Официална церемония на Националната награда за поезия „Иван Николов”

eb4bb051-43f3-406f-8491-d2781bcafa39На 17 декември от 18:00 часа ще се проведе официалната церемония по връчване на наградата за поезия „Иван Николов” в литературен клуб „Перото”.

Журито е в състав Недялко Славов, Митко Новков и Андрей Захариев. Антония Мирчева и Мария-Тереза Карагеоргиева ще отговарят за музикалния фон със своите класически изпълнения за две флейти. Събитието ще се проведе с подкрепата на сайта „Аз чета”, Българското национално радио и вестник „Култура”.

Ето и кои са седемте номинации тази година:

Аксиния Михайлова „Смяна на огледалата“, ИК „Жанет 45“: За аристократичността на поетическото звучене, превръщащо думите в същинско дълбочинно откровение.

Валери Валериев „Факти“, ИК „Литературен вестник“: За директното и смело поетическо вглеждане в най-скритите и опасни кътчета на човешкото съществуване.

Владимир Попов „Отсъствие“, ИК „Светулка 44 Атеней“: За откровеното и покъртващо поетическо описание на загубата, преобразяващо скръбта от смъртта в ек de profundis.

Илиян Любомиров „Нощта е действие“, ИК „Жанет 45“: За провокативната и въздействаща употреба на поетическия език като израз на най-лудешка чувственост.

Кирил Василев „Провинции“, ИК „Small Stations Press“: За разголващата и безпощадна неподправеност на поетическото, което не се спира пред нищо, за да изкаже всичкото.

Людмила Балабанова „Град без море“, ИК „Жанет 45“: За елегантното поетическо описание на живота в културна самота и духовно-естетическа доброволна изолация.

Рене Карабаш „Хълбоци и пеперуди“, ИК „Жанет 45“: За свежестта и безпокойството на поетическия език, който през себе си опитва да разкрие безпокойствата на света.

Националната награда за поезия на името на Иван Николов е учредена от ИК „Жанет 45” през 1994 г. и се присъжда ежегодно за най-добра поетична книга и за цялостно творчество. Първият носител на наградата е поетът Христо Фотев.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to