Музика

Най-яките музикални фестивали – от Лолапалуза до Tomorrowland

15.02.2019

Представяме ви нашата втора част с най-добрите музикални фестивали в света на 20 и 21 век. Част едно можете да намерите тук!

Lollapalooza (USA)

Фестивалът Лолапалуза е ежегоден музикален фестивал, който се провежда на брега на езерото Мичиган в Чикаго, САЩ. Продължителността му е четири дни, през които феновете на хип-хоп, алтернативен рок, хеви метъл и пънк рок музиката ще могат да се насладят на любимите си изпълнители.

Лолапалуза поставя началото си през 1991 година от Пери Фарел, вокалист на рок групата от Лос Анджлис Jane’s Addiction. Пери е замислял това да бъде прощалното турне на бандата, но всъщност краят за едни се оказва прекрасно начало за други. И така до ден днешен, с няколко прекъсвания във времето, фестивалът Лолапалуза продължава да радва феновете си.

Фестивалът се провежда всяка година от създаването си до 1997, а след това е възроден чак през 2003, като започва да прави турнета из Северна Америка. На следващата година организаторите решават да направят Лолапалуза още по-мащабeн и разширяват фестивала до два дни във всеки град, но плановете им не потръгват съвсем гладко. Продажбата на билети била изключително ниска, нямало е почти никакъв интерес и обиколката из страната се отменила. Това накарало основателя Пери Фарел и aгенция „Уилиам Морис“ да сключат партньорство с Кепитъл Спортс Ентъртеймънт и това дало началото на формата на фестивала такъв, какъвто го познаваме днес.

През 2010 г. организаторите на Лолапалуза минават всякакви граници – буквално! Фестивалът се провежда на още едно място – Сантяго, Чили, а по-късно и в Бразилия в Сао Пауло.

Нещо интересно: Чудили ли сте се откъде идва името на фестивала? Лолапалуза е американски идиоматичен израз, който означава нещо извънредно или необичайно. Най-ранната известна употреба на този израз датира от 1896 г., а създателят на фестивала Пери Фарел чува думата в късометражния филм “Three Stooges” и решава да възроди този остарял термин.

Още нещо интересно: Благодарение на фестивала Лолапалуза, Пери Фарел въвежда термина „Алтернативна нация”, заради експлозията на алтернативния рок в началото на 90-те.

Последен интересен факт: В най-ранните си издания билет за фестивала е струвал не повече от 30 долара (за справка – сега цените са около 350 долара за билет).

Страни, в които се е провеждал фестивалът: Чили, Бразилия, Аржентина, Германия, Израел, Швеция и Франция.

Tomorrowland (Белгия)

Фестивалът Tomorrowland поставя началото си през 2005 г. в Бум, градче до Антверпен, Белгия. За изключително кратко време „младият” фестивал добива огромна популярност, а билетите свършват буквално за секунди. Ако си се сдобил с билет – то значи си огромен късметлия! Към днешна дата Tomorrowland е един от най-най-големите и забележителни музикални фестивали в света.

По традиция фестивалът се провежда последните два уикенда на юли. Първото издание на Tomorrowland се състои на 14 август 2005 г. Организатори са Ману Биърс, Майкъл Биърс и ID&T. В „прохождането си” фестивалът бил само един ден, а през 2007 за първи път е удължен до два дни – 28 и 29 юли. С всяка изминала година Tomorrowland вдига още по-високо летвата – през 2008 г. изданието събира над 100 диджеи, а за първи път броят на посетителите надминава 50 хиляди. През следващата година организаторите въвеждат тема на двудневния фестивал – Маскарад.

2011 също е доста успешна за Tomorrowland – той вече се е разраснал до тридневен фест, а посетителите му са достигнали 200 хиляди души. Номиниран е за най-добро музикално събитие, а през 2012 печели приза! Както вече казах – с всяка изминала година фестивалът чупи рекорди и минава дори собствените си граници. През 2012 г. билетите са разпродадени за няколко минути, а в листа на чакащи е имало от 2 милиона души, които до последно са таили надежда, че може да се сдобият с пас за едно от най-великите музикални събития.

Нещо интересно: Поради големия интерес в световен мащаб към Tomorrowland, през 2013 организаторите му решават да направят американско издание (което също като Лолапалуза минават всякакви граници – буквално!). Избират място близо до Атланта, което да прилича максимално много на Бум, Белгия, за да направят TomorrowWorld колкото се може по-близо до оригинала. На следващата година фестивалът започва да се провежда и в Бразилия, а през 2018 се състоя и първото зимно издание на Tomorrowland – на 2000 метра надморска височина във френските Алпи.

Още нещо интересно: Поради наистина огромния успех на Tomorrowland, организаторите му правят Unite with Tomorrowland – осъществява се жива връзка с фестивала в Белгия, която се излъчва в няколко страни, така че хората, които не са успели да си купят билети или са нямали тази възможност, да могат да се насладят на фестивала (макар и отдалече). Към момента това се прави в Обединените арабски емирства, Германия, Испания, Ливан, Тайван, Малта, Израел, Южна Корея.

Последен интересен факт: Tomorrowland е номиниран от различни организации за най-добър музикален фестивал от 2009 г. досега над 30 пъти!

Ultra Music Festival (Маями, САЩ)

Ultra Music Festival започва да се провежда на 13 март 1999 г. в Маями, Флорида, САЩ. Негови организатори са Ръсел Файбиш и Алекс Омес, а идеята за име на фестивала идва от албума „Ултра” на Depeche Mode от 1997. Събитието е създадено специално за феновете на електронната музика и до днес не е сменило статута си. Провежда се всяка година, като от създаването си до 2006 г. е било с продължителност само един ден. И въпреки това е държало челни позиции в класациите за музикални фестивали за електронна музика.

Първите две години Ultra Music Festival се е провеждал на Саут бийч, Маями, но по-късно плажът е станал прекалено малък за множеството фенове и фестът се мести в Бейфронт Парк. През 2011 г. фестивалът за първи път се провежда в рамките на три дни, а не него присъстват над 160 000 души. През 2014 Ултра Фестивалът чупи рекорд за най-бърза продажба на билети – всички налични места свършват за по-малко от пет минути!

Освен това през 2014 г. Ultra Music Festival е бил на косъм да се отмени, заради опасения на местната власт, че посетителите на събитието ще притеснят жителите на Маями и ще нанесат щети на града. Въпреки това фестивалът се е състоял по настояване на някои от управляващите, защото това е щяло да донесе много големи приходи към икономиката на Маями. Местната власт позволява на организаторите да направят Ултра Фестивала, но при условие, че вземат всички мерки за сигурност.

Подобно на Tomorrowland и Lollapalooza и Ултра Фестивалът буквално минава граници – от 2008 г. започва да се провежда и в Бразилия под името Ultra Worldwide. От тогава до сега фестивалът е бил в изключително много страни, а през 2013 дебютира и в Европа като Ultra Europe (провежда се в рамките на една седмица в различни градове в Хърватия).

Нещо интересно: През 2014 г. организаторите на фестивала решават да прекратят допускането на непълнолетни лица на Ultra Music Festival и решават да наемат пенсионирания шеф на полицията в Маями Бийч – Рей Мартинес, който да следи за сигурността на събитието.

Още нещо интересно: Поради големия наплив от фенове на Ultra Music Festival общественият транспорт в Маями става безплатен за всички притежатели на билети чрез специално приложение.

Бонус информация: Тазгодишното издание на Ultra Music Festival ще се проведе от 29 до 31 март на остров близо до Маями (наречен Бариерен остров), но лошата новина е, че билетите са свършили още през септември 2018 г.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаЛили Гелева за вдъхновението на живота01.10.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаДа избереш книга по корицата и да си струваЛитература