LIFE

Непосилната лекота на влогърството

07.08.2019

Слави Панайотов е най-известният влогър в България с над 100 милиона гледания и над 600 хил. абонати, което са около 10% от хората, живеещи у нас, сигурно около 20% от имащите интернет и около 80% от подрастващите. С една дума – Слави е инфлуенсър. И то голям. 

Слави Панайотов е собственик на каналите The Clashers, The Clashers Gaming и The Clashers Tech с общо около 800 000 събскрайбъра и 130 000 000 гледания. Той започва канала си преди около 2 години като място за гейминг и най-вече за известната мобилна стратегия Clash of Clans. Бързо натрупва популярност и надминава всички, дори най-известните и стари български влогъри. Това постига чрез изключително комерсиални видеа тип „ТОП класации“ и „Мистерии“, които са известни като възможно най-кликбейт съдържанието в интернет и отдавна експлоатирани от чуждестранни канали. Макар да се опитва да изглежда като такъв, каналът всъщност няма висока научна, документална и образователна стойност, а дори напротив. Не и когато в него има клипчета като „Топ 10 предсказания на баба Ванга“, „Топ 15 необясними находки“, „Топ 15 паранормални явления“, „Топ 10 доказателства за извънземни“, „Топ 15 прокълнати предмета“ и редица други. Освен това Слави е автор на книгата „Топ мистериите на България“ с Ванга на корицата, която дори не се опитва да бъде оригинална, а директно повтаря заучените тези на вестник „Строго секретно“ и предаване „Новото познание“.

От вчера целият български интернет говори за едно – похода с „над 1500 души на Мусала“, който Слави организира сред феновете си и последвалата заплаха от страна на парковата управа на Рила той да бъде глобен с 5000 лева. На пръв поглед доста смешният казус, който стана толкова популярен, заради пословичната липса на интересни теми за дъвчене от медиите през лятото, не заслужава нашия коментар. Когато обаче се замислиш и задълбаеш малко, откриваш, че това е много по-сериозен проблем.

Слави организира похода и знайно или не – нарушава определени закони. Бива му наложена (всъщност предстои да му бъде) определена глоба. Вместо да се примири с това и да си плати, Слави решава да реагира точно по обратния начин – да поведе кръстоносен поход срещу държавата, опитвайки се да изкара цялата ситуация като благородна кауза. Той няма да е първият, който ще бъде глобен за подобно нарушение. Истина е, че и много други организатори на подобни събития в региона пък не са били санкционирани. Обаче това, че има липса на справедливост (някой бива глобен, а друг не) или не знаеш законите, не те лишава от наказателна отговорност.

Впечатление прави и как Слави няколко пъти променя тезите си – първо писал писмо, че очаква 1000 души, после каза, че не очаквал толкова хора, а само група от приятели. Многократно се похвали как бил наел спасители от собствените си пари, но не спомена колко пари са му дали от A1 и другите спонсори. Каза, че лично се бил убедил, че никой не нарушава правилата, но не видяхме коментар за натопените в езерото крака, което е изрично забранено. Не бил се държал грубо и обидно с охраната, но в клипа спокойно ги нарича „мишки“ и ясно се вижда как се опитва да настрои стотици хора срещу тях, като на публичен линч. Тези и много други факти накара по-критично мислещите хора да се усъмнят в истинността на тезата и чистотата на каузата.

Няма какво да се лъжем, че живеем в адекватна страна. Тук липсва доверие в институциите, няма върховенство на закона, цари бедност, корупция и зверска несправедливост ни заливат отвсякъде. Затова и трябва да призная, че бях искрено изненадан, когато видях безпрекословната подкрепа за Слави. Като журналист съм се сблъсквал с много важни, общественозначими и големи каузи, но никога, наистина никога нещо подобно. Първото клипче на Слави по повода има 320 хил. гледания, 2600 коментара, 33 хил. лайка, а второто – 170 хил. само за един ден, 4600 коментара, 32 хил. лайка – подобна е статистиката в Instagram, Facebook, а Слави го показваха по много телевизии, печатни и онлайн медии.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста5 истории за цветове и техните кръстници15.09.2020

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика