Най-известните котешки персонажи в литературата

01.08.2017

„В дом, в който живее котка, няма нужда от други изящни произведения на изкуството.“, казва артистът Уесли Бейтс и няма как да бъдем по-съгласни с него. Кучето може да е най-добрият приятел на човека, но в далечни времена именно котката е стигнала до статута на Бог.

От превъплъщение на богинята Бастет в Древен Египет, през „съюзница“ на Дявола в Средните векове и сподвижница на вещиците, до черната котка, която пресича път и носи лош късмет в наши дни – котките малко или много са плашили човека. Тя с нейните девет живота, елегантна осанка и своенравен характер е и вдъхновение за хората на изкуството. Именно затова не е учудващо, че е успяла да заеме главна роля в не едно или две велики произведения на литературата.


„Майстора и Маргарита“ – Бегемот

Романът „Майстора и Маргарита“ на великия руски писател Михаил Булгаков е смятан за едно от най-значимите белетристични произведения. Една от двете сюжетни линии разказва за посещението на чуждестранен професор по черна магия в руската столица Москва през 20-те години на XX век. Професор Воланд всъщност е самият Луцифер, дошъл на Земята със свитата си от вещица-вампир, ангел на смъртта, Азазел и котаракът Бегемот. Котаракът е демон паж на самия Дявол, може да говори и стои на два крака. Известен е със страстта си към водката, шаха и огнестрелните оръжия. Името „Бегемот“ не е избрано случайно от Булгаков. То е споменато в Светото писание като митично животно, а също така се смята и за едно от многото имена на Луцифер.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Анна-Мария ПоповаЧетири писателки, които промениха светогледа ни02.05.2020

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE