Музика

Най-яките музикални фестивали в света за 20 и 21 век

29.11.2018

Тази класация е посветена на всички големи музикални фенове и ценители на хубавата музика.

Всеки е чувал за най-различни по мащаб и популярност музикални фестивали по целия свят. В тази класация ще ви запознаем с най-яките световни фестивали, тяхната история и интересни факти за тях.

Гластънбъри (Англия)

Фестивалът в Гластънбъри се бори за титлата най-голямо музикално събитие в света. Ще попитате защо? Ето и малко статистика: през 2013 г. е посетен от над 15 000 души, изпълнителите му наброяват 2000, а обслужващият персонал, който работи абсолютно доброволно, надвишава 34 хиляди.

През 2017 г. отново стотици хиляди се събират, за да слушат яка музика, да танцуват, да се забавляват и да посрещат изгревите заедно, докато големият Гластънбъри Фестивал чупи рекорди по посещаемост. Това вече не е малък крайградски фест за 17-18-годишни хипита, а се е превърнал в един огромен няколкодневен фест. С всяка изминала година билетите се продават за рекордно малко време, а това говори само с добро за Гластънбъри.

Ето какъв път извървява фестивалът, за да достигне сегашните си висоти: историята на Гластънбъри започва през лятото на 1914, а началото му поставя композиторът Рутланд Боутън. Преди малко повече от 100 години бохемска аудитория се е събирала на „феста”, показвали са традиционни за времето си творби – музика, театър и т.н. Може би истинското начало на Гластънбъри започва през 1970, когато се събират не повече от 1000 хипита в млечна ферма в близост до селището Гластънбъри. Цената за вход е едва един паунд, а посетителите са получавали безплатно мляко (странно, а?). Организаторът на този велик музикален фестивал е Майкъл Ивис, а вдъхновението му идва след като е посетил концерт на Led Zeppelin.

На следващата година, през 1971, във фестивала участват Дейвид Боуи и Джон Байез, а публиката се увеличава неколкократно – над 12 000 души, а и входът е бил абсолютно безплатен.  След кратка пауза, през 1978 фестивалът се завръща в по-голям мащаб – става тридневен, а билетите струват едва 5 лири.

Още един интересен факт: освен с музиката си, фестивалът в Гластънбъри се слави и с калта, в която се провежда, поради обичайното дъждовно време. Теренът на феста представлява огромни зелени площи, а в последните двадесет години името му се свързва и с еко-влечението си. На всеки 4 или 5 години се прави пауза, за да може да се възстановят зелените площи, на които се провежда събитието. С всяка изминала година фестът става все по-еко, като осигурява биоразградими или метални шишета за вода, за да намали максимално замърсяването с пластмаса, осигурява места за хора с кемпери и палатки в изцяло еко среда.

Бонус факт: според британско проучване, посетителите на Гластънбъри се надяват да видят и чуят нещо, което им е познато и знаят от поне 10 години.

Хедлайнери: едни от най-известни музиканти, които са оглавявали фестивала са Metallica, Radiohead, The Rolling Stones, Адел, Кание Уест, U2, Coldplay, Ед Шийрън.

Ето затова, освен че Гластънбъри е представител на съвременната музика, танци и други арт-иновации, той е и един от най-еко фестивалите в света. А следващото издание ще се състои през 2019 година, така че ако сте любопитни – все още имате време да си купите билети.

Продължава на следващата страница…

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Димитър РахталиевMUSE - супермасивните господари на стадиона31.07.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино