Най-добрите филми на Netflix

21.08.2017

Макар Netflix да е основана през август 1997 година, доставките на чуждо телевизионно съдържание започват в средата на април 1998. Години по-късно, чак през 2013, се раждат оригиналните продукции на Neflix. Началото поставя сериалът „Къща от карти“ (House of Cards), традицията продължава „Оранжевото е новото черно“ (Orange Is the New Black).

По-голямата част от оригиналното съдържание на Neflix са сериали. Филмите се делят на художествени и документални. Изненадата в тематичното разнообразие и високото качество на докумeнталните филми е голяма и хубава. В художествените акцентът се поставя върху непринудени сюжети, сякаш „заети“ от реалността и често натоварени с висока обществена значимост. Представям ви петте най-добри филма, продуцирани и доставени до екрана от Netflix.

5. „Какво се случи, мис Симон?“ (What Happened, Miss Simone?, 2015)

Този документален филм представя Нина Симон, която живее без капка фалш или преструвка. Внушава, че всъщност Нина Симон на сцената и Нина Симон със семейството си са един и същи човек. Разбираме за самотното детство, разочарованията и провалите, успехите, нервните изблици и заболявания, травматичните преживявания, борбата за правата на афроамериканците, живота в Барбадос и Париж, късните години и непрестанните борби.

Главният източник на всичката тази информация е самата Нина – подбрани са кадри от интервюта и цитати от личните ѝ дневници. Думите на дъщеря ѝ, бившия ѝ съпруг и други най-близки хора допълват празните места и очертават Нина Симон като много страдал и тъжен човек, с безкраен талант и смелост да заема важни и категорични позиции. Безкрайният талант е подкрепен с неоспоримия аргумент на множеството записи на живи изпълнения на певицата пианистка. Водещ навигатор в „Какво се случи, мис Симон?“ е нейната музика, която разказва по-пълнокръвно от всеки друг разказвач.

 4. „Скитници“ (Trapms, 2016)

Разликата между „Скитници“ и много други филми в жанра на романтичната криминална комедия е, че тази лента представя сюжета си без да задълбава в сериозността на криминалната нотка или да акцентира върху романтичното в историята. Филмът остава действието да се развива сякаш само. Главните актьори играят героите си – Дани и Ели, непринудено и без особено напрежение до такава степен, че дори не разпознах Колъм Търнър в тази негова роля, макар да съм гледала не един негов филм.

Странното във филма е, че макар и да няма определен фокус или крайна емоционална натовареност, всъщност той е доста симпатичен и увлекателен именно със непринудеността си и с младите и свежи непознати лица на актьорите. „Скитници“ разказва едно случайно възникнало приключение из градската среда на Ню Йорк, породено от случайна грешка, в която участват случайни един за друг хора. Те, разбира се, излизат от приключението си никак случайни, но пък отново чрез случайност. „Скитници“ е филм, който изгражда чрез сюжета си събирателен образ на щастливата случайност, а ние сме особено благодарни на неслучайния режисьор на филма – Адам Леон (проверете „Дай плячкате!“ и ще разберете защо).

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Илияна МаринковаНевротизъм и изтънченост или Тилда Суинтън в нейните най-добри роли14.06.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино