Литература

Най-популярните митологични създания и персонажи в попкултурата

18.09.2019

Дрвеногръцки богове

Прехвърляме се в красивата Гърция с Олимпийските богове. Има общо четиринадесет различни божества, определяни като олимпийски, но никога не са били повече от дванадесет по едно и също време. Зевс, Хера, Посейдон, Арес, Хермес, Хефест, Афродита, Атина, Аполон и Артемида винаги са били причислявани към обитателите на Олимп. Хестия, Деметра, Дионис и Хадес са другите богове, в определени периоди считани за част от дванадесетте олимпийци.

Marvel си открадна скандинавските богове, а DC си има гръцки.

Филмите за тях бликат всяка година – от „Язон и Аргонавтите“, през „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ до „Сблъсъкът на титаните“, къде реалистични, къде преиграни, Олимпийците са винаги на първа линия. А DC Comics са си взели Аквамен и Жената-чудо оттам.

Древногръцки герои и митични създания

Древногръцките герои също са много обичани от творците – Херкулес, Одисей, Тезей и Персей оглавяват класациите за най-често срещани. Най-известен е Херкулес (древноримското име на героя Херакъл), който е надарен с необичайна сила, благодарение на която извършва дванадесет подвига: убива Немейския лъв и Лернейската хидра, взима колана на царицата на амазонките Хиполита, отнася златните ябълки от градината на Хесперидите, улавя и извежда от подземното царство Цербер и др.

Зина – принцесата воин (Луси Лоулес) и Херкулес (Кевин Сорбо) бяха любимци на децата през 90‘те, а Райън Гослинг започна кариерата си като младата версия на древногръцкия герой.

Тезей е легендарен владетел на Древна Атина, който също е бил в подземното царство, както и в двореца на цар Минос – т.нар. Лабиринт, където побеждава и убива Минотавъра. Тук трябва да вметнем, че и самият Минотавър е често срещан образ в романите от последния век, а най-въздействащ е разказът на Хорхе Луис Борхес.

Напоследък се появиха и много филми за Персей, син на Даная и Зевс. Най-известният му подвиг е, че побеждава горгоната Медуза и спасява Андромеда от морското чудовище, изпратено от Посейдон. Самата Медуза („страж, защитничка, повелителка“) е не по-малко внушителен образ. Най-известна от трите горгони, тя е същество с женско лице и змии вместо коси. Имала е способността да вкаменява с поглед.

Според една от версиите син на горгоната Медуза и Посейдон е Пегас – митичният крилат кон. Според други автори той се ражда от падащата по земята кръв на Медуза.

Кадър от филма „Звезден прах“ (2007) по едноименната книга на Нийл Геймън – героинята на Клеър Дейнс си има приятел еднорог.

Друго създание, което се среща в много от митологиите на древността, е еднорогът. Обикновено е представян като бял кон със златист рог на челото. Сред западните народи се споменава за пръв път през 398 г. пр. Хр. Тогава гръцкият историк Ктезий, записал разкази на пътешественици, в които еднорозите са описани като „диви магарета, големи колкото коне, дори още по-големи“. На челото си имат един рог, който е дълъг около половин метър. Ктезий нарекъл това създание Моноцерос, което означава един рог.

Египетските богове

Кадър от „Тутенщайн“ – анимация, базирана на образа на Тутанкамон, в която виждаме и голяма част от египетските божества.

Египетският пантеон е един от най-внушителните. В началото египетските богове не са изобразявани като хора, а са персонификация на природни стихии и събития от живота. Обикновено са представяни в образ на животно: Баст-котка, Анубис-чакал, Ра-сокол и др. Едва по-късно те придобиват човешки черти, като се започва от тялото. В Средното Царство вече виждаме божествата с човешко тяло, а по времето на Новото царство вече са с ясно изградени човешки черти, дори главата на някои божества е човешка.

Вариации можем да видим и в кино продукциите – понякога в изцяло човешки облик, друг път като божества от по-ранната история. Озирис, Изида и Сет са едни от първите, които децата виждат в детските филми и анимации и безбройните фентъзи продукции.

Време е да приключим с нашия списък, а за тези, които очакваха дракони – това е прекалено обширна тема и си я оставяме за друг път. От далечния север до топлия юг – всички народи са създали своите истории и божества, за да олицетворяват неволите или успехите им.

Трудно бихме могли да разберем защо са си представяли магическите същества точно в тези образи. Истината е, че лесно откриваме сходства в легендите и митовете на ранните цивилизации. Дали пък наистина не са познавали някой и друг ангел или дракон, а защо не и крилат кон? Остава ни само да гадаем и … да се наслаждаваме на интерпретациите на авторите, които така щедро ни запознават с богатия микс от митологии. И дано някой ден открием символите зад популярните сюжети!

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаКакво чете един испански писател под пълна карантина?17.03.2020

Още от Под Моста

Илияна МаринковаПет приказни филма за истински ШехерезадиКино