Обявиха филм по „Възвишение” на Милен Русков

15.12.2015

bcd372d8-f3b3-4aef-a4db-f2552aebc8d5Добил сериозна популярност, романът „Възвишение“ на Милен Русков ще оживее на голям екран. Игралният филм ще бъде режисиран от Виктор Божинов (“Под прикритие”), продуцент е Иван Дойков („Под прикритие”, „Мисия Лондон”).

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 г. печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literaure).

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Нашето ревю за „Възвишение“ четете тук!

Историята във “Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 г. Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин.

Официалният тийзър на филма може да бъде видян на голям екран от 18 декември в залите на Кино Арена и Сине Гранд. Снимките на „Възвишение“ ще започнат в края на януари 2016 и ще се осъществят на няколко етапа през цялата година.

За повече информация следете Фейсбук страницата на филма.

Милен Русков е автор на три романа, най-популярният от които е „Възвишение” (2011). Произведението е отличено с Европейската награда за литература (2014), наградата „Златен век” на Министерство на културата (2012), както и наградите „Христо Г. Данов” (2012) и „Елиас Канети” (2013). „Възвишение” се нарежда сред най-продаваните български книги през последните години.

Авторът Милен Русков е още лауреат на наградата за Роман на годината за предишната си книга, „Захвърлен в природата” (2008), както и на тази за дебют за първата негова издадена творба – „Джобна енциклопедия на мистериите” (2004).

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста"Каръци" и "Жалейка" взеха големите награди на София Филм Фест20.03.2016

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Заедно в час“ - истории от „празните книги“Образование