Музика

Назад във времето на рокендрола, 80-те и денят, в който музиката промени света

12.07.2021

Автор: Вяра Николова

Какво бихте направили, ако можехте да пътувате във времето? Моят отговор е категоричен – бих се върнала назад, за да посетя възможно най-много концерти, оставили следа във времето. А най-яркият пример за събитие с влияние дори след 36 години е Live Aid – един концерт, който чрез благородната си кауза и любов към музиката, събира над 75 легенди в тази сфера. 

Концертът се провежда през далечната 1985 година в един юлски ден (13 юли). Излъчва се на живо по целия свят едновременно от два града – Лондон и Филаделфия. Мисията на събитието е да събере средства, чрез които да се реши проблемът с гладуващите в Африка. На преден план обаче се вижда и друго нещо – как чрез влиянието на изкуството е възможно да променяме и вдъхновяваме. Чрез него музикантите в рамките на ден се превръщат в “промяната, която искат да видят в света”. А това е смисълът на всичко.

Интересът на Bob Geldof към проблемите в Африка е предизвикан от репортаж за Етиопия, а съвсем скоро подкрепа среща и в лицето на Midge Ure. Началото на каузата Live Aid е поставено с написването на “Do They Know It’s Christmas?” – химнът на проекта. Песента е записана официално в края на 1984 година, като музикантите, които я изпълняват, се обединяват в групата Band Aid. 

Успехът на “Do They Know It’s Christmas?” и “We Are the World” (на USA for Africa) е огромен и резултатът от него е именно Live Aid. А самите Bob Geldof и Midge Ure успяват да организират спектакъла в рамките на само 10 седмици. За да изразят своето възхищение към Bob Geldof, Queen дори посвещава на него песента си “One Vision”. 

Live Aid е концерт, който и до днес държи рекорда за най-гледаното събитие по телевизията. Защото освен хилядите в публиката на Лондон и Филаделфия още 1,9 милиарда зрители в този горещ ден са приковани към екраните в домовете си. 

В 16-часовото шоу определени моменти ни карат да настръхваме от вълнение и ни докосват с посланията, които се крият между редовете на песните. Така изпъкват групи, песни, имена. 

“Rockin’ All Over The World” – Status Quo

Status Quo е първата група в този ден, а да откриеш един толкова значим спектакъл, със сигурност не е лесно. Можем да видим колко заредена е публиката, тя пее, скача, преживява всяка дума и всеки звук. Ръцете във въздуха са хиляди, както и хората, водени в този ден от любовта към музиката и човечеството. 

“Long Long Way To Go” – Phil Collins & Sting

С тази песен се показва колко дълъг е пътят, който трябва да извървим, за да осъзнаем всеобхватността на света около нас. В него има много добро, но и много тъга. Изборът, който можем да направим, е дали да “изключим” съчувствието си и да игнорираме актуалните и 36 години по-късно проблеми, или да се изправим и да погледнем отвъд хоризонта. Пеейки тази песен, Phil Collins и Sting показват, че за тях изборът вече е направен. 

Всички участници в Live Aid избират да не обърнат гръб на страданието. Помагат чрез това, което правят най-добре – създаването и изпълняването на смислена и докосваща музика. А “Long Long Way To Go” е пример точно за това.  

Любопитно е, че самият Phil Collins изпълнява тази песен от Лондон, но след участието си в този град музикантът лети до Пенсилвания, за да допринесе за каузата и оттам. 

“Bad ” – U2 

Започват познатите звуци и виждаме младите членове на U2. Музиката им е въздействаща от първите до последните секунди. Заради близо 12-те ѝ минути на групата се налага дори да махне “Pride” от своя сетлист. Малко след средата той скача към публиката и в този момент емоцията ескалира. Следва един неочакван танц, за който няма да разкривам повече, за да изгледате докрай тази версия на песента. 

В този концерт “Bad” сама по себе си е моноспектакъл – на един музикант, който дава всичко от себе си, за да осмисли времето ни. И успява, защото след края на това пътешествие в музиката на U2 искаме още по-силно да се върнем назад и да изживеем емоцията на многохилядната публика. 

Queen

Коя да избера? Ето този въпрос е труден, затова и най-добре да се насладим на целия 22-минутен сет. Участието на групата започва с Фреди, който сяда на любимото ни черно пиано. А първата песен е “Bohemian Rhapsody” – най-гениалната творба на Queen, която всеки отдаден меломан знае наизуст. Самата група преживява труден момент и дори вокалистът ѝ в този ден е посъветван да не участва в концерта заради проблеми с гласа си. 

Той обаче загърбва мрачните си мисли и в името на публиката, очакваща да види любимата си група, и на онези гладуващи хора в другия край на света, прави така, че 13 юли 1985 година да се помни дълго време.

Звездният миг за Фреди Меркюри е изпълнението на “Radio Ga Ga”, в което пее не само публиката, но и самите ние. За цялостната му роля в концерта се говори и до днес. Dave Grohl казва, че за него той е най-великият фронтмен. А китаристът на Queen Brian May разказва за този ден, че е най-невероятният в живота на групата. 

Сред посланията, които групата иска да насочи към публиката и към тези в нужда, е, че някой винаги ще ги обича и ще е готов да им помогне. 

Преди “Crazy Little Thing Called Love” Фреди посвещава концерта на всички красиви хора, избрали да прекарат този ден с тях. А на Уембли всеки в публиката е такъв, защото е воден от добрата си душа и голямото си сърце. 

“Heroes”  – David Bowie

И колкото и да е трудна раздялата, след Queen се пренасяме в света на David Bowie, който е не по-малко пленяващ. Песента той посвещава на всички деца по света и дори на всички хора, които се докоснат до това изпълнение, защото човек трябва да поддържа детето в себе си живо. Чувстваме се като герои, но не “само за ден”, а всеки път щом чуем този химн на свободата. Обикваме още повече песента, която наравно с много други става вечна. Наистина можем да бъдем герои – посланието на песента, което се превръща и в мото на проекта Live Aid. 

“Let It Be” – Paul McCartney

“Let It Be” е друга еблематична песен, която чуваме по време на концерта. Чрез гласа си Paul McCartney съживява духа на The Beatles, които са едни от новаторите в музиката. Публиката отново пее заедно с музиканта, а в края към него се присъединяват и други, които правят изпълнението още по-запомнящо се. И така настръхваме за пореден път. А както се пее в песента – “There will be an answer”, защото хората в Етиопия не са сами. В този миг те имат подкрепата на целия свят. 

“We Are The World” – USA For Africa 

Това е финалната песен в този спектакъл за душата. На сцената на John F. Kennedy Stadium музикантите изпълняват заедно тази песен, по-обединени от всякога. Всеки осъзнава колко важна е мисията на Live Aid. “Време е да подадем ръка” – друго универсално послание. Правилният момент е всеки един, в който човек реши да бъде добър. Той може да бъде дори 36 години по-късно. Защото хора в нужда винаги ще има. 

Участниците в Live Aid са хора, които чрез таланта си променят съдби и чрез тази последна песен те призовават хората да бъдат не просто странични наблюдатели в живота си. Изборът, който участниците в проекта правят, е да бъдат своята най-добра версия, да се отдадат на тези, които търсят надежда, спасение, вяра. 

Музиката ще върне тези липсващи частици от живота им и така това ще е тяхното последно падение. Защото, когато сме обединени, всичко става възможно. 

И някои от вас биха се запитали “А какъв е резултатът от това мащабно събитие?”. Сумата, събрана за населението на Етиопия, е над 125 млн долара. Дори някои музиканти да отказват участието си в Live Aid с аргумента, че когато правим добро, не трябва да парадираме с това, каузата на двамата организатори е забележителна. 

С това, че успява да популяризира един глобален проблем. С това, че разширява кръгозора на голяма част от зрителите. С това, че показва как музиката може не само да забавлява, но и да влияе. Live Aid се стреми да отвори очите на хората за това, което се случва извън уюта на домовете им и наистина го постига.

Главна снимка: Автор – Squelle / Wikipedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Джон Ленън и “Imagine”: една мечта, поднесена под формата на песен27.09.2021

Още от Под Моста

Стажанти на "Под Моста"Джон Ленън и “Imagine”: една мечта, поднесена под формата на песенМузика