Музика

Назад във времето на рокендрола, 80-те и денят, в който музиката промени света

12.07.2021

Автор: Вяра Николова

Какво бихте направили, ако можехте да пътувате във времето? Моят отговор е категоричен – бих се върнала назад, за да посетя възможно най-много концерти, оставили следа във времето. А най-яркият пример за събитие с влияние дори след 36 години е Live Aid – един концерт, който чрез благородната си кауза и любов към музиката, събира над 75 легенди в тази сфера. 

Концертът се провежда през далечната 1985 година в един юлски ден (13 юли). Излъчва се на живо по целия свят едновременно от два града – Лондон и Филаделфия. Мисията на събитието е да събере средства, чрез които да се реши проблемът с гладуващите в Африка. На преден план обаче се вижда и друго нещо – как чрез влиянието на изкуството е възможно да променяме и вдъхновяваме. Чрез него музикантите в рамките на ден се превръщат в “промяната, която искат да видят в света”. А това е смисълът на всичко.

Интересът на Bob Geldof към проблемите в Африка е предизвикан от репортаж за Етиопия, а съвсем скоро подкрепа среща и в лицето на Midge Ure. Началото на каузата Live Aid е поставено с написването на “Do They Know It’s Christmas?” – химнът на проекта. Песента е записана официално в края на 1984 година, като музикантите, които я изпълняват, се обединяват в групата Band Aid. 

Успехът на “Do They Know It’s Christmas?” и “We Are the World” (на USA for Africa) е огромен и резултатът от него е именно Live Aid. А самите Bob Geldof и Midge Ure успяват да организират спектакъла в рамките на само 10 седмици. За да изразят своето възхищение към Bob Geldof, Queen дори посвещава на него песента си “One Vision”. 

Live Aid е концерт, който и до днес държи рекорда за най-гледаното събитие по телевизията. Защото освен хилядите в публиката на Лондон и Филаделфия още 1,9 милиарда зрители в този горещ ден са приковани към екраните в домовете си. 

В 16-часовото шоу определени моменти ни карат да настръхваме от вълнение и ни докосват с посланията, които се крият между редовете на песните. Така изпъкват групи, песни, имена. 

“Rockin’ All Over The World” – Status Quo

Status Quo е първата група в този ден, а да откриеш един толкова значим спектакъл, със сигурност не е лесно. Можем да видим колко заредена е публиката, тя пее, скача, преживява всяка дума и всеки звук. Ръцете във въздуха са хиляди, както и хората, водени в този ден от любовта към музиката и човечеството. 

“Long Long Way To Go” – Phil Collins & Sting

С тази песен се показва колко дълъг е пътят, който трябва да извървим, за да осъзнаем всеобхватността на света около нас. В него има много добро, но и много тъга. Изборът, който можем да направим, е дали да “изключим” съчувствието си и да игнорираме актуалните и 36 години по-късно проблеми, или да се изправим и да погледнем отвъд хоризонта. Пеейки тази песен, Phil Collins и Sting показват, че за тях изборът вече е направен. 

Всички участници в Live Aid избират да не обърнат гръб на страданието. Помагат чрез това, което правят най-добре – създаването и изпълняването на смислена и докосваща музика. А “Long Long Way To Go” е пример точно за това.  

Любопитно е, че самият Phil Collins изпълнява тази песен от Лондон, но след участието си в този град музикантът лети до Пенсилвания, за да допринесе за каузата и оттам. 

“Bad ” – U2 

Започват познатите звуци и виждаме младите членове на U2. Музиката им е въздействаща от първите до последните секунди. Заради близо 12-те ѝ минути на групата се налага дори да махне “Pride” от своя сетлист. Малко след средата той скача към публиката и в този момент емоцията ескалира. Следва един неочакван танц, за който няма да разкривам повече, за да изгледате докрай тази версия на песента. 

В този концерт “Bad” сама по себе си е моноспектакъл – на един музикант, който дава всичко от себе си, за да осмисли времето ни. И успява, защото след края на това пътешествие в музиката на U2 искаме още по-силно да се върнем назад и да изживеем емоцията на многохилядната публика. 

Queen

Коя да избера? Ето този въпрос е труден, затова и най-добре да се насладим на целия 22-минутен сет. Участието на групата започва с Фреди, който сяда на любимото ни черно пиано. А първата песен е “Bohemian Rhapsody” – най-гениалната творба на Queen, която всеки отдаден меломан знае наизуст. Самата група преживява труден момент и дори вокалистът ѝ в този ден е посъветван да не участва в концерта заради проблеми с гласа си. 

Той обаче загърбва мрачните си мисли и в името на публиката, очакваща да види любимата си група, и на онези гладуващи хора в другия край на света, прави така, че 13 юли 1985 година да се помни дълго време.

Звездният миг за Фреди Меркюри е изпълнението на “Radio Ga Ga”, в което пее не само публиката, но и самите ние. За цялостната му роля в концерта се говори и до днес. Dave Grohl казва, че за него той е най-великият фронтмен. А китаристът на Queen Brian May разказва за този ден, че е най-невероятният в живота на групата. 

Сред посланията, които групата иска да насочи към публиката и към тези в нужда, е, че някой винаги ще ги обича и ще е готов да им помогне. 

Преди “Crazy Little Thing Called Love” Фреди посвещава концерта на всички красиви хора, избрали да прекарат този ден с тях. А на Уембли всеки в публиката е такъв, защото е воден от добрата си душа и голямото си сърце. 

“Heroes”  – David Bowie

И колкото и да е трудна раздялата, след Queen се пренасяме в света на David Bowie, който е не по-малко пленяващ. Песента той посвещава на всички деца по света и дори на всички хора, които се докоснат до това изпълнение, защото човек трябва да поддържа детето в себе си живо. Чувстваме се като герои, но не “само за ден”, а всеки път щом чуем този химн на свободата. Обикваме още повече песента, която наравно с много други става вечна. Наистина можем да бъдем герои – посланието на песента, което се превръща и в мото на проекта Live Aid. 

“Let It Be” – Paul McCartney

“Let It Be” е друга еблематична песен, която чуваме по време на концерта. Чрез гласа си Paul McCartney съживява духа на The Beatles, които са едни от новаторите в музиката. Публиката отново пее заедно с музиканта, а в края към него се присъединяват и други, които правят изпълнението още по-запомнящо се. И така настръхваме за пореден път. А както се пее в песента – “There will be an answer”, защото хората в Етиопия не са сами. В този миг те имат подкрепата на целия свят. 

“We Are The World” – USA For Africa 

Това е финалната песен в този спектакъл за душата. На сцената на John F. Kennedy Stadium музикантите изпълняват заедно тази песен, по-обединени от всякога. Всеки осъзнава колко важна е мисията на Live Aid. “Време е да подадем ръка” – друго универсално послание. Правилният момент е всеки един, в който човек реши да бъде добър. Той може да бъде дори 36 години по-късно. Защото хора в нужда винаги ще има. 

Участниците в Live Aid са хора, които чрез таланта си променят съдби и чрез тази последна песен те призовават хората да бъдат не просто странични наблюдатели в живота си. Изборът, който участниците в проекта правят, е да бъдат своята най-добра версия, да се отдадат на тези, които търсят надежда, спасение, вяра. 

Музиката ще върне тези липсващи частици от живота им и така това ще е тяхното последно падение. Защото, когато сме обединени, всичко става възможно. 

И някои от вас биха се запитали “А какъв е резултатът от това мащабно събитие?”. Сумата, събрана за населението на Етиопия, е над 125 млн долара. Дори някои музиканти да отказват участието си в Live Aid с аргумента, че когато правим добро, не трябва да парадираме с това, каузата на двамата организатори е забележителна. 

С това, че успява да популяризира един глобален проблем. С това, че разширява кръгозора на голяма част от зрителите. С това, че показва как музиката може не само да забавлява, но и да влияе. Live Aid се стреми да отвори очите на хората за това, което се случва извън уюта на домовете им и наистина го постига.

Главна снимка: Автор – Squelle / Wikipedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновМузиката на Али29.01.2021

Още от Под Моста

Под Моста5 места, на които да си доброволец това лятоLIFE