхел Ливрага, а от 2008 е в България. Днес „Новият Акропол“ присъства в над шестдесет страни по света. Неговите над деветнадесет хиляди активни членове и стотици хиляди привърженици се изразяват на повече от двадесет езика и са от широк спектър на вероизповедания, етнически произходи и културни среди. Целта на организацията е да допринесе за развитието на човека, така че да стане осъзнато човешко същество и да участва в подобрението на обществото.

Всичко се основава на три прости принципа:

  1. Да насърчава идеала за универсално братство, основан на уважение към човешкото достойнство, отвъд расови, полови, културни, религиозни, социални и други различия.
  2. Да насърчава любовта към мъдростта, която чрез сравнително изучаване на философии, религии, науки и изкуства води до постигането на цялостно познание за заобикалящия ни свят.
  3. Да развива най-доброто от човешкия потенциал чрез работа върху психически, морални, умствени, художествени, социални и други способности.

Освен доброволческите събития като почистване на паркове и благотворителност, „Акрополът“ предлага и много лекции и курсове за личностно израстване – ораторско майсторство, креативно мислене, управление на емоциите и други.

„Доброволчеството – това е нещо толкова дълбоко, че преодолява всички граници и пречки, които създават културните, образователните и социалните различия.“

Из интервю с Антонин Винклер, Директор на „Новият Акропол“ – България

Ако се чувствате вдъхновени след нашите истории, платформата TimeHeroes се е погрижила да ни помогне в избора на кауза. Нека заедно се включим в Седмица на героите и да бъдем добрия пример за някого!

Седмица на героите: Героите намират време /18 май – 2 юни/

Как да се включите?

1. Изберете си две активни мисии в периода от 18 май до 4 юни и се включете в тях.

2. След всяко участие оставете няколко думи, впечатления или снимка за спомен на секция “Разкази” в страницата на мисията в TimeHeroes.org.

3. На имейла си ще получите покана за двама за церемонията по връчване на третите Годишни награди за доброволчество ГЕРОИТЕ.

Седмица на героите: Малките герои /2 юни/

Никога не е твърде рано да станеш доброволец и никога не си твърде малък, за да промениш света около себе си. Запазете 2 юни за Музейко и доброволческите, в които могат да участват герои на възраст от пет до шестнадесет години.

Регистрация: https://bit.ly/2WNzpZe

Какво да очаквате?

ОТКРИТ УРОК: НАУЧИ ЕЗИКА НА ЖИВОТНИТЕ С DARE 2 CARE ANIMALS

Подходящ за: 8 – 12 г.

Запиши се тук: https://bit.ly/2Vz6DPv

МИСИЯ: ИЗМАЙСТОРИ ХРАНИЛКА ЗА ПТИЦИ С ДЕТСКА АРХИТЕКТУРНА РАБОТИЛНИЦА

Подходяща за: 5 – 12 г.

Запиши се тук: https://bit.ly/2Vz6DPv

МИСИЯ: ИЗМИСЛИ ВЪПРОСНИК ЗА ЛЮБИМА КНИЖКА ЗА ПЛАТФОРМАТА КНИГОВИЩЕ

Подходяща за: 7 – 13 г.

Запиши се тук: https://bit.ly/2WNzpZe

Седмица на Героите: Героите говорят /3 юни/

Отидете за по бира в бар “Петък”, за да чуете на живо няколко вдъхновяващи доброволчески истории.

Пълна информация за събитието: http://awards.timeheroes.org/geroite-govoriat

Героите, които ще говорят:

Виктор и Калина от Фондация „Очи на Четири лапи“; Ивана Кънчева от Сдружение „Алцхаймер България“, Росен, Методи и Велизар от Отвъд Спорта, Янина Танева, Ideas Factory Association / Фабрика за идеи, Деси Вълчева от Социалната кухня към храма „Св. Пророк Илия“ и Благовеста Пугьова и Зойко Миленков от Фондация ПОДАРЕТЕ КНИГА и TimeHeroes.

„Под Моста“ ви оставя да си изберете кауза и да се включите в промяната на света още днес. Но не забравяйте да продължавате да ни навестявате под нашия мост, където скоро ще ви споделим историите на още невероятни смелчаци, които не спират да даряват усмивки на нуждаещите се.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваVivacom – мост между 5G и образованието31.10.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Портретът на Дориан Грей“ – ефектно гмуркане в бездната на човешката душаТеатър