LIFE

Непосилната лекота на влогърството

07.08.2019

Ще ви копирам част от най-популярните коментари под видеата на Слави, свързани със случката с Мусала:

„Слави аз плаках докато го гледам затова ще направя протест в Бургас да те защитим!!!!!!“,

„Слави няма да дочустна да отидеш в затвора и да плащаш 5000 лева! Те искат да те глобят, но аз няма да допудтна това! #семействоTheClashers“,

„Слави с теб сме и всички те поткрепяме, ако ти си глобен и ние сме глобени!КАТО ЕДНО ГОЛЯМО БЛИЗО 600 ХИЛЯДНО СЕМЕЙСТВО!!! ОБИЧАМ ТЕ И НЕКА ДА СЕ ОПЪЛЧИМ ЗАЕДНО! С ТЕБ СМЕ!“,

„Аз ще дойда, майка ми те поткрепя Слави. Майка ми е 100% за тази кауза а моето семейство те подкрепя“.

Масово коментарите под постовете и видеата на Слави са именно такива – абсолютно безпрецедентна подкрепа, бих казал дори фанатична. Това е подкрепата на деца и подрастващи – най-голямата аудитория на Слави и повечето влогъри и в същото време най-уязвимата, лесна за манипулация социална група. И именно тук идва големият проблем. Да си гуру на стотици хиляди деца изисква изключително голям ангажимент. Изисква изключително внимание към това как действаш, какво говориш и какво ще оставиш след себе си. Както каза чичо Бен в известната фраза: „С голямата сила, идва и голямата отговорност“. Това е тежко бреме, което аз например не знам дали бих понесъл. Слави обаче с поведението си покрай цялата история ако не друго, поне доказа едно – той също не е човекът, който може да понесе тази отговорност. Противно на нещата, които явно си мисли – Слави не е съвременен месия, просветител и борец за свобода.

Не може да се отрече едно – Слави има реална сила и власт – най-малкото да предизвика хиляди коментари, споделяния, гледания и да накара вече 24 часа неговият казус да е сред водещите теми на българското медийно пространство. Нашето общество има нужда от обединители, лидери на мнение, най-вече сред подрастващите, в които е бъдещето. Точно хора като Слави държат ключа към вратата. Какво обаче прави Слави с цялата тази сила, влияние и подкрепа? Решава ли да започне някоя наистина смислена кауза? Да помогне на някого? Да предизвика някаква промяна? Нищо подобно – Слави я използва изцяло за собствен интерес и полза. По-запалените фенове може би ще ме „затапят“, показвайки благородното видео „Събудих се със страхотна идея“, където Слави вместо да даде пари за игра ги дарява на дом за сираци. Наистина поздравления, но една птичка пролет не прави.

Цялото публично възмущение, до което доведе ситуацията, е повече от смешно. Слави обяви, че щял да обжалва, предизвика хора да ходят на протест в София и дори имаше наглостта да отвори банкова сметка, в която да събира пари от феновете, за да му платят глобата. Нека видим всъщност какво реално постигна Слави с цялата тази гюрултия в последните 2 дни:
1) Направи си огромна безплатна реклама по всички възможни медийни канали в България.
2) Направи рядко изгодна рекламна услуга на A1, с чиято тениска той и екипът му се появиха навсякъде.
3) Рязко увеличи последователите си.
4) Спечели много повече пари, отколкото ще изгуби с потенциалната глоба.
5) Отказа да поеме каквато и да е отговорност, да поеме вина и да разбере грешката си.
6) Използва властта си и призова хората да протестират в негова защита, вместо за по-важни каузи.
7) Въпреки че той е организатор и инициатор, въпреки че ще има много сериозни финансови дивиденти от цялата ситуация – дори нямаше честта сам да плати глобата си, а започна да проси пари от феновете си – деца.

Меме от Facebook страница

Ето това е проблемът. Цялото възмущение, призив за промяна, каузи, благотворителност, морал и всякакви други благородни неща са нищо повече от един фалш и преструвка. Всъщност както винаги става въпрос за още повече власт и още повече пари. Той е на 33 години и до съвършенство е разбрал как може да привлича, задържа и до някаква степен контролира деца, които са 2, 3 и дори 4 пъти по-млади от него. Забавлява ги с любимите им игри, запленява ги с конспирации, страшни истории и мистерии и дори говорът, интонацията и жестовете са му като по учебник.

Откъдето и да погледнем нещата, Слави е един успешен човек, който използва канала си, за да стане известен и заможен. Продава мърчъндайз, пише книга, прави изключително силно продуктово позициониране. The Clashers е един комерсиален канал, доста доходоносен и потенциален бизнес. В което няма нищо лошо, а дори напротив. Всъщност Слави изглежда като свестен и скромен пич. Със сигурност е образован, интелигентен, ерудиран и грамотен. И именно в това се крие най-голямата трагедия. Защото Слави имаше огромния потенциал да бъде различен. Да ни покаже как се прави и как се успява със смислено и интелигентно съдържание. Да бъде пример за подражание. Но вместо това, опиянен от успеха, той избра най-важната му кауза и мисия да е борбата за собственото му его и благосъстояние.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКак плакатите се превърнаха в изкуство05.08.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Портретът на Дориан Грей“ – ефектно гмуркане в бездната на човешката душаТеатър