НДК и театър „ Азарян“ ни канят на борда на „Корабът Нощ“

Текстовете на Маргарит Дюрас, пресъздадени на сцената на театър “Азарян”

„Корабът Нощ“ е опит за споделено преживяване и осъзнаване на самия себе си. Това е спектакъл за насочване към отговор на най-сложните въпроси, които животът ни задава. Смисълът, който носи самият текст, пресъздаден от актьорите е в нуждата да се изпита непреживяното…

В „Корабът Нощ“ в театър “Азарян” на 14 и 25 юни ще се насладите на режисурата на Стилиян Петров.Тук се събират за пръв път на една сцена четири забележителни именити български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева.

Актьорската им среща е доста успешно пресъздадена през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.
„Корабът Нощ“ като спектакъл и като текст е опит да се говори за любовта без свян, без наивността и вълнението на младостта, ползвайки емоционалната памет на четири жени, на четири актриси, които вече не се страхуват от нея. Четири гласа, се явяват на сцената и се превръщат в мощни оръдия.

Спектакълът разказва за дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Но спектакълът по решение на режисьора и сценариста е сбор от няколко текста на Дюрас.

Това представление пресъздава на сцената ситуация, в която, без да влизат в битка,главните действащи лица,  ни разказват за това, което досега сме прошепвали, а може би е трябвало да изкрещим.

Любовта е голямата тема, поставена на сцената на театър „Азарян“ в „Корабът нощ“. Любовта е голямата тема по принцип. Самата Маргьорит Дюрас чрез текстовете си пита настойчиво:

„какво ни донесе дотук, че говорихме за любовта с изумление и трепет?!“

Това е Маргьорит Дюрас, в това е талантът и уникалността й. Да допусне читателя в собствената си емоционална стихия, без да му обяснява, без да го води, без да се оправдава.

Оставя го да чувства… без той да разбира всичко. Текстовете й са усещания и гласове. Текстовете й трябва да бъдат изречени и чути. Да бъдат преживени. А именно пресъздадени от тези български актьорски таланти те ни дават самото усещане за този текст за любов…

Стилиян Петров коментира самия текст, който ще бъде пресъздаден на сцената на театър „Азарян“:

„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето.
Кой е този глас? Откъде идва?
Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас.
Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш. Еротична литургия отправена към Ерос – единственият там Бог.
От години съм влюбен в това писане. То ме обърква, омагьосва, обсебва и отдалечава от това, че знам нещо за обичането, за желанието, за трагиката на човека да е еротично същество.
Има еротична тайна.
Корабът Нощ е там, по течението на тази тайна.“

„Корабът Нощ“ е поклон към великите, обречени, любовни истории, благодарение на които са родени произведения, направили света по-красив.“

Така чрез силата на любовта и текстовете на Маргьорит Дюрас за нея и чрез добрата актьорска игра се потапяме в един нов свят на чувствата.

по текстове на Маргьорит Дюрас
участват: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова, Цветана Манева
превод: Мария Георгиева, Албена Стамболова
сценична версия: Яна Борисова и Стилиян Петров
режисьор: Стилиян Петров
сценограф: Венелин Шурелов
костюми: Елица Георгиева
музика и саунд дизайн: Иван Шопов
изпълнителен продуцент – Ростислава Генчева
помощник-режисьор – Михаил Жекунов
фотография и рекламна визия: Явор Веселинов

Автор: Ангелина Грозева

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to