Образование

Най-важните изобретения на нашето време, които промениха образованието

15.05.2020

Вече сме разказвали за почти фантастичните изобретения, без които не само дигитализацията нямаше да е възможна, но и животът ни в сегашния му вид. Електричеството, първите компютри и интернетът правят лесни контактите с всяка точка по света. Цялата съвкупност от данни ни дава и добри перспективи за обучение и развитие.

Едни от най-важните нововъведения в образованието през последните години са насочени именно към дигиталната среда. Ето ги и някои от иновациите, които дават все по-голяма свобода на учители и ученици.

YouTube и видео платформите

Колкото и някой да твърди, че интернет клиповете само разсейват младежите, YouTube е най-големият източник на образователни видеа. Създаден през 2005 г. като платформа за видео споделяне, сайтът позволява на всеки по света да си създаде канал и да генерира съдържание за последователите си. Така както можем да следим сериали, театър на живо или музикални изпълнители, YouTube предлага и много образователни канали. А познатите на всички ни tutorial-и са любим източник на практически знания сред младежите.

Нашият подбор от образователни Youtube видеа можете да откриете тук: https://podmosta.bg/7-strahotni-obrazovatelni-youtube-kanala-za-detsa-ot-3-do-90/

Електронни и аудио книги

За електронни книги се говори още в началото на миналия век. Първите варианти обаче се появяват чак към края на XX век (Rocket eBook). През 2004 г. Sony пускат Sony Librie, следван от Sony Reader през 2006 г. и Amazon Kindle от 2007 г. (моделът е изкупен за по-малко от шест часа).

Това нововъведение улеснява многократно образованието – дори и децата, които нямат възможност да закупят всички нужни книги и учебници, могат да ги потърсят в електронен формат и да ги четат от всяка точка на планетата. Устройствата са все по-достъпни, а електронните книги често са и по-изгодни финансово.

Аудио книгите пък са чудесно изобретение за хората, които имат затруднения с четенето или просто нямат възможност да се насладят на класическите печатни издания. 

Онлайн платформи за обучение

Традиционното обучение в класните стаи ни учи как да мислим критично и да се справяме с материала. Онлайн платформите, предлагащи курсове във всяка една сфера, са идеален начин за надграждане на тези основи. В училище трудно бихме могли да наблегнем на повече от два или три чужди езика едновременно. Но какво пречи да се възползваме от многобройните обучения в интернет? Да, може би не всички са на ниво, но има и изпитани платформи като Coursera и edX, където всеки може да избере дисциплините, в които да се обучава, както и да получи оценка и сертификат за положените усилия. Да не забравяме и Khan Academy и Уча.се, които предлагат систематизирано учебен материал от 1 до 12 клас.

Какви безплатни ресурси за онлайн обучение има, ви разказваме тук: https://podmosta.bg/bezplatno-onlayn-obrazovanie-po-vreme-na-karantina/

Дигитални класни стаи – Google Apps for Education (G-Suite)

През последните месеци всички се уверихме в необходимостта от ефективно онлайн обучение.  Връзката на учители с ученици трябва да бъде бърза и да дава необходимата свобода на учащите да споделят въпросите си по всяко време. В това отношение Google е сред водещите лидери в дигитализацията на образованието. С Google Classroom, Meet, Jamboard и Forms учителите могат да вършат безпрепятствено работата си, дори и от разстояние.

Интерактивна бяла дъска

Бъдещето на образованието е именно в тези специални екрани. Интерактивната бяла дъска представлява голям дисплей, чрез който се управлява свързан към нея компютър. С движения на пръст или показалка по повърхността на дъската, презентиращият контролира компютъра. Подобно изобретение е удобно за всички нива на обучение, улеснява презентациите и допълването им в движение.

Виртуална реалност

Идеята за добавена, виртуална и смесена реалност бързо навлезе в индустрията. Въпреки че виртуалната реалност изисква наличието на определена техника, все повече хора активно се възползват от възможностите ѝ. Образованието не прави изключение. Тази нова среда се оказва удачен метод за презентиране и за по-ефективно учене. Представете си часовете по география и безкрайните разкази на преподавателя за Африка или Азия. Е, днес можем да посетим тези континенти без да напускаме класната стая.

За разходките до Айфеловата кула ви разказваме тук: https://podmosta.bg/patuvane-do-ayfelovata-kula-s-vr/

Изкуствен интелект и машинно обучение

Въвеждането на дигитални тестове и компютърно оценяване има своите плюсове. От една страна, липсва директната връзка с учител по време на изпит. От друга, субективният фактор е избегнат и резултатите са много по-реалистични.

Но не само оценяването е фактор. На база на резултатите за всеки обучаващ се може да се изготви личен модел за учене. Добър пример е платформата Online Linguistic Support (OLS). Тя ни дава сертификат за владеене на език на базата на тест. Но сложността на въпросите се определя по това какви отговори даваме – колкото повече са верните, толкова по-трудни стават следващите задачи. А последващото обучение е на база личния ни резултат от теста.

3D принтиране

Принтирането на триизмерни предмети е сбъдната мечта за студентите в технически специалности, които могат да видят прототип на всеки детайл, който им е нужен. Стотиците часове за макетиране са спестени на архитекти и урбанисти, благодарение на  3D принтерите. На студентите вече не им се налага да създават всичко с ръцете си, което носи и известни минуси. Но пък се изискват нови умения за 3D моделиране, на базата на което принтерите изкарват готовите предмети.

Това са само някои от най-революционните изобретения от последните десетилетия. Те несъмнено промениха образованието. Традиционният модел в образованието си остава първото стъпало към разбирането на света, но в дигиталната ера веднъж, щом имаме уменията за учене и критическо мислене, многобройните текстове и видеа в онлайн пространството могат само да са ни от полза.

За още образователни материали, дискусии и полезна информация, включете се в групата Образование 4.0: https://www.facebook.com/groups/382671339255280/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваИновативното образование, което е интересно на учениците – интервю с г-н Ивайло Иванов21.02.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование