Най-известните котешки персонажи в литературата

01.08.2017

„В дом, в който живее котка, няма нужда от други изящни произведения на изкуството.“, казва артистът Уесли Бейтс и няма как да бъдем по-съгласни с него. Кучето може да е най-добрият приятел на човека, но в далечни времена именно котката е стигнала до статута на Бог.

От превъплъщение на богинята Бастет в Древен Египет, през „съюзница“ на Дявола в Средните векове и сподвижница на вещиците, до черната котка, която пресича път и носи лош късмет в наши дни – котките малко или много са плашили човека. Тя с нейните девет живота, елегантна осанка и своенравен характер е и вдъхновение за хората на изкуството. Именно затова не е учудващо, че е успяла да заеме главна роля в не едно или две велики произведения на литературата.


„Майстора и Маргарита“ – Бегемот

Романът „Майстора и Маргарита“ на великия руски писател Михаил Булгаков е смятан за едно от най-значимите белетристични произведения. Една от двете сюжетни линии разказва за посещението на чуждестранен професор по черна магия в руската столица Москва през 20-те години на XX век. Професор Воланд всъщност е самият Луцифер, дошъл на Земята със свитата си от вещица-вампир, ангел на смъртта, Азазел и котаракът Бегемот. Котаракът е демон паж на самия Дявол, може да говори и стои на два крака. Известен е със страстта си към водката, шаха и огнестрелните оръжия. Името „Бегемот“ не е избрано случайно от Булгаков. То е споменато в Светото писание като митично животно, а също така се смята и за едно от многото имена на Луцифер.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Емилия Илиева5 избора за книжен септември09.09.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публикатаТеатър