Норвежкият артист ХС Гилйе гостува в „Червената къща” с презентация за свой проект

В „Разговори с пространства” Гилйе изследва начина, по който аудио-визуалната технология променя възприятията ни за физически пространства.

ХС Гилйе

От 2006 година насам норвежкият артист ХС Гилйе работи по мащабния си проект „Разговори с пространства“, чрез който изучава начина, по който инсталации с мимолетни медии като светлина, прожекция, звук и движение могат временно да трансформират физически пространства и да влияят върху начина, по който взаимодействаме с тях.

Гилйе се занимава с инсталации, експериментално видео, пърформанси на живо и сценография от завършването си в катедра „Интермедии” на Академията по изящни изкуства в Трондхайм през 1999 г.

На 15 май (понеделник) от 18:00 артистът ще разкаже повече за проекта си „Разговори с пространства” по време на публична презентация в Центъра за култура и дебат „Червената къща”.  Събитието е част от новата програма за обучение на артисти „Пост-дигитална лаборатория“ на „Червената къща“ и художника и куратор Рене Беекман, която ще бъде представена преди презентацията.

Презентацията на Гилйе и представянето на проекта ще бъдат на английски език. Входът е свободен.

Пост-дигитална лаборатория“ започна в края на април и  предлага гъвкаво, интензивно обучение за артисти и изпълнители, които искат да развият уменията си с дигитални технологии, както и менторство и възможност за финансиране и публично представяне на участниците в лабораторията в изложба.

Програмата е финансирана от Програма „Кулктура” на Столична община, Национален фонд „Култура“ и наградата „Гауденц Б.Руф”.

Лабораторията ще има различна тема всяка година. За 2017 г. темата е използването на видео в различен артистичен контекст. При много голям интерес вече се проведе първата работилница от лабораторията – „Видеомонтаж за артисти” – ръководена от Албена Баева. Предстоят работилниците „Пространствено видео (12-14 май), ръководена от ХС Гилйе и „Кино и виртуална реалност” (2-4 юни), ръководена от българския режисьор и сценограф Момчил Алексиев, както и публична лекция на Момчил Алексиев.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to