Образование

Научнопопулярните поредици, които ще ви очароват

27.05.2019

Знаете ли коя телевизионна поредица е по-напред в класацията на IMDB като оценка от „Игра на тронове“ и “Breaking Bad”? Planet Earth II, която доскоро заемаше първо място (сега „едва“ второ, преди няколко дни беше надминат от „Чернобил“) с невероятната оценка от 9.5/10. И това далеч не е случайно. Затова и днес ще ви представим някои от най-добрите документални поредици, от които със сигурност можете не само да научите много, но и да се забавлявате по време на процеса.

Planet Earth II (2016)

Безспорно най-добрият научнопопулярен сериал създаван през този век е Planet Earth II. Той е продукция на BBC, а неин разказвач е живата легенда Дейвид Атънбъро. Телевизионните серии са продължение на едноименния Planet Earth I от 2006 година. Концепцията е, че всеки един от 6-те епизода показва различен тип хабитат и животните, които го обитават. Епизодите са „Островите“, „Планините“, „Джунглите“, „Градовете“, „Пустините“ и „Зелените поля“.

Размерите на продукцията са титанични. За шестте часа краен продукт са отделени 6 години, 2089 снимачни дни, 117 пътешествия от различни екипи в рамките на 40 държави. Бюджетът е 25 милиона долара. Крайният резултат обаче е феноменален – Planet Earth II става един от най-мащабните и успешни сериали, като зрителите на първия епизод, само във Великобритания, са 12.26 милиона души.

Planet Earth II е не просто документалистика. Той е една от най-впечатляващите визуални продукти в историята на киното и телевизията. Направен е не като скучна природонаучна поредица, а има сюжет достоен за „Оскар“, който ще ви карате да се смеете, плачете и затаявате дъх. Гледането е задължително на възможно най-високо качество на възможно най-голям екран, защото, повярвайте, ще останете с отворена уста от първия до последния кадър. Няма по-добри специални ефекти от тези, които майката природа може да предостави.

Поредицата показва десетки видове животни, от най-малките до най-големите, из всички краища на света. В нея има множество кадри, които са записани на камера за пръв път в историята. Тя е динамична, свръхинтересна, образователна и великолепно заснета. Музиката е на Ханс Цимър. Planet Earth II е абсолютен шедьовър без нито един минус. Ако не сте го гледали – моментално оправете тази грешка. А ако сте го гледали – направете го пак. Очаква се трети сезон през 2022 година, който трябва да бъде дори още по-голям.

Cosmos (2014)

Cosmos от 2014 година е продукция на National Geographic с водещ най-известния в момента популяризатор на науката – Нийл деГрас Тайсън. С оценка 9.4/10 от 100 хил. души поредицата е една от най-популярните и обичани в историята. За разлика от Planet Earth – „Космос“ ще ви изведе от територията на нашата планета и ще ви разведе из необятните поля на Вселената. Предаването е на тема физика и астрономия, но ако това ви звучи скучно – помислете пак.

В рамките на 13 епизода ще научите много за черните дупки, Млечния път, произхода на Вселената, фундаменталните закони, които управляват живота ни, звездите, потенциалния извънземен живот и много, много други. Всичко това става под ръководството на харизматичния деГрас Тайсън, който обяснява на достъпен език и визуално неща, които иначе трудно бихме разбрали. Епизодите са заснети изключително впечатляващо и с висок бюджет, като е комбинирана компютърна графика, анимации и реални кадри. Любимата ни част са пътешествията с въображаемия космически кораб, който може да ни отведе до всяко кътче на пространството и времето.

Не правете грешката да пропуснете Cosmos, защото ви звучи трудно, сухо или скучно. Това не е поредица за астрофизици, а научнопопулярен продукт за обикновени хора. Нещо повече – трудно ще намерите сериал или филм, който толкова много да ви впечатли и накара мозъка ви да избухне. Забравете за шокиращите сцени на „Игра на тронове“ или “twisted“ финалите на филмите на Кристофър Нолън. Ако искате да се почувствате наистина много малки, много объркани, много замислени и много вдъхновени – Cosmos е вашият сериал.

Human Planet (2011)

За разлика от горните две серии, Human Planet се фокусира изцяло върху господаря на планетата Земя – Човекът. В рамките на 8 епизода поредицата ще ви разведе из всички кътчета на света и ще ви запознае с различни култури, раси, обичаи, племена, градове… Документалистиката, подобно на Planet Earth, ни разхожда из хабитати като пустини, океани, реки, градове, планини и ледената пустош, за да ви покаже уникалното умение на хората да се приспособяват на всякакви условия. Оцеляването, независимо какво коства това, е нещото, което ни поставя на върха на хранителната верига. Продукцията е на титаните в документалното кино – BBC и е с разказвач известния актьор Джон Хърт.

И тъй като можем да продължим още много дълго ето кратък списък с 5 други научнопопулярни поредици, които не бива да пропускате:

1. Blue Planet II – същото като Planet Earth II, но посветено на водните хабитати. Ако обичате подводния свят има шанс поредицата да ви хареса дори повече. Разказвач е Дейвид Атънбъро, музиката на Ханс Цимър. Първият епизод е гледан от 14 милиона души във Великобритания и не случайно. Освен, че ще видите множество кадри, записани за пръв път в историята, няма начин да не останете смазани (в добрия смисъл) от мащабите на необятните океани. От техните скрити красоти и тайни.


2. Dynasties (2018) – един от най-драматичните документални сериали, заснемани някога. Всеки епизод е изцяло посветен на едно семейство от животинския свят и борбата му за оцеляване в завладения от човека свят. Това са тигрите, шимпанзетата, императорския пингвин, лъва и хиеновото куче. Макар да говорим за научнопопулярно предаване – сюжетът е по-добър, отколкото на почти всички сериали, които сте гледали. И със сигурност няма да ви остави безразлични.

3. The Hunt (2015) – документално предаване на BBC от 8 епизода, което ще ви срещне с най-големите хищници от животинския свят на нашата планета.

4. Before the Flood (2016) – не е поредица, а един филм, но си струва да бъде видян. National Geographic демонстрират промените на климата и какво ни чака, ако не предприемем спешни мерки. Разказвач и водещ е самият Леонардо ДиКаприо. Задължителен филм, който всеки трябва да покаже на детето си.

5. Through the Wormhole (2010-2017) – научнопопулярно предаване от 57 епизода. Тук ще научите отговорите (или по-скоро теориите) на въпроси като –  От какво сме направени? Какво имаше преди началото? Наистина ли сме сами? Има ли създател? Водещ е не друг, а легендарният Морган Фриймън.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър ПанайотовАмбициозният план на ЕС за дигиталното образование03.06.2021

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино