Образование

Най-интересните образователни подкасти за ученици – какво да слушаш, за да си супер умен?

12.04.2019

Подкаст произлиза от думите “iPod” и “broadcast” и дава възможност за учене, забавление и развлечение навсякъде и по всяко време. Набиращото популярност удобство навлиза и в образователните сфери в помощ на ученици от всички възрасти. Американски училища в Бъркли (http://webcast.berkeley.edu/) и Станфорд (http://ecorner-legacy.stanford.edu/podcasts.html) предоставят свободен онлайн достъп до видео и подкастове, чрез които по-лесно се осъществява връзката между преподавател и ученик.

Лесният достъп до подкастовете ги правят още по-привлекателен начин за научаване на нови неща – всеки може да ги изтегли на телефона, лаптопа или таблета си. На път за вкъщи в автобуса, докато играеш видео игра с приятели или рисуваш, точно преди да заспиш и няма кой да ти прочете приказка за лека нощ или искаш да научиш чужд език, но не ти се ходи на скучни уроци – подкастът може да е твоят най-верен приятел. Ще ви представим някои от най-подходящите онлайн подкастове за ученици със свободен достъп на български и на английски език.

БГ Наука

Първият подкаст за наука и образование в България кани различни учени и специалисти, които разказват за своята научна и образователна работа. Състои се от около 300 епизода на различни теми. Създава се от началото на 2018 г. от Петър Теодосиев и активно се поддържа и до днес.ание в България кани различни учени и специалисти, които

Short and Curly

За най-малките ученици, които правят първите си стъпки в училище, в ученето на чужд език, а и в живота като цяло – решението е Short and Curly. Кратко и ясно обяснение на етични въпроси като “Трябва ли да обичаш близките си?”, “Позволено ли е да отвръщаш на някой, който те тормози?”, “Хубаво ли е да се лъже?” и т.н. Подкастовете имат за цел да дадат отговори на най-малките ученици за всичко случващо се около тях.

Wow In The World

Американското National Public Radio дава възможност на учениците до 6 клас да се запознаят отблизо с теми като наука и технологии и създават Wow In The World за всички любознателни деца. Водещите Guy Raz и Mindy Thomas се впускат да изследват интересни въпроси за вселената и космическото пространство.

Stuff You Missed in History Class

Stuff You Missed in History Class е предназначено за ученици и хора на всякакви възрасти, които са пропуснали важни събития от световната история и вечното им оправдание е, че нямат време. Трите епизода на седмица ти помагат да наваксаш пропуснатото. Интересното за този подкаст е, че всеки Хелоуин говори за произходът и историята на свръхестествени същества и други интересни теми.

StoryCorps

Един от най-мащабните исторически проекти и подкастове за ученици от 6 до 12 клас се състои от 50 000 интервюта и повече от 80 000 участници. Могат да се намерят интервюта между учители и ученици на всякакви теми, които да се използват като идеи за дискусии, като източници за проекти или изследвания и т.н. Учениците могат и сами да записват собствени истории.

Youth Radio

Подкастът се създава изцяло от деца за деца. Те са в ролята на журналисти за Youth Radio и дискутират актуални събития с различна детска гледна точка, която често остава на заден план в медиите. Темите и гостите са неограничени и са насочени към младото поколение.

Math Mutation

Подкастът се фокусира върху скритите страни на математиката, които не се учат в училище и са предназначени за всякакви възрасти. Кратките записи и интересните теми, които Erik Seligman подбира, са интригуващи не само за феновете на математиката. Създава се от 2007 г. до 2017 г.

Artists Helping Artists

Водещият на седмичния подкаст Leslie Saeta кани галеристи, художници и хора на изкуството, които да споделят своя опит и да говорят за бизнес страната на изкуството или най-вече как се продава то онлайн. Интервютата имат за цел да покажат на учениците, че техните мечти могат да се превърнат в кариера, от която някой ден да се издържат.

Grammar Girl

Ако не сте имали късмет да попаднете на добър учител, който да ви научи как да използвате английската граматика, Grammar Girl ще го замести с повече от 500 урока и най-често срещаните грешки. Повечето епизоди са с продължителност между 10 и 20 минути.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваУмно училище от Център за творческо обучение и VIVACOM – интервю с Александър Ангелов06.11.2018

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование