Образование

Най-интересните безплатни онлайн ресурси за чуждоезиково обучение

30.06.2019

Кандидатствате за желаната работа, но за нея ви трябва добро владеене на поне два западни езика? Харесали сте си практика в Русия, но не говорите руски? Обичате да пътувате, но ви е страх от езиковата бариера? Всичко това си има решение и то не е нито сложно, нито скъпо.

Често се плашим от провала и ни е трудно да се отпуснем и да говорим пред голяма група от хора. Ето, че вече можем да се самообучаваме без да застанем пред класа и да сричаме на английски, немски или френски. От години съществуват редица платформи, достъпни в интернет пространството. Днес езиковото обучение пред компютъра вече е масово и е чудесен избор за всеки, който иска да проговори бързо даден език, да научи най-разпространените фрази и да общува без притеснения.

В списъка по-долу ще откриете най-интерактивните и полезни платформи за бързо и ефективно учене на чужди езици.

Duolingo

https://www.duolingo.com/

Това е безплатна платформа за чуждоезиково обучение. Много езици, включително по-екзотични като уелски, есперанто и иврит, са достъпни с аудио уроци и упражнения. Сайтът тренира четене, слушане и говорене. Всеки получава оценка след попълнените упражнения, както и значки за мотивация. Платформата стимулира регистриралите се да канят приятели, за да учат заедно и да сравняват напредъка си.

OLS /Online Linguistic Support/

https://erasmusplusols.eu/en/

OLS платформата е избрана за основен ресурс и помощник при осъществяването на студентска „Еразъм+“ мобилност с цел обучение и практика. Всеки участник проверява знанията си по езика, на който се очаква да учи в приемащата го страна. При попълнен тест (включва граматика, четене с разбиране, слушане и основни думи и изрази), студентът получава сертификат и възможност за безплатен курс по местния език.

Open Culture

http://www.openculture.com/

Open Culture е цялостна платформа за култура и образование. Предлага богат списък с езици, общо четиридесет и осем, като препраща посетителите към полезни сайтове и книги, с които могат да упражняват и учат избрания език. Има и материали за изучаване на български език.

Loecsen

https://www.loecsen.com/

Най-доброто на тази платформа е, че представя много идиоми и изрази в илюстративен вид. Предлага MP3 записи и пълен PDF пакет, с които да упражнявате езика навсякъде. Българският също присъства в списъка с езици, така че можете да го препоръчате на всичките си чуждестранни приятели.

Busuu

https://www.busuu.com/

Busuu е онлайн социална мрежа за услуги. Служи като платформа за чуждоезиково обучение, където потребителите могат да си помагат един на друг, за да усъвършенстват езиковите си умения. Интернет страницата предоставя възможност за запознаване с английски, португалски, испански, италиански, немски, полски, руски и др. Учащите могат да създадат свой профил, да добавят един или повече от тези езици в своето учебно портфолио и да следят напредъка си.

Mango Languages

https://mangolanguages.com/

Mango Languages ​​е американска онлайн платформа за изучаване на езици. Основана е през 2007 г., а от април 2019 Mango Languages ​​предлага седемдесет и един езикови курса. Услугата предоставя уроци по английски на седемнадесет други езика и специални курсове за преподаване на културни различия.

LearnALanguage.com

http://www.learnalanguage.com/

Сайтът събира деветнадесет езика с граматика, думи и фрази. Основен плюс са многото идиоми и жаргонни изрази от всекидневната реч, които езиковите курсове предлагат. Интерактивната игра Lingo Dingo също помага на учещите се да упражняват новопридобитите знания.

Nativlang

https://www.nativlang.com/

Сайтът предлага безплатни езикови курсове, както и цялостно лингвистично обучение и логически задачи. Освен стандартните езици, като испански и италиански, платформата предоставя полезна информация за древногръцки, латински, сравнително изучаване на романските езици и много други.

Transparent Language

https://www.transparent.com/

Мисията на платформата е да създаде пространство за езиково обучение, което да промени начина, по който се провеждат традиционните езикови курсове. Днес Transparent Language позволява на неправителствени организации, образователни институции, библиотеки и компании по света да се обучават по-бързо и с по-надеждни резултати.

Coursera

https://www.coursera.org/

Това е електронна образователна интерактивна платформа, предлагаща свободно достъпни онлайн курсове. Създадена е от професори по компютърни науки от Станфордския университет. Проектът се осъществява съвместно с университети от целия свят. Курсовете са от различни области на науката, повечето от които от инженерство, хуманитарни науки и езици, медицина, биология, социални науки, математика, бизнес, компютърни науки и др.

Innovative Language

https://www.innovativelanguage.com/

Платформата е подходяща както за учащи се, така и за преподаватели. Предлага добре структурирани и разнообразни материали, презентации и др.

Уча.се

https://ucha.se/videos/

Българският сайт също дава чудесна възможност за развиване на езикови умения. Насочен е към учениците, но всеки може да се възползва от добре систематизираните упражнения по английски, немски, испански и френски, както и от началните курсове по руски и китайски.

Изберете си платформа, харесайте си език и изпробвайте онлайн обучението още днес! Ще откриете, че  е далеч по-интересно от компютърните игри, а богатството, което дава, е несравнимо.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧат приложения в помощ на онлайн образованието31.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование