Обявиха филм по „Възвишение” на Милен Русков

15.12.2015

bcd372d8-f3b3-4aef-a4db-f2552aebc8d5Добил сериозна популярност, романът „Възвишение“ на Милен Русков ще оживее на голям екран. Игралният филм ще бъде режисиран от Виктор Божинов (“Под прикритие”), продуцент е Иван Дойков („Под прикритие”, „Мисия Лондон”).

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 г. печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literaure).

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Нашето ревю за „Възвишение“ четете тук!

Историята във “Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 г. Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин.

Официалният тийзър на филма може да бъде видян на голям екран от 18 декември в залите на Кино Арена и Сине Гранд. Снимките на „Възвишение“ ще започнат в края на януари 2016 и ще се осъществят на няколко етапа през цялата година.

За повече информация следете Фейсбук страницата на филма.

Милен Русков е автор на три романа, най-популярният от които е „Възвишение” (2011). Произведението е отличено с Европейската награда за литература (2014), наградата „Златен век” на Министерство на културата (2012), както и наградите „Христо Г. Данов” (2012) и „Елиас Канети” (2013). „Възвишение” се нарежда сред най-продаваните български книги през последните години.

Авторът Милен Русков е още лауреат на наградата за Роман на годината за предишната си книга, „Захвърлен в природата” (2008), както и на тази за дебют за първата негова издадена творба – „Джобна енциклопедия на мистериите” (2004).

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКратките разкази на Георги Господинов се пренасят на големия екран14.02.2018

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование