Образование

Няколко по-интересни занимания, с които да развиеш себе си

21.10.2019

Или какво да правиш, докато скролваш на телефона си

Спомняте ли си как прекарахте онези десет минути почивка, в които искахте да отделите поглед от компютърния екран на работа? А обедната почивка? А уикенда? Много от вас са разговаряли с колеги и приятели на по чаша топло кафе, други са се разхождали през последните топли дни. Но бъдете честни – голяма част от времето ви си е отишла безвъзвратно във Facebook или Instagram.

Не че има нещо лошо – там комуникираме с близките си, черпим и обменяме идеи, оформяме визията си за света. Има и опитни специалисти, които да следваме в Twitter или LinkedIn, платформите за образование са хиляди. Не веднъж сме говорили, че социалните мрежи имат много положителни страни, просто трябва да подбираме страниците, които харесваме и да насочваме мрежата в нашата посока на мислене, а не обратното.

За тези от вас, които се питат как да запълнят времето си с нещо по-полезно и приятно, идва и нашият списък.

Образовайте се дигитално

Дигиталното образование се изразява в придобиването на медийна грамотност, но също и в уменията за създаване и разработване на дигитални материали. Ако сте пред компютъра в офиса, можете да отделяте по няколко минути за курсове или обучителна видеа, които ще раздвижат ума ви и ще ви дадат нови идеи. Най-лесното дори е просто да разгледате Office пакета си, без него няма накъде. Ще се изненадате, колко малко хора работят ефективно на Word, Excel, Power Point, а Access и базите данни са им тъмна мъгла. Чудесна възможност е да прочетете как се правят интересни презентации и да се упражните.

Графичният дизайн също не е за изпускане – ако са ви осигурили достъп до Photoshop, Illustrator или InDesign, разучете ги без да се колебаете.

Образовайте се в различни науки

Независимо дали отивате на работа, или заминавате на почивка, не забравяйте да вземете със себе си някоя научнопопулярна книга или списание. Ако чантата ви натежи прекомерно, pdf форматът също е решение. В коя наука да се образовате? В която си изберете.

Можете да четете за нещо различно всяка седмица или пък всеки месец. Дали ще започнете с природните науки, или ще задълбочите самоопознаването си с психология и философия, със сигурност ще ви е полезно. Не, няма да станете ядрен физик (освен ако не учите за такъв), но паметта се развива, точно както при езиците.

Развивайте интересите си

На всекиго се случва, докато си работи в офиса да превключи с най-разнообразни мисли. Някои се вълнуват за предстоящи пътувания, среща с приятели или любимия човек, но пак са зареяни нанякъде.

Лирическите отклонения на мислите ни няма как да бъдат избегнати, но можем да съсредоточим вниманието си в нещо полезно за нас самите.

Винаги, когато си задавате въпрос, първо поглеждайте към себе си (или към човека в огледалото, както пее Майкъл Джаксън). Ако нещо в живота ви харесва или не, обикновено то е проекция на собствените ви мисли и нагласи. Във времето, в което така или иначе разсъждавате върху живота и вселената, опитвайте се да се самоопознавате и развивате. Запитайте се първо какви сте, какво обичате, за какво мечтаете и най-вече защо.

Хората казват, че книгите са създадени, за да се откриваме в тях и да се идентифицираме с героите им. Не е излишно да разтворите роман дори за няколко минути, може би отговорите се крият из страниците. А ако вече сте си отговорили на въпросите и знаете от какво имате нужда, потърсете си тематични публикации в интернет. Така ще се разсеете от работата, но с обучителна цел.

Учете чужди езици

Ако вече сте си отделили минути да останете сами със себе си и мислите си и сте си поставили по-важните задачи, можете да добавите и чуждите езици в списъка си. Няма по-полезно упражнение за паметта ни от постоянното обучение, особено на нови думи и граматика. Да, не винаги успяваме да проговорим, но със сигурност усилията по японски, фински или холандски не са напразни. Не е нужно да се посещават курсове. Вече има стотици онлайн платформи за езиково обучение, за които сме ви разказвали. Да изучавате френски в обедната почивка е точно толкова лесно, колкото да разглеждате Instagram.

Запишете идеите си

Ако прекалено лесно губите от свободното си време в празни занимания и никога не успявате да достигнете до желаните цели, по-добре седнете и си запишете всичко в тетрадка (приемат се и дигитални носители). Не става дума само за списък какво трябва да свършите днес или утре.

Отделете от свободното си време, за да опишете по-цялостно вижданията си, идеите си, ценностите си. А после си направете и заветния списък кога, какво и как. Когато виждате задачите и идеите си черно на бяло, ще се почувствате много по-задължени да ги завършите. Всеки път щом погледът ви се изгуби сред безбройните реклами на телефона, едно гласче ще ви подсказва да погледнете своя малък списък.

Занимавайте се с изкуство 

Фотография, рисуване, музика, литература – изберете си нещо и започвайте! Можете само да четете за изкуство, отпочивайки си от тежкия труд. Можете и да си отделяте по час на ден, за да се разходите из града след работа, да снимате любимите си места или да нахвърляте няколко скици, а защо не и да напишете кратък разказ – не професионално, никой не очаква това, а като хоби. Също като новия език, новият музикален инструмент разширява кръгозора и ни показва непознати светове. Обучението е малко по-трудно (не че вече няма уроци в YouTube), но си струва да му се отдели време.

 Спорт и танци

И за да не кажете, че ви заливаме само с „интелектуални“ разпускащи занимания, излезте за половин час бързо ходене в парка, отидете на танци с приятели или поплувайте в най-близкия басейн.

Има безброй интересни и полезни занимания, с които човек може да замени разсейващото онлайн пространство. Винаги има нещо, което не сме изпробвали досега, защото не сме се сещали за възможността. Опознайте себе си, вижте кое ви прави щастливи и пълноценни, а после експериментирайте и бъдете смели в хобитата си. Все пак животът си е ваш и само вие можете да го превърнете в пълноценен.

Но не се отказвайте напълно от онлайн забавленията и продължавайте да ни посещавате „Под Моста“ – ние винаги имаме по нещо ново за вас.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЗимна ваканция и образователни филми – защо не?23.12.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаКакво четат архитектите?Литература