ONE DESIGN WEEK прибавя няколко реда към културната история на древен Пловдив

13

Международният фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK завърши на 28 юни. Пловдивският квартал на творческите индустрии – „Капана” – приюти десетки посетители. Будни граждани и привърженици на най-новите тенденции в областта на дизайна и визуалната култура в България и по света се потопиха в градивната му обстановка. Обновяващият дух на фестивала, който се провежда всяко лято в последните дни на месец юни, плени посетителите. Участията на изтъкнати лектори от цял свят и събитията със свободен достъп за широката публика – изложби, работилници, дискусии, представяния, детска програма, филми, книги и партита осъществиха успешното протичане на седмицата на дизайна. През 2015 година ONE DESIGN WEEK отпразнува седмото си издание и събра участници от 20 държави в над 30 локации.

С подкрепата на Австрийското посолство в София, Юлия Ландзидл представи собствена изложба на тема „Ретро бонбони – за детските спомени“ (‘Bygone bonbons on childhood memories’). Този миниатюрен свят, сътворен от любимите ѝ лакомства, прикани посетителите да се върнат назад към спомените си от детството.

11

Но към изминалото време път не поведе само Юлия Ландзидл, а и едно румънско училище. Става въпрос за Assamblage School of Contemporary Jewelry. То даде обективен израз на темата за миналото и бъдещето на бижутата. Специалната селекция от предмети, представи силен концептуален поглед към употребата на материали и иновативните начини, приложими при дизайна на бижута.

Разработен беше и проект на българската дизайнерка Мариела Гемишева, който се разви в два етапа. От 19 до 21 юни се състоя акция пърформанс, която включваше разглобяване на сватбени рокли и трансформирането им в интериорни аксесоари в женски род. А от 21 до 28 юни пърформансът прерасна с инсталация. В дизайн обект номер 15 – „Малката библиотека”, всяко лице стана свидетел на феерично направени бели възглавнички, чантички, завеси и подобни чудесии.

На събитието, което се разрази (буквално) в клуб Basquiat на 26 юни от 20:00 часа, гостите от Финландия успяха да накарат не само окото, а и душата да си отпочине, благодарение на традиционната за тях музика. Но не дотук свърши всичко. Под звуците на финландски инструменти, а и на български акордеон, се приготвиха незабравими ястия. Това не беше просто Кухня, а карнавал, в който храната, музиката, изкуството, пътуването и дизайна  излязоха последователно на сцена. Въпрос на нови кулинарни преживявания, подправени с музика на живо и финландско изкуство. И преди всичко среща между креативни личности.

8

Списъкът на събитията, поместени в програмата на ONE DESIGN WEEK, беше наистина завиден. Многобройни изложби, многобройни таланти, многоброен „Капан”. Заявени личности и добри професионалисти. Това ни донесе фестивалът (или по-скоро карнавалът). Това донесе и на Пловдив – Европейската столица на културата 2019. Разтърси със свежи дизайнерски тенденции и дописа с още няколко реда културната история на древен Филипополис.

Автор: Елена Томова

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to